BOKSAMTAL 2 hö 2016: TOBAKSHANDLAREN av Robert Seethaler

11.10.2016 11:43

Under höstens andra läsecirkel tisdag 11 oktober samtalade Maria, Ulrika, Cecilia, Annette, Kerstin, Gunilla, Berit, Gertrud och Eveline. Toni har mejlat sina tankar och ORD! Ett sammandrag om vad vi tyckte är inte svårt denna gång. ALLA tyckte mycket om den lilla PÄRLAN, några till och med ÄLSKADE den!

En finstämd berättelse, med inslag av kärlek, vänskap, ömhet, brutalitet och även humor. Allt är ingredienser i Vad formar en människa? som är höstens tema.

Vid vår rundgång där varje deltagare kort ska säga vad de tycker om romanen, blev det ibland svårt att göra det just i korta drag. Litteratur med innehåll från andra världskriget, väcker starka känslor, som ibland försvårar att först läsa och sedan objektivt analysera innehållet. Vi håller en fin samtalston med respekt för att det kan ta något längre tid, då våra känslor blir styrande.
Några ord om eget igenkännande: s67 maten =  VanilleKipferl, Apfelstrudel, Palatschinken! Der Gürtel somom ger innerstaden! Nöjesparken Prater med Riesenrad! Kahlenberg mfl platser.
Författaren Robert Seethaler (från Österrike mitt "hemland" förutom Sverige) belyser en trivsam stämning som övergår till negativa strömningar, vilket upprör starkt och egna minnen från den tiden kommer till ytan. Författaren går dock försiktigt och lågmält fram och den unge Franz förs genom detta kaotiska, med känsla för människan och med avstånd för det annalkande omänskliga, som trots allt blev oundvikligt. Seethaler berättar om förkrigstiden genom Franz naiva ögon och det gör att hemskheterna inte blir så hemska.Franz utvecklas från att vara en naiv, bortskämd, trygg och snälla pojke till att bli en modig, brådmogen och rättrådig ung man.

Seethaler knyter så fint ihop händelser i början av boken till slutet: s18 o 194 gatlyktan – och däremellan har samtidens abrupta skeende berövat Franz sin ungdomliga naivitet. s101-104 enkelt/bildat folk – Freud hade alltid känt sig malplacerad i sällskap med så kallat enkelt folk – Franz hade egentligen alltid känt sig lite tafatt och bortkommen i närheten av så kallat bildat folk!
Bildspråket är talande, poetiskt och även humoristiskt, vilket gör läsningen roligt:
s28 rad 1) och även på vintern viftade hon ständigt luft mot ansiktet med ett par laxrosa sidenhandskar

s31 rad 3) hörde han ett lågt kluckande i lådan – vykort hemifrån föreställande små sjöar

s121 mitt på sidan) Ha! Skrek Otto T på nytt. Ett vapen! Röde Egon bredde ju hellre smörgåsarna med fingrarna än att röra en kniv!

Några avsnitt som vi diskuterade särskilt:
s27 tobakshandlarens yrkestips Lägg kunderna på minnet. Memorera deras vanor och smak. Minnet är tobakshandlarens kapital!

s80 Franz kärlekskval över Anezka

s97 mötet med Sigmund Freud och den oväntade vänskapen

s122 om sanning: Sanningen i morgonupplagan är i praktiken lögnen i kvällsupplagan.

s125 om tobakshandlarens förnedring

s129 mitt på sidan om sanningens ögonblick för Franz:  I det ögonblick förstod han allt. För bråkdelen av en sekund öppnade han ett fönster mot framtiden, genom vilket den vita rädslan blåste in i honom, till den lille, dumme, maktlösa grabben från Salzkammergut. STARKT!

S142, 147 mfl Drömmarna, som Franz sätter upp på fönstret!  s204 som 7 år senare läses av Anezka! Överlevare? (eg.not)

s164-166 Omvälvningen – Franz tankar för och emot – Är omvälvningen kanske nödvändig?

s173 om kontrollerbart stamträd (Ahnenpass/eg.not)

s194-199 Mer om sanning Sanning är sanning, punkt slut! Så är det faktiskt inte! Det som är sant för en, är för en annan den största dumheten och vice versa! Men i flaggstången hängde ett par byxor, högst upp i toppen i stället för hakkorsflaggan. Nästan humoristiskt (eg.not)!

Författarens miljö- och personbeskrivningar fängslade och roade oss (s 13, 19, 21, 27, 32, 106, 138 (ett av moderns brev), 162, 172 (om postverket), 199.
Tobakshandlaren är en synnerligen fascinerande bok. Lätt att läsa, med ett språk som flyter och läsaren vill hela tiden veta vad ska hända sen.
Hur slutar romanen? Tragisk för Franz! En dröm på en pappersbit, som Franz älskade Anezka läser 12 mars 1945 samtidigt som hon hör de allierades bombplan bullra i skyn, inger känslan av ett olyckligt slut! "Jag vill ha lyckliga slut, säger Annette, så den slutar lyckligt"! Vi säger inte emot!

Jag avslutar sammandraget med att citera Franz, då han uttrycker sin känsla om hälsningsfrasen ”Heilitler", som brevbäraren rätt glatt mumlar då han kommer: Käre herr postis, sa han trött, han Hitler kan ni stoppa upp någonstans, men bortsett från det önskar jag er en god morgon!

Recensioner: Björn Gunnarsson GP okt 2015: https://www.gp.se/n%C3%B6je/robert-seethaler-tobakshandlaren-1.147235

Tone Sundberg Brorsson Dagens Bok sept 2015 https://dagensbok.com/2015/09/16/motstand-och-feghet/

Lyran i Bloggen Lyrans Nobleser aug 2015  https://www.lyransnoblesser.se/2015/08/tobakshandlaren.html

Nedanstående citat bidrog Gunilla med.
Tack Gunilla,mycket tänkvärt tyckte vi!

    Minne från en söndagsutflykt till Kahlenberg 1948

/Eveline

Ett ORD eller KÄNSLA som sammanfattar romanen

Återblick när cirkeln träffades den 8 november

Datum: 22.11.2016 | Av: Eveline

Vi tog en liten stund från dagens bok till några ord om Tobakshandlaren. Den lilla romanen känns så stor i sitt innehåll. Vi pratade något om Ahnenpass=Ett bevis som skulle intyga att personen var renrasig och inte hade något judeblod i sig! Hemska förhållanden då och även nu i världen! Vi ställer frågan Varför? men har inget svar!

ORD/KÄNSLA

Datum: 06.11.2016 | Av: Läsecirkeldeltagarna

Detta blir en klassiker! Sorglig! Utveckling! Mognadsprocess! Civilkurage! Stämningar! Från livstro till hopplöshet! Lågmäld och drabbande! Naiv och väcker ömhet! Vänskap och Kärlek!

Ny kommentar