ÅDALENS LITTERATURFESTIVAL 11-13 augusti 2023

16.08.2023 21:35

I en bokblogg måste ju en litteraturfestival omnämnas. Fredag 11 - söndag 13 augusti var jag i Kramfors och Ådalens Litteraturfestival i Sandslån, Ångermanland. Initiativtagarna till festivalen är författarna Mats Jonsson och Tove Alsterdal, vilka också invigde festivalen. En mycket väl genomförd festival med intressanta författarsamtal, intervjuer, högläsning, teater, musikunderhållning mm. Min litteraturväninna Berit kom upp från Halmstad och vi tog tåget till Kramfors och Stadshotellet i dagarna tre! En festivalbuss gick tur och retur Kramfors-Sandslån, så all omramning kändes lyxig. På kvällarna diskuterade vi dagens evenemang och planerade nästkommande dags program.

Av ett 20-tal inbjudna författare valde vi att lyssna till 12.

Dag 1) När livet blir viktigare än döden med  Åsa Larsson , Aslak Nore (Havets kyrkogård), Tove Alsterdal och samtalsledare Yukiko Duke. Vi hade tänkt lyssna på Vad är Norrland? med Sverker Sörlin (Framtidslandet) mfl, men tyvärr blev lokalen snabbt fullsatt och vi hann inte med. Så vi gick till ett annat samtal  (blev positivt överraskade): Vi hyllar skräcken! med John Ajvide Lindqvist (Verkligheten) inervjudad av Yukiko Duke. Nästa punkt: Blå skuggor:Om Birger Norman med bl.a. Mats Jonsson, Bo R Homberg mfl och Tove Alsterdal som samtalsledare. Under invigningen fick vi ett smakprov av kvällens konsert: Även vemodet är ett landskap med Noratrion

Dag 2) Verklighetens tusen röster med Marit Kapla (Kärlek på svenska),  Anna-Lena Laurén (Sammetsdiktaturen) och samtalsledare Yukiko Duke. Jakten på de försvunna orden med Anahita Ghazinesam (Våld:Om träd och slöjd och män) , Moa Backe Åstot (Fjärilshjärta) och samtalsledare Yukiko Duke. Det unga hjärtat med Andrea Lundgren (Den underjordiska solen), Sara Bergmark Elfgren (Grim), John Ajvide Lindqvist (Sommaren 1985) och samtalsledare Jessika GedinLäsestunden med  högläsning av Sara Strömberg (Skred) m.fl. författare.

Vi avslutade båda dagarna med en stunds 'baravara och kort reflektion' till ett glas vitt vin på Café Flottaren, innan bussen tog oss tillbaka till Kramfors. 

Dag 3) Stod regnet som spön i backen och då var det ändå dags för oss att packa och lämna Kramfors Stadshotell. För övrigt förhöjde den trevliga, charmiga och mycket serviceinriktade personalen hela vistelsen där. En eloge även till alla engagerade volontärer på festivalen!

En litteraturfestival att minnas!

//Eveline

        

ÅDALENS LITTERATURFESTIVAL 11-13 augusti 2023

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar