NOBELPRISTAGARE I LITTERATUR 2022 - ANNIE ERNAUX

06.10.2022 18:37

Aldrig tidigare och knappast någon gång till kommer jag att "välja rätt" nobelpristagare i litteratur! Men faktiskt detta år 2022 tippade jag rätt! kl 13:50 på dagen för tillkännagivandet väntade vi, några litteraturälskare, på den lokala Vängåvans bokhandel i Sundsvall. Bokhandlarn Lennart Bergström och hustru Ewa hade som vanligt bjudit in till gemensam väntan på Svenska Akademiens tillkännagivande kl 13:00, med bubbel och tilltugg, värdigt ett Nobel-evenemang. I min ficka hade jag en lapp med två favoriters namn på: Maryse Condé, den guadeloupiska författaren och Annie Ernaux, den franska författaren. 

Så överraskande glad jag blev då ständige sekreteraren Mats Malm tillkännagav att Annie Ernaux hade tilldelats litteraturpriset med motivering: För det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar. 

Maj 2021 läste vi Åren av Annie Ernaux i läsecirkeln på stadsbiblioteket, Sundsvall, den första fysiska cirkeln sedan februari 2020. Det är fantastiskt att ha läst en Nobelpristagare innan författaren blivit utnämnd OCH att även vara en av mina favoriter.

Tack till vårt generösa bokhandlarpar Lennart och Ewa för ytterligare en nobel och värdig sammankomst. Sundsvalls Tidnings kulturredaktör Susanne Holmlund var också där för att skriva sin artikel och fotade en stolt och glad bokhandlare, som dessutom hade några av Annie Ernauxs böcker i butiken. Även jag blev fotad och intervjuad - det syntes såklart hur överraskad jag var!

                                     

Lägger in en länk till intervjun av Annie Ernaux i Babel söndag 2 oktober - 4 dagar innan utnämningen!

https://www.svtplay.se/video/36966447/babel/babel-avsnitt-6-2

//Eveline        

ANNIE ERNAUX NOBELPRISTAGARE I LITTERATUR 2022

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar