BOKSAMTAL: Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl

25.09.2013 17:30

Boksamtal 1 hösten 2013

Några rader om vad vi i läsecirkel nr 2 på stadsbiblioteket i Sundsvall diskuterade kring boken Augustenbad en sommar av      

                                        

  Anneli Jordahl          Augustenbad en sommar

Som jag valde för sin småcharmiga berättelse med djupa nedslag i klass, kön, över- och underlägsenhet. Ett varierande personalleri, där jag och några till fascinerades av rättsrådinnans karaktär. Författaren beskriver människors utsatthet ur skilda världar och förfluten tid – och ändå som i nutid. Trivsamt språk och en liten lektion i floran – sid 135 – jag visste inte att det fanns så många olika grässorter ;-)

En del tyckte om bokens tidsepok – språket – ovanliga ord såsom ”reglorna”.

Andra tyckte den inte gav särskilt mycket och undrade vad författaren egentligen menat med den. Någon tyckte det var ironiskt beskrivet – läkarens öde framför allt. Och någon annan tyckte den helt trovärdigt beskrev hur det gick till på dessa kurorter. Klassamhällets beskrivning kändes också trovärdigt för den tiden, vilket såklart upprörde känslor.

De flesta tyckte illa om poeten och hans beteenden, även om det också fanns antydan till medömkan. Även om Maria tyckte vi olika, en del att hon var så oerhört naiv som trodde på poetens prat om att han skulle hjälpa henne och en del tyckte hennes beteende var något bakslugt.

Jo, rättsrådinnan tyckte vi alla besatt en styrka som övriga personer saknade – möjligen Marias mor – men de två spelade verkligen i olika ”divisioner”….

Vi enades om att slutet var rörigt och utmynnade i oklarhet …. Ingen bok att rekommendera precis, men kanske andra av Anneli Jordahls böcker kan intressera, tex den om Ellen Key Jag skulle vara din hund    och Elsie Johansson Att besegra fru J.

Vi, som samtalade var Karin Gertrud, Anita, Barbro, Maria, Hans och jag. Annette, Kerstin och Ulrika hade denna gång förhinder att delta. Kommentera gärna i efterhand om ni vill!

//Eveline 

Ämne: Augustenbad en sommar av Anneli Jordahl

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar