AVIGT HAV av Marie Darrieussecq

20.11.2022 12:41

avigt hav, ja bokens titel är skrivet med gemener. Det stör mig innan jag tänker att mycket idag inte är vad det har varit. Och vad ger det för signaler. Jag citerar baksidestexten: "Du försummar det du har i dina händer". Det är vad hennes man säger till henne. Och sedan kom den där kryssningen. Den där stunden som bara varade en sekund. En sekund hon höll i händerna, som hon förfogade över, skärvan av tid som alltjämt pulserar.  

bokomslag Avigt hav     Marie Darrieussecq, 2011.

avigt hav          av    Marie Darrieussecq

Översättare: Lisa Lindberg, Norstedts förlag.

En roman som handlar om hur svårt det är att hjälpa och be om hjälp, om att vara en hjälte - men bara ibland. 

Rose är en medelålders kvinna ur medelklassen med tvivel på sin man, på sitt yrke och sina val i livet. Med växande panikkänslor inför klimatförändringarna och olusten att fortsätta bo i en storstad, Paris (det skulle kunna vara vilken storstad som helst i Europa). Rose behöver komma ifrån och får en kryssning på Medelhavet av sin mor över julhelgen, för sig och de två barnen hon har tillsammans med sin man. Mannen tillbringar helgen med svärmodern. En natt under kryssningen räddas flyktingar från Afrika upp på fartyget och Rose möter den unga pojken Younès från Niger och det uppstår ett slags "märklig eller mänsklig" kontakt. Rose ger pojken sin sons mobil i ett oöverlagt ögonblick. Hon vet inte varför men vill hjälpa pojken på något sätt. Hon och barnen ser på när flyktingarna förs över till ett annat fartyg. 

Läsaren får följa Rose i tiden och på hennes arbete som psykolog med unga patienter. Dottern får stora problem med eksem och familjen flyttar till den fiktiva orten Clève (i franska Baskien) där Rose kommer ifrån. Långt bort från storstadens jäkt och dålig luft. Roses har i början få patienter och hon rör sig från den traditionella yrkesrollen mot något mer, något annorlunda.  

Efter en tid får Rose sms och ett samtal från Younès. Han behöver hjälp och finns på en uppsamlingsplats i Calais med hopp om att ta sig över till England. I samråd med familjen åker Rose de 100 milen för att hjälpa pojken. 

avigt hav är en ögonöppnare för hur en människa kan besluta sig för att hjälpa en helt främmande människa. Och frågor dyker såklart upp i min hjälrna: Hjälper det att hjälpa? Räcker det att göra en enskild insats? Varför gör hon en så stor uppoffring, så stort ingrepp i sin egen familjs vardag, i sitt eget liv. Är hon en vardagshjälte? Hur skulle jag göra?

Marie Darrieussecq skriver lättläst, men tidshoppen stör mig. Jag läser helst i kronologisk ordning numera. Hennes framtoning är neutral, utan moralisering, utan att leda mig som läsare att tänka eller känna annat än ur mitt eget beröringsperspektiv. Det är starkt och en konst!

Avslut: Ger mig författaren tröst? Ja, enskilda insatser till enskilda personer är en medmänsklig handling, som ger hopp om mänskligheten. En viktig och insiktsfull berättelse i samtiden. 

//Eveline

 

AVIGT HAV av Marie Darrieussecq

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar