BIBELNS KVINNOR av Charlotte Frycklund

10.02.2022 21:18

Bibelns kvinnor: 101 möten med kända och okända systrar

Under 2021 års Bokmässa blev jag nyfiken på boken, efter att ha lyssnat på ett samtal mellan biskop emerita Carolin Krook och Charlotte Frycklund, nätpräst i Uppsala. Lyssna på samtalet här:

bokomslag Bibelns kvinnor : 101 möten med kända och okända systrar              Charlotte Frycklund, nätpräst och författare. - Digitalsnack Social  mediebyrå

Bibelns kvinnor     av    Charlotte Frycklund

Ur baksidestexten: Det finns många kvinnor i Bibeln. Vissas röster är starka, men många gånger vet vi inget mer om kvinnan än hennes namn, ofta inte ens det. Charlotte Frycklund skriver med krispighet och värme så att kvinnorna i Bibeln, som annars ofta bara nämns i en bisats eller presenteras som en del av sina mäns berättelser - blir huvudpersoner och kommer till liv. Charlote Frycklund skriver en typ av brev till de dimhöljda bibliska kvinnorna.

Det är en intrssant och fascinerande skildring och väcker egna tankar och insikter. Av dessa 101 fängslande bibliska kvinnoporträtt och författarens tankar kring kvinnors liv från årtusenden tillbaka, har jag fastnat lite extra för några. För deras personliga egenskapers skull, som kännetecknar var och en av dem: verbal, klok, diplomatisk, vacker, vis, sann, fri, offer, god.

EVA nr 1: Du urmoder, du är verbal och älskar att prata, diskutera, fundera och formulera. När nu Adam inte är så pratsam, så pratar du med ormen. Och så gick det som det gick! Du blev lurad till synd och skam!

MIRJAM nr 16: Du är storasyster till Moses, som din mor gömt i vassen invid Nilens strand. Du väntar tills någon kommer och hittar din bror. En av landets prinsessor lyfter upp Moses och då visar du dig. Du erbjuer dig att hitta en hebreisk mamma och sedan kommer du med din och Moses mamma till prinsessan. Du är klok, driven, stark, har kontroll och är en given ledare. När det är dags för Israels folk att gå genom öknen, är du en av ledarna. 

AVGAJIL nr 33: Du är gift med en rik man som är elak, otrevlig och kränkande mot alla, även mot kung David. Du beger dig till kungen med ett överdåd av mat och håller ett imponerande tal. Din uppgift är att "sopa upp efter din makes utbrott", vilket du gör med stor diplomati. Och en hel del kvinnlig list. När din make dör förelsår kung David att ni ska gifta er, vilket ni gör. Kung David har också ett hetsigt humör och du får fortsätta med din diplomati.

AVISHAG nr 39: Du hämtas från ditt hem för att vårda kung David på hans dödsbädd. Du har tålamod, styrka, urskillningsförmåga och erfarenhet, trots din ungdom. Men när kung David är död förpassar maktens män dig åter til bakgrunden, till inventarierna, som vilket vårdbiträde som helst idag. Vård är kvinnligt, oviktigt och nämns inte, däremot ditt utseende, att du var vacker. 

DROTTNINGEN AV SABA nr 41: Du längtade efter kunskap redan som barn och söker visheten. Du hänvisas till kung Salomo och beger dig dit med ditt stora följe. Med prakt och överdåd för du vill bli väl mottagen. Och det blir du. Ni möts på många niver. Han märker att det går att ha intellektuellt utbyte med en kvinna och du att det finns visa män.

SUSANNA nr 57: Du är gift med en god man, har goda föräldrar, är from och vacker och på väg att ta dig ett skönt bad. Men som i så många bibliska trädgårdar lurar faran mitt i idyllen - två män står bakom ett träd och spionerar på dig. De är högt uppsatta domare i staden och planerar att våldta dig. De hotar med att säga att du har en älskare om de inte får dig. Men du har sinnesnärvaro och skriker så att folk kommer springande. Männen anger dig och du döms till döden. Räddningen kommer genom en ung man, Daniel, som tänkt ut en lösning. Båda männen tillfrågas vilket träd de gömde sig bakom, när de upptäckte dig med din älskare. De säger olika träd, vilket räcker som vittnesbörd. Männen avrättas i stället för dig. Sanningen segrar. 

HERODIAS DOTTER nr 69: Hur tänkte du när du beställde Johannes döparens huvud på ett fat? Du har vuxit upp med din mamma och litar inte på någon annan. Utseendet är viktigt och du vet att ni bor bra, bekvämt i Herodes palats, så länge som Herodes är nöjd. En kväll dansar du bättre än någonsin och Herodes säger:"Du får vad du vill". Du vet att din mor avskyr Johannes Döparen och ber om hans huvud på ett fat! Vilken avskyvärd handling du utför för att tillfredsställa din mors maktbegär. Men där förändras du också, du inser vad du gjort, din mors makt är bruten och du lever vidare friare

KVINNAN SOM BEGÅTT ÄKTENSKAPSBROTT nr 75: Du, namnlösa kvinna, utanför templet, är anklagad och egentligen redan dömd på förhand. Ett offer! Du och många andra kvinnor har hamnat i rampljuset för att deras namn nämns i samband med sex. Borde du stenas! Men enligt de klassiska orden: "Den som är utan synd ska kasta den första stenen", får till följd att alla lägger ner sina stener och går därifrån. 

CLAUDIA nr 99: Du är från överklass och växer upp instängd och olycklig i dina privilegier. Du kan knappt röra dig fritt, så fullt är ditt liv av rikedom. En dag blir det förmycket och du smyger ner till en flod. Människor har samlats där i kärlek och gemenskap i närhet och utan rädsla. Du blir en av dem, hittar friheten, godheten och kärleken. Du har pengar och en längtan efter att göra gott. Dina hjälpinsatser är fyllda av empati och goda gåvor. 

Avslut: Alla 101 kvinnorna är värda att läsas om!

//Eveline

BIBELNS KVINNOR av Charlotte Frycklund

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar