Bokcirkel i Hökarängen SVT2

03.09.2014 09:52

Kl 20.00 sänder SVT2 från en Bokcirkel i Hökarängen med Kristina Lugn som cirkelledare. Programmet kommer sex onsdagar och kommer att handla om klassisk litteratur, men även samtida verk. I det första program tar de sig an en klassiker, Fjodor Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet.

Har någon av er läst den, skulle det vara roligt om ni har möjlighet och vill kommentera Hökarängens samtal. Själv har jag tyvärr inte läst den.

/Eveline


Bokcirkel i Hökarängen SVT2

6:e träffen om William Shakespeare

Datum: 25.10.2014 | Av: Eveline

MacBeth - att läsa pjäser är underskattat - varför? undrar Kristina Lugn i den sista Hökarängsbokcirkeln. Mer om detta i en egen artikel då detta boksamtal rymde så mycket mer än de tidigare 5! Kan bero på valet av författaren men lika mycket att gruppen efter ett antal gånger hittat sina roller, känner sig bekväma och då framförallt Kristina Lugn i sin ledarroll. :-)

5:e träffen ons 1 okt om Mare Kandre

Datum: 07.10.2014 | Av: Eveline

Bübins unge, är titeln på dagens bok. Mare Kandres intensitet och smärta, känslighet och saklighet diskuterades. Hon har ett rent språk och skriver med en stark självkänsla. Vissa delar är "klibbigt äckliga" att läsa, tunga men så bra... tyckte gruppen. Hennes texter "bara drabbar en" - "Hur vackert kan man skriva om det hemska", undrade deltagarna. Om att "inte vilja ha moderskapet" - om ätstörningar, ångest och att den egna kroppen "pratar". Jag har inte läst något av Mare Kandre, men ska läsa Bübins unge, när tipunkten känns bra!

4:e träffen ons 24 sept om Gustaf Fröding

Datum: 29.09.2014 | Av: Eveline

En av deltagarna uppmanades att högläsa dikten "Säv,säv,susa" och man samtalade om den. Fröding plågades av att inte få kontakt med andra människor, vilket han beskriver i sin poesi. En av deltagarna, som är dyslektiker sa, att hon har lätt att ta till sig hans poesi genom dess rytmik och musikalitet. Fröding väcker många sinnesstämningar - intellekt, känslostyrka med tankekraft, hjärta och smärta.

3:e träffen ons 17 sept om Erik Johan Stagnelius

Datum: 23.09.2014 | Av: Eveline

Denna gång pratade Kristina Lugn och deltagarna mycket mer om författaren och hur var och en tolkat Stagnelius. Intressant om dikter som tar upp förtvivlan och samtidigt är trösterik - han ropar till oss LEV! Upplevelserna i dikterna är igenkännbara - han uppmanar till utlevelser. Dikter som ff tål att omvärderas, menade man - inkluderande kärlek!
Bra boksamtal denna gång tycker jag.

2:a träffen ons 10 sept om August Strindberg

Datum: 17.09.2014 | Av: Eveline

Gruppen diskuterade "Ensam" av August Strindberg. Mycket fokus idag på personliga erfarenheter av just "ensamhet". För mig verkar det som att cirkelns intention är att katalysera deltagarnas personliga upplevelser och känslor, som väcks av den litteratur de samtalar om och inte själva litteraturen eller författaren. Också ett sätt att använda en bokcirkel till!

1:a träffen ons 3 sept om Fjodor Dostojevskij

Datum: 05.09.2014 | Av: Eveline

Fjodor Dostojevskij "Anteckningar från källarhålet" skulle diskuteras! Jag blev något besviken på Hökarängens upplägg. Jag förväntade mig mer om själva boksamtalet och mindre om deltagarnas peronligheter. Blev dock nyfiken på boken och läser den som e-bok. Återkommer när jag läst klart.

Sv:Hökarängens 1:a träff ons 3 sept

Datum: 07.09.2014 | Av: Kerstin

Kanske blir det mer bokprat kommande omgångar, nu då alla är presenterade....
Jag tycker nog våra samtal är bättre, men fortsätter titta på "Hökarängsgänget" ändå....
Vi ses framöver!

Sv:Sv:Hökarängens 1:a träff ons 3 sept

Datum: 07.09.2014 | Av: Eveline

Jag har också den förhoppningen och ska även titta på onsdag igen.

Ny kommentar