BOKSAMTAL 1 hösten 2018: JAG ÄR ALLT DU DRÖMT av Ali Smith

25.09.2018 12:11

 

ÄNTLIGEN börjar läsecirkeln! Det tyckte vi alla 11, som träffades tisdag 18 september till höstens första träff. Anita, Gertrud, Kerstin, Barbro,Toni, Monica, Margareta, Maria, Gunilla, Annette och jag Eveline. Samt Berit via mejl från Halmstad. KUL! Men allt annat än kul, tyckte vi om romanen.

Jag är allt du drömt                Relaterad bild

Jag är allt du drömt        av            Ali Smith

BOKVALET: Ett tips att läsa "Flicka möter pojke" av Ali Smith kom från biblioteket. Den fanns då inte i pocket varför jag valde "Jag är allt du drömt". 

HÖSTENS TEMA: "Makt och människans utsatthet" -  alla i familjen utsattes för Alhambras makt

KORT vad vi tyckte:  Inte min melodi - Kan man skriva på detta sätt - Konstruktionen för modern för mig - Som läsecirkelbok och diskussionsunderlag – Inget att läsa för sig själv - Nej inte min typ av bok - Annorlunda - inget att rekommendera - inget att ge bort - Nej, vad är detta - såg läsningen som ett jobb som skulle utföras - Lek med många komponenter - Pussel - Blir för spretigt att läsa - Ingen läsupplevelse - Mest irriterande - Gillar inte alls formen - Romanen ger inget avtryck.

ORD/KÄNSLA som romanen väckte: Utstickare - 3 x Annorlunda - Förvirrande - Utmanande - Isolation - Absurd litteratur - Rörig - Rotlöshet - Trasig - Lurad - Irritation - Hopkok

KARAKTÄRERNA: samtliga  familjemedlemmar beskrivs som självupptagna - levde i parallella världar - karaktärerna hänger inte ihop – och var Amber en verklig karaktär?- isf var hon helt super i alla hänseenden!  – några intressanta dialoger mellan Amber och enskilda familjedeltagare.

BERÄTTELSEN om den trasiga familjen är intressant och har lite nerv ändå, men i övrigt ? frågetecken ?

HUMOR: Inledningen var underbar, rolig med Mamma började mig en kväll 1968.. och precis som recensionerna på omslaget, ingav detta höga förväntningar, som inte infriades. Även att Alhambra döptes efter biografen hon blev till i.  Kul med ordombildningen av Catskill (namnet på en bergskedja i New York Sid 385  (sånt förekommer på fler sidor).

SPRÅKET: lättläst, originellt och roliga formuleringar, både enkelt och komplicerat, skruvat se sid 146-149 och 278-287. Vad menas med dessa uppräkningar av händelser bakåt i tiden? Förbryllande sidor, vi inte alls förstod oss på! Är det detta som resencenterna kallar "modern, berörande,, hänförande upplevelse och hisnande överraskande"

Vad vill författaren egentligen? Förslag från en deltagare: Reta läsaren till vansinne! Mest troligt väcka tankar och det gjorde den faktiskt – iaf blev hade vi en mycket bra diskussion om den och om författaren.

 

TITEL o ÖVERSÄTTNING: Vi enades om att det måste ha varit svårt att översätta och hitta den rätta stämningen men tyckte inte att titelöversättningen är bra – Accidental betyder Tillfällig i direkt översättning och den titeln hade gett helt andra signaler. Titeln Jag är allt du drömt och omslagstexten med bedömningar av The Financial Times och The Independent känns som att ha blivit lurad på innehållet

 

Recensioner:

1) Albert Bonniers 2006-11-03

https://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/skonlitteratur-allmant/j/jag-ar-allt-du-dromt/

 

2) Dagens bok Alice Thorburn 4.01.2017

https://dagensbok.com/2007/01/04/ali-smith-jag-ar-allt-du-dromt/

 

3) Bokhora 2006-12-09

https://bokhora.se/2006/the-accidental-jag-ar-allt-du-dromt-om/

 

4) Bokfantomen Augusti 2017 ( 4* av 5)

https://bokfantomen.se/recensioner/ali-smith-jag-ar-allt-du-dromt/

 

5) Lektörsomdöme av Gunilla Szemenkár. Detta är en skruvad nutidshistoria om kärlek och lust och förlust och inte minst om klyftan mellan generationerna. Det är en ömsint och humoristisk berättelse med mycket svärta och i vissa stunder påminner Smiths berättarstil om en blandning av Salman Rushdies maniska ordsvall och Kate Atkinsons surrealistiska skrattspegel. Översättningen är ett litet under med tanke på de många ordvitsarna som inte kan ha varit helt lätta att transponera till svenska.

 

TIPS att läsa! - 2003 intervjuades Ali Smith av författarkollegan Jeanette Winterson.

https://dagensbok.com/2017/10/16/stillsamt-overskridande-noveller/

 

 

 

ETT TIPS att förstå s 413-414: Googla på Alhambra – världsarv 1984 i Granada/Andalusien – intressant! + Alhambra SEAT är ett bilmärke + Alhambra är namn på många biografer.

 

Avslutar med ordet PLIKT & JOBB att läsa boken till slut då läsningen ska diskuteras i cirkeln. Annars hade flera i gruppen lagt ifrån sig boken utan att läsa till slut. De orden har aldrig tidigare förekommit som orsak till att läsa ut en cirkelbok!

 

SKATTNING: Fr.o.m. i höst börjar vi med att skatta varje bok från 1-5 där 5=bäst - som jag lägger in i kommentarerna när jag fått in alla deltagarnas skattning. 

 

 

/Eveline

 

 

 

BOKSAMTAL 1 hösten 2018: JAG ÄR ALLT DU DRÖMT av Ali Smith

Betyg från 1*- 5* från läsecirkeldeltagarna

Datum: 04.10.2018 | Av: Eveline

2* av 8 röster
3* av 3 röster
ingen röst av 1

ORD/KÄNSLOR romanen väckte + BETYG

Datum: 27.09.2018 | Av: Läsecirkeldeltagare

ORD/KÄNSLA som romanen väckte: Utstickare - 3 x Annorlunda - Förvirrande - Utmanande - Isolation - Absurd litteratur - Rörig - Rotlöshet - Trasig - Lurad - Irritation - Hopkok

BETYG: från 1 - 5 poäng

Ny kommentar