BOKSAMTAL 1 vå 2017: SVENSKA GUMMISTÖVLAR av Henning Mankell

17.01.2017 11:50

Vid årets första boksamtal tisdag 17.01.17 deltog Kerstin, Gunilla, Maria, Ulrika, Berit, Toni, Gertrud, Annette och Eveline från höstens cirklar samt Barbro och Inger, som är nyanmälda för våren. Trevligt med så inspirerande, kunniga och litteraturintresserade deltagare. Alla vill delge sina genomtänkta synpunkter och att funder ut ETT ORD eller EN KÄNSLA är ett intressant inslag.

VÄLKOMNA till spännande och utvecklande samtal under våren 2017.

Vårens första bok heter

 

En roman om kärlek, svek och att åldras samt om människor vars liv gått i stå. Så lyder lektörsomdömet av Charlotte Lilja. Eller som Åke Leijonhufvud skriver i Sydsvenskan om åldrandets förbannelse och den svenska ensamhetens betydelse. Vi instämmer och tycker alla mycket bra om boken. Den väckte tankar på ensamhet, bokslut, svårmod, medkänsla, hopplöshet, vanmakt, ilska  och med känslor som dyster, omvälvande och förskansning.

Huvudkaraktären Fredrik Welin uppträder osympatiskt och otrevligt. Han är elak, vresig, brysk, cynisk och framför allt kärlekskrank. Han ljuger när han blir desperat, han snokar och hittar på. Är han verkligen så otrevlig i grunden som människa? Den frågan diskuterade vi länge kring. Nej, kom vi fram till, att mycket bottnar i de tillkortakommanden människan ställs inför och får dras med under livets gång.

Ett par vänliga/omtänksamma tankar visar Fredrik: s368 han ber Jansson att sjunga på nyårsafton; tankarna på det kommande barnbarnet samt s438 att han inte avslöjade gärningsmannen utan fann på ett sätt att förklara de bakomliggande orsakerna till bränderna. Intressant också med tanke på Fredriks önskan att utfärda en dödsdom åt Jansson på s141 - vilket han i praktiken faktiskt gjorde.

Romanen saknar humor, förutom när Fredrik irriterat återkommer till skjortorna från Kina!

Något spretig o förbryllande i sin berättarform - många olika skeenden som inte känns relevanta! Dock pågår livet med massor av irrelevans, egentligen. Fredriks beställda gummistövlar, löper som en lös trådända genom romanen, kommer fram till slut! Giaconellis skospänne från boken Italienska skor! Dottern Louise och hennes destruktiva liv i Paris med färgad man, handikappad svåger och barnet på väg. Lisa Modin och hennes liv och bakgrund (i garderoben)! Vad menade författaren med det? Kanske att belysa att vi alla har lik i garderoben! Kanske belysa att vår omvärld är brokig och att vi måste hitta sätt att samverka och samleva på. Berättelsen om kvinnan och blodiglarna s411; Tältet på skäret;

Intressanta fragment: minnesbilder som oroliga skuggor s355; trädets åldersdatering s358

Om rädslor: Janssons s140 som han döljer med sin inställsamhet och nyfikenhet; Fredriks s 125-126 om det oväntade hos människor man tror sig känna - om att åldrandet är som att leva i ett ingenmansland. Faderns s 23, 208, 260 - att i slutet av livet behöva "ursäkta sig". Starkt!

Om döden: s92 Ta inte livet så allvarligt, eftersom vi ändå inte överlever det; s342 om en sotare på ett foto som tar livet av sig; s406  Döden var Ingen kriminalroman, men lite spänning är det kring frågan om vem som är mordbrännaren? Vi tyckte inte det var mordbrand, utan en pyromans fascination av att "tutta på". Han hade förvissat sig om att Fredrik kom ut ur huset och de boende i de andra två husen var bortresta. s406 Döden var mig plötsligt mycket nära - författarens egen?

Romanen är lättläst med starka och berörande avsnitt. Ett känsligt fint språk, som författaren Henning Mankell plägar skriva sina böcker.

Läs Italienska skor, en fristående berättelse, med beröringspunkter bl.a. den italienska skomakaren Giaconelli, dottern Louise, kvinnan som Fredrik felopererade, Harriet som Fredrik har Louise tillsammans med och inte minst husvagnen.

Avslutar med att citera från s8 i boken: Mycket har den lärt, som känner sorgen. Ur diktverket Rolandssången från 1100-talet om riddare Roland som stupade år 778.

Recensioner:1) GP

2) Aftonbladet 16 jun 2015 Ulrika Stahre

3) Norran 18 juni 2015 Olle Lundqvist

4) Sydsvenskan 16 juni 20155 Åke Leijonhufvud      

5) Lektörsomdöme Charlotte Lilja Om kärlekens kraft att hela men också förgöra. Här finns inga hjältar bara ensamma själar. Men en kraft som övervinner svårigheter och överlever. Språkligt är det ett nöje att läsa Svenska gummistövlar. 

Svenska gummistövlar är En roman som en regnbåge - men finns det någon skatt i slutet?

Henning Mankell dog 5 okt 2015. Sorgligt att vi inte får läsa fler nya romaner av honom. Henning Mankell saknas i författarvärlden.

/Eveline

BOKSAMTAL 1 vå 2017: SVENSKA GUMMISTÖVLAR av Henning Mankell

Ett ORD eler en KÄNSLA som boken väckt

Datum: 31.01.2017 | Av: Läsecirkeldeltagarna

ORD: ensamhet, bokslut, svårmod, vemod, medkänsla, hopplöshet, dyster, vanmakt, omvälvande, realistisk, ilska
KÄNSLA: ålderdomens humör, förskansning

Ny kommentar