BOKSAMTAL 1 våren 2018: KLOCKAN KLÄMTAR FÖR DIG av Ernest Hemingway - NOBEL-prisad

28.01.2018 11:55

Tisdag 23 januari kl 16:00-17:30 träffades deltagarna i läsecirkeln vid Sundsvalls Bibliotek för vårens första boksamtal. Som vanligt i studielokalen Sylphide i Kulturmagasinet, en alldeles utomordentlig lokal för våra samtal. Vi som samtalade idag: Gunilla, Maria, Inger, Toni, Barbro, Margareta, Gertrud, Annette och Eveline. Monica och Kerstin var förkylda, men lämnat synpunkter. Berit har lämnat Sundsvall och flyttat söderut. Vi kom överens om att hon är kvar som "distansdeltagare", dock hinner hon inte läsa januariboken pga flyttbestyr. Hon återkommer till februariboken. Kul tycker vi, att hon vill vara kvar med oss.

Vårens tema är Nobel/Booker/Pulizer-prisad och Oprisad 

Vi börjar med en riktig tung klassiker av en riktig tung författare och Nobelpristagare Ernest Hemingway. Han fick priset 1954 för romanen Den gamle och havet och juryns motivering löd: för hans kraftfulla och inom nutida berättarkonst stilbildande mästerskap".

Först lite kuriosa: Annette, som valde denna gamla klassiker, berättade varför: "Som ung student hade hon låtit en kompis klippa håret, från ganska långt till ganska kort. Det blev kortare än tänkt pga att kompisen inte lyckades få vänster och höger sida lika långa i första taget. Resultatet blev kort och Annette var förtvivlad. Då hon följande dag kom till skolan, berömde hennes mattelärare henne för den snygga frisyren, vilket gjorde Annette glad. Ännu gladare blev Annette, då "hon" (matteläraren) sa, att Annette var lika snygg som Ingrid Bergman i filmen Klockan klämtar för dig. (Att matteläraren var en "hon" reagerade vi 40-talister på. På vår tid var de flesta mattelärarna en "han"! Många föreställningar kommer på skam och det är bara bra.) Annette berättade vidare, att hon inte läste romanen då, men tyckte att det var läge nu."

Ett trevligt minne vi fick ta del av  - Ja, läsecirklar är berikande.

            Bildresultat för Ingrid Bergman bilder klockan klämtar för dig Frisyr á la Ingrid Bergman & Annette :-)

 

            Klockan klämtar för dig                       Ernest Hemingway 1939.

      Klockan klämtar för dig                              Ernest Hemingway

Vilken start denna roman har med John Donne: "Ingen människa är en ö, hel och fullständig i sig, varje människa är en del av fastlandet, en del av det hela......Och skicka därför aldrig bud att fråga, vem klockan klämtar för - den klämtar för dig"

Åh vad vi tyckte bra om denna klassiker! Vilka karaktärer författaren levandegör! Förutom Jordan och Maria är Pilar storslagen genom hela romanen,  Anselmo den gamle fine mannen (tveksamheten att döda och som känner stor skillnad mellan att döda ett djur och en människa), Andrés den unge filosofen (allt du har är till för att ge bort"och Pablo den mörka och svekfulla. I början och en bra bit in i boken känns berättelsen tråkig och mycket macho, "en hjältebok för män", som någon uttryckte. Men så hände något från s.164-173 (När man först gav sig in i det här.....alla människor man får träffa), en fantastisk filosofisk monolog av Robert Jordan. Därefter många fler liknande monologer som Jordan förde bl.a. med sin farfar i tanken samt Andrés som på väg med sitt uppdrag filosoferade kring (sid 366-367 Men du har inget hus...Du har ett meddelande att lämna vidare. Du är ful av skit som du kan ge bort till jorden, flinade han i mörkret. Du kan också fukta den med urin. Allt du har är till för att ge bort. Du är ett filosofiskt fenomen och en olycklig lottad man, sa han till sig själv och flinade igen. )

Vi diskuterade de tidvis mycket otidsenliga uttryck och beteenden, manligt/kvinnligt. Det har ändå hänt en hel del på den fronten. Men nu gäller det en anna front - den militära fascistvänliga falangen mot den regeringstrogna under Spanska inbördeskriget  1936–1939 och som slutade med att Francisco Franco kom till makten som enväldig diktator. 

Ernest Hemingwayt var en makalös författare med stor berättarkonst och närvaro i det han skildrar. Klockan klämtar för dig tycker vi är en mycket välskriven och detaljrik roman om krigets fasor med en fin kärlekshistoria inbakad i romanen (s.161Sedan kändes doften av ljungen....och de var där båda två, tiden stod stilla och han kände hur jorden rörde sig och försvann under dem), med en mörk ton och ett olyckligt slut, (viket man redan anar av Pilars spådom i början av boken). Innehållet är intressant, utbildande (kände inte till så mycket om spanska inbördeskriget) med stundtals njutbara miljö- och relationsskildringar. Fina och kraftfulla dialoger och beskrivning av varje persons karaktär och position i gruppen. Spännande skildring av patrioternas/fotfolkets pliktkänsla och vikten av att ha mod och verktyg att genomföra det ålagda, vad det än kostar.

Språket: lättläst, flyter på, vackert, högtidligt, filosofiskt, tydligt och vackert bildspråk, välskrivet, korthugget i dialoger, fantastiska monologer och beskrivande ord (t.ex. ...under den sista lungvärkande, mattbenta, muntorra, kulstudsande, kulsmällande, kulvinande språngmarschen...).

Recensioner: 1) Gävle Dagblad 5 juni 2009 Björn Widegren https://www.gd.se/kultur/klockan-klamtar-for-dig

 

Lektörsomdöme: I Andreas Vesterlunds inkännande nyöversättning kommer klassikern Klockan klämtar för dig nära igen med nyladdad aktualitet. Robert Jordan, amerikansk universitetslärare i spanska, befinner sig som frivillig mitt i spanska inbördeskriget bland partisanerna som strider mot Franco. Jordans pliktkänsla kontrasterar mot Pablos motvilja mot uppdraget och utmanas av den oväntade livsvilja som vaknar inom honom vid förälskelsen i den unga Maria, hårt drabbad av kriget. Här går liv i närkamp med död, plikt klingar mot kärlek och det är svårt att inte beröras av denna mästerligt skrivna roman. Språket är vigt, ungdomligt och kantigt på en gång. Helthetsbetyg 5 /Marie Reda

Boklån: Denna bok finns inte i pocket, men biblioteket tillhandahöll flera exemplar på långlån över jul-&nyår, några hade egna klassikerexemplar, en valde att lyssna och en annan att läsa e-bok.

FILMtips: Romanen filmades 1943 med Cary Cooper som den unge frivillige amerikanen Robert Jordan och Ingrid Bergman som Maria. Stor succé.https://www.discshop.se/filmer/dvd/klockan_klamtar_for_dig/P36206

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=uwT92qGrnkc

Vi bestämde ett datum att se filmen tillsammans (går att låna på stadsbiblioteket), men tyvärr har lokalen vattenskadats. Vi gör ett omtag framöver.

//Eveline

 

 

 

 

BOKSAMTAL 1 våren 2018: KLOCKAN KLÄMTAR FÖR DIG av Ernest Hemingway

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 18.02.2018 | Av: Läsecirkeldeltagare

ORD: Macho, Hopplöshet, Fantastisk, Krig, Död, Plikt, Kamp, Hårdhet, Lojalitet, Kärlek
KÄNSLA: att krig är meningslöst

Ny kommentar