BOKSAMTAL 1 våren 2020: BLODLOKAN av Louise Boije af Gennäs

02.02.2020 18:02

Dags för årets första boksamtal 28.01.2020 och vi som kom var Gertrud, Gunilla Ö, Gunilla E, Margareta, Kerstin, Barbro, Toni och Eveline. Fyra deltagare hade lämnat återbud och jag ringde in vår reserv Gunilla. Berit i Halmstad mejlade sina synpunkter och Annette per telefon. Vi saknade Maria, som hade föreslagit dagens bok, men hon får ge sin synpunkt i återblicken nästa träff.

Återblick till VERA: Några deltagare såg realiteten i romanen, medan andra såg den som en "saga". Gunilla Ö berättade att hon läst att "sagans form" bör innehålla en "moralisk underton". Framgår det någon sådan i VERA? Det får vi fundera på!

Blodlokan                Louise Boije af Gennäs 2014-02-03 001.tiff

Blodlokan        av            Louise Boije av Gennäs

Vårens tema MAKT-VILLKOR-KÄRLEK var väl representerade i boken, som är något mellan spänningsthriller/deckare! Vari ligger skillnaden, undrade vi? Vi kallar den en spännande bladvändare! Den lilla människans kamp mot MAKT!

Bokens innehåll i korthet: 1) En skicklig skildring av verklighet vävd med fiktion - en samhällsskildring med många överraskningar - man drogs med i huvudkaraktärens livshändelser. 2) Författaren synliggör maktstrukturer av olika slag - en jämförelse med vad vi just läst i lokaltidningen om polisen i Sundsvall - en utsatthet för de svaga i samhället. 3) Roligt med en annorlunda spänningsroman - skicklig research av de verkliga affärerna, som ibland  störde den spännande  läsningen om skeendet. 4) Min största behållning är att bli påmind om "affärerna", men det hänger inte ihop med sälva berättelsen med många oklarheter. 5) Jag läser inte thrillers men blev fascinerad av den påträngande samhällskritiken - tänker på "Alternativa fakta" - själva storyn ger inte mycket - vad vill författaren förmedla? 6) Författaren har fokus på maktstrukturerna - men svårt att få ihop Saras historia och artiklarna. 7) Lovvärd ambition och intressant med faktaavsnitten - storyn påminner om "mitt livs novell" - inte trovärdigt - klyschigt persongalleri. 8) Kommer inte överens med boken i böran, jag lyssnar men är inte där - Finns det sådana "drömpappor" - för mycket ingredienser - är allt relevant för berättelsen? Det berör men är osannolikt! Slutet öppnar iaf upp för en fortsättning. 9) Väckte min nyfikenhet - inte enbart en deckare - den andra biten sätter igång tankar - ett bra grepp att få folk att läsa - men karaktärerna blev inte riktigt tydliga/trovärdiga - ändå läsvärd och jag lyssnade på del 2 o 3 - intressant att författaren läst in romanen själv! 10) en lättläst spänningsroman med faktainslag (som jag skummade) kände ingen lust att läsa om detta som jag läste i dagspressen när det begav sig - nya affärerer dyker ju upp allteftersom! 

Vi diskuterade vidare: att mycket känns ofullständigt och inte klarlagt beror på att författaren från början avsåg en trilogi; att författaren gjort ett noggrannt researcharbete. Bra inblick i "affärerna" för yngre läsare, som inte känner till dessa. Är det författarens syfte, att ge inblick i maktstrukturer som fanns då, men tyvärr även är aktuella idag? Karaktären Sara är överdrivet naiv och blåögd även för att komma från landet som det framställs några gånger. 

Språket: tunnt men med flyt - lättläst och enkelt - fattigt, dåligt språk - mer som ett filmmanus.

Titeln Blodlokan: Jättelokan s125) Den ser ut som om den står och vaktar över någonting.  s271) Den stod där, högrest och skrämmande och vaktade sin hemlighet. Omgivningen fruktade den men den ingav ändå respekt.. Är lokan symbolisk för det skrämmande och resepktinjagande i boken?

Lektörsomdöme: I Blodlokan blandas fiktion med verklighet och boken är första delen i Motståndstrilogin. Det är en samhällskritisk och välskriven roman om maktfullkomlighet kontra civilkurage, med intressant vinkling på ouppklarade autentiska händelser. Riktigt spännande läsning. Helhetsbetyg: 4.

https://www.louiseboijeafgennas.se/press/stralande-recensioner-for-blodlokan/

https://malinbooknerd.wordpress.com/2018/02/12/recension-blodlokan-av-louise-boije-af-gennas/

Poäng 1*-5*: 2=2*; 1=2,5*, 4=3*, 2=4* övriga vet ej

Nästa bok är "Långsam hemkomst" av Peter Handke - att samtala kring den blir en intressant utmaning!!

//Eveline

BOKSAMTAL 1 våren 2020: BLODLOKAN av Louise Boije af Gennäs

Återblick tisdag 25.02.2020

Datum: 03.03.2020 | Av: Eveline

Maria som valt Blodlokan berättar att hon blev intresserad av författarens sätt att väva in verkliga händelser - olösta sådana - i denna fiktiva berättelse.
Annette som har läst/lyssnat på alla 3 delar berättar slutet av storyn - vi ville gärna höra men inte läsa själva. Ja, Saras pappa hade kommit något stort på spåret, varför han undanröjdes. Det är en konspiration på hög nivå, med många turer, många mord! Sara hittar USB-minnet och ger sig iväg till varmare trakter (Hawaii? el något sådant) och klarar sig undan. För Sara slutar det alltså lyckligt! Eller?

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 02.02.2020 | Av: Läsecirkeldeltagare

Fara, utsatt, ofullständig, motstånd, indignerad, dåligt hantverk, makt, överraskande bok, våldsamheter, bladvändare, filmmanus

Ny kommentar