BOKSAMTAL 12 april 2016: DE OSYNLIGA av Roy Jacobsen

20.04.2016 12:17

Boksamtal 4 våren 2016. Tema Livet och människans drivkrafter

 

De osynliga De osynliga    av     Roy JacobsenRoy JacobsenHelgelandskusten i Nordnorge

Uthållighet och traditionsbunden, två tydlig drivkrafter i denna roman.

Tema: Överlevnad i en egen välrd; Arbete; Natur, Alla gör det de ska; Tystnaden; Arv i generationer
Undertema: Moderniteter - Främlingar s65/Inkräktare s115 -  Vad gör det med människorna?

En underbar berättelse, det var vi alla överens om, vi som samtalade denna vårens sista! läsecirkelträff. Berit, Gertrud, Kerstin, Charlotte, Anita, Ingela och Eveline. Annette och Toni har lämnat sina synpunkter per mejl, vilka jag infogar i min sammanställning.

En helt fantastisk underbar roman. Författaren beskriver människor och natur med en glasklar, storstilad och saktmodig berättarstil och ett vackert, poetiskt och fängslande språk. Bitvis svårt mtp dialekten, men alltid förståeligt i sitt sammanhang. Människorna lever ett strävsamt liv, i en vardag med liv och död inpå knuten, full av slit och framför allt denna tystnad. Inte många onödiga ord dem emellan. Författaren skriver så tydligt att det känns! Läsaren tvingas verkligen att varva ner, för att apassa sig till berättelsens långsamma tempo.

sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6086309

Lättläst med indlening i korta kapitel, det tyckte vi alla om. Många starka upplevelser bl.a. när Barbro skulle börja jobba som piga hos Tommesen. Hemskt! (Gamla fru Tommesen vars barnbarn Felix och Susanne senare kom att bli fosterbarn på ön - oväntat men fin vändning av författaren).

Vilka var de osynliga diskuterade vi också: De som levde där före dem? farmor/farfar? De själva - osynliga för omvärlden. Mycket att diskutera!

Fler röster: Ynnest att få dela deras liv - Motstånd i början men fängslande undan för undan - Klassillnaden öborna-fastlandsborna - Hoppfullt att allt är möjligt - Tro på att det goda segrar.

Karaktärerna: Hans - idérik s59; Maria - trygg s99(tills det som inte får ske, sker); Ingrid - ett önskebarn s12-13 bode som liten och vuxen (s156 hennes längtan)

En stor läsupplevelse - nummer ett av vårens romaner tycker de flesta - men det är svårt att jämföra - alla 4 böcker vi har läst är så olika med olika drivkrafter.

/Eveline

 Sammandrag av recensioner om romanen :

Svd Ellen Mattson 7.02.2015;

DN Jesper Högström 12.02.2015;

P1 Kultur/Kulturnytt Ulla Strängberg läser 9.02.2015 

Ett Ord eller Känsla som sammanfattar boken

En känsla som romane efterlämnar

Datum: 23.04.2016 | Av: Eveline

Ödmjukhet och respekt för karaktärerna

Ett Ord

Datum: 23.04.2016 | Av: Läsecirkeldeltagarna

Familjegemenskap, Oväder, Överleva, Seghet, Tystnad, Liv, Problemlösare, Läsupplevelse

Ny kommentar