BOKSAMTAL 26 februari 2013: Mordets praktik av Kerstin Ekman

26.02.2014 12:52

Boksamtal 2 våren 2013

Tisdag 26 febr 2013 samtalade Barbro P, Ulrika E, Gertrud L, Annette S-G, Marianna L, Maria A, Anita V och jag Eveline S, om Kerstin L:s bokval:

Mordets praktik      Mordets praktik     av Kerstin Ekman 

Sammantaget tyckte vi mycket bra om denna annorlunda berättelse. En genre ”omskrivning” som Kerstin Ekman kallar ”kontraimitation”. Skickligt levandegör hon och väver ihop sin romanfigurs dr. Revinges livstrådar med Hjalmar Söderbergs huvudkaraktär i ”Doktor Glas”. 

Ett lättläst, njutbart, beskrivande och stilistiskt språk i en gammaldags tidsenlig prosa, tyckte de som gillade boken. Ett mästerligt hantverk, fantastisk bra roman, för att citera deltagarnas positiva intryck. Det fanns förstås även mindre positiva omdömen, såsom tråkig, svart, arga känslor och att man helt enkelt inte tyckte om genren.

Skickligt återger Kerstin Ekman en samtid med Lars Ahlin, med kvinnounderlägsenheten, tidens lukter och stank inom- och utomhus och människornas odör.

Vi diskuterade huvudpersonens stympade personlighet, en obehaglig, osympatisk mansperson med sina egna unkna tankar, en märkliga inställning till livets betingelser och hans avsky för andra människor.  En karaktär som väcker starka negativa känslor som olust och vämjelse men också en ömkan över hans ”litenhet”. Vi pratade kring författarens mening som ställer frågor på sin spets: att söka klarhet i Hjalmar Söderbergs dr. Glas om liv-död-rätt-skam-skuld. Driven av en tanke: s44 "Liv är en handling".

Den enda varma och ljusa känslan han uppbringar är för Fridas karaktär – det enda positiva i romanen – den enda som doftar! En gång kände Revinge ”ren lycka” – då han en natt sov i samma rum som Frida - "ljuva lilla kvinnoblomma" - vackert!

Handlingen tangerar ”Smärtbäraren” av Åsa Nilsonne (läst jan 2013). Att gå in i en annan människas psyke och agera med dolda maktmedel om liv&död. – Existentiellt.

En karaktär, som väckte beundran, var Ida Tjerning. Hon var en av de kvinnor vi har att tacka för att kvinnor idag kan välja andra liv för sig än kvinnor kunde göra i början av 1900-talet.

Vi kom även in på Franz Kafkas”Förvandlingen”  –  Läs på s 100 ”Först i förvandlingen uppstår mitt liv; s113 ”Att skriva är att omvandla”; och s122 ”Vem är han egentligen? Förvandlingar…”

Jag gillar särskilt texter/sånger/dikter/citat som Kerstin Ekman hänvisar till: s60 ”Det brinner en eld” Trad.Dalarna;  s54 ”Och om mig så vingar bure” av Edvard Bäckström;  s44-45 ”Stilla o skumt”…. "Stilla dig hjärta” av Erik Axel Karlfeldt och på s141 Nietsches ”Ja, ich weiss woher ich stamme!”

"Stilla dig, hjärta! Dämpa din oro. Den värld som hetsar och upprör dig rår du inte på.

Bara inom dig kan du stillhet uppnå! ur Flora&Pomona av Erik Axel Karlfeldt

Se och hör Kerstin Ekman berätta om sin bok

Läs här samtalet mellan SvD:s kulturchef Stefan Eklund och Kerstin Ekman 29.08.2004 (uppdaterad 19.02.2014)

Mitt eget slutomdöme - utifrån min anteckningar för ett år sedan: Underbar och djupgående litteratur. Jag tycker Kerstin Ekmans "omskrivning" ger mycket stor läsupplevelse - med sina underbara "blommiga" hänvisningar till annat skönlitterärt :-)

Jag rekommenderar varmt både Doktor Glas men framför allt Mordets Praktik.

/Eveline

Ämne: Mordets praktik av Kerstin Ekman

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar