BOKSAMTAL 4 HÖ 2016: INUTI av HÉLÈNE CIXOUS

18.12.2016 16:06

Vi som träffades tis 6 dec och samtalade om höstens sista titel var, Kerstin, Berit, Gunilla, Annette, Gertrud, Toni, Ulrika och Eveline. En titel, ett innehåll, en författare, som vi snabbt kom i livlig diskussion om och var helt överens om att denna litteratur var höstens svåraste och mest krävande läsning.

          Inuti  av         Hélène Cixous

Inuti handlar om allting och ingentineg. En egentlig intrig saknas, det är genom språket flickans saknad och vrede blir synligt.Trots sina enbart 134 sidor kräver den mycket tid och total koncentration av sin läsare samt stort intresse att förkovra sig själv. Det går att söka svar, men det är inte alltid så lätt att förstå sammanhanget. En kompakt och språkhögtidlig bok. 

Inuti stimulerar tanken men är sparsam att stimulera känslor, som Louise Epstein, en av recensenterna uttryckte i SR. Man ska läsa sakta och lyssna, för att citera Maria Schottenius, DN. Tvingar oss att ta djärva tnkesprång, som Magnus Persson skrev i SvD.


Vi pratade om det vackra språket, som ibland var så högtravande att det smärtsamma i skälva skeendet förminskades. Författaren använder sina egna erfarenheter och romanen kan läsas självbiografisk, trots att 

Jag som valde boken, gjorde det med tanke på innehållsbeskrivningen på baksidan. Om en liten flicka som mister sin pappa i tidig ålder och vars sorg och smärta beskrivs jämte moderns och  farmoderns. Ett livsskeende, som formar en människa, som är vårt hösttema. En enkel beskrivning och hantering av dödens smärta är det inte, vilket dock ger läsaren andra dimensioner. 

Några i gruppen tyckte inte att de hade orkat läsa hela boken, men efter våra samtal blev de mer nyfikna på sin egen upplevelse av att läsa till slut. Någon tyckte också att förordet var alldeles för långt och egentligen onödigt. Det hade varit bättre som efterord. 


Recensioner: DN 2009-06-07 Maria Schottenius;  

SvD 2009.07.06 Magnus Persson

SR P1 2009.03.03 Louise Epstein (läs / hör) 

Lektörsomdöme av Eva Lundgren: berättelsen är skriven från ett suggestivt inifrånperspektiv.

Extra: Hélène Cixous var inbjuden till Stockholm Litteratur 2016 och var med i en intervju på Kulturhuset den 30.10, som finns på Youtube. Intervjun med Hélène Cixous https://youtu.be/7i0K9ykoC_w börjar ca 35 min in i programmet. 


/Eveline 
: BOKSAMTAL 4 hö 2016: INUTI av Hélène Cixous

Ett ORD eller KÄNSLA som boken väckt

Datum: 06.01.2017 | Av: Eveline

Språkhögtidlighet; kompakt, intelligens.....
Övriga deltagares ord/känsla skriveri jag in när jag är hemma igen och har tillgång till mina anteckningar.

Sv:Ett ORD eller KÄNSLA som boken väckt

Datum: 09.01.2017 | Av: Läsecirkeldeltagarna

Trög; Minnen; Desperation; Framtidssaga; Vänskap; Känslor; Hängivenhet; Kreativitet

Ny kommentar