BOKSAMTAL 4 vå 2017: SKUGGAN AV ETT LIV av HILARY MANTEL

14.04.2017 14:29

Till vårens sista boksamtal onsdag 12 april kom Kerstin, Annette, Maria, Ulrika, Gertrud, Barbro, Gunilla och Eveline. Till sammanställningen harToni och Berit bidragit med sina funderingar och ord. Det blev följande sammanställning av våra synpunkter om boken om "Ilary":

Skuggan av ett liv                Relaterad bild

Skuggan av ett liv     av    Hilary Mantel

Deltagarna uttryckte många blandade synpunkter: Intressant med torr humor-Ingen memoar-En kamp med livet-En uppgörelse-Ett annat flyt än andra böcker av henne-Passar in i vårens tema: ”Vad formar en människa”-Tycker inte om den – endometrios – elände-Blev inte berörd – tråkig – ordrik-Blev besviken jmf med Wolf Hall – ingen memoar – elände-Trevlig läsning – bra beskrivet av sjukdomen endometrios-Torr humor och sarkastiskt skrivet-Fantastisk text - Vilken bok!
Jag valde denna bok efter att ha sett en intervju med Hilary Mantel i Skavlan och fascinerades av hennes stolta karisma. Och jag är nöjd med valet och fler i gruppen med mig - bl.a. ett uttryck "Tack för att du valde den här boken!" - Trevligt :-)

Sammanfattning: Boken är en starkt gripande memoar, trots fler invändningar. Den är suverän i sin egenart. Författaren har en egen berättarstil, där fakta – allvar – humor – sorg och sarkasmer blandas och rör sig fram och tillbaka i tiden, precis som människans tankar rör sig, med dofter, smaker, persongalleri och sinnesinryck.

Språket är lättillgängligt, målande, vackert och humoristiskt.

Vilka bilder! s16 rad10: Femtio meter från torget fanns inga ljusföroreningar. s21 rad14:"...svårlästa skyltar som vacklade under tyngden av Norfolks ortsnamn.

En fantastisk text som tilltalar, även om det finns delar med frågor. Runt s 180 är texten inte lika ironisk. Kanske ligger det för nära tiden - är inte färdigbearbetat.

Jämförelser kan göras med författaren Janet Frame. Man känner ett fysiskt illamående, som också uttalas i Mantels egen jämförelse på (196).

Egna minnesbilder framkallas om ”att vilja lappa till någon i ansiktet” (187), när man utsätts för intima undersökningar av en (169) oförstående och okunnig manlig läkare (173). Om ”Stress för höga ambitioner” (155) har vi läst och läser ständigt om, skylls på personliga egenskaper fastän de uppstår av dåliga arbetsorganisationer.

Om minnet (29) jmf med Annie John av Jamaica Kincaid (läst mars 2017) om att ”plocka fram de minnen, som täcker in den upplevelsen vi egentligen inte haft”. Citerar en deltagares tankar kring minnet: Hilary Mantel minns förvånansvärt mycket från det hon var tre år och hon minns väldigt nuxet, men det är väl så att som vuxen minns man vuxet. Jag funderar på mina egna minnen från barndomen och undrar om jag skulle ha samma insikt och kunna göra händelser av dessa fragment, som hon gör?

Intressant om klosterskolan och den stränga katolska disciplinen som användes överallt, i syfte att fostra barnen till samhällsindivider.

Om despotism (s 164) – styrkans ansikte…. Om mer vanmakt (169-173) Så bra!

Jag tycker mycket om Mantels sätt att skriva direkt till mig som läsare – att ”tala med läsaren”, ”enkla ord på enkelt papper”. Vi är flera som tycker mycket om boken men framför allt alla instämmer i att Hilary Mantel är "Dame Hilary"!

Ex på hennes galghumor/sarkasm: ”Hårlös, formlös, döv men inte besegrad satte jag mig ner och skrev nästa bok” (191-192), Och viken bok sedan? Mer humor: Jack ”styvfar aldrig sjuk” – Dotter ”fröken aldrig kry”

Ett fint avslut – en fin inramning av memoarerna: författaren börjar med husförsäljning i juli (s11) och flytt i oktober med tankarna kring alla som kommit och gått.

Citat: Om döda och icke födda kring bordet

Recensioner: 1) DN Malin Ullgren 2015-01-26 https://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/hilary-mantel-skuggan-av-ett-liv/

4) Svd 23.01.2015 Lina Kalmteg  <span style="font-size:12.0pt;font-family:" times="" new="" roman";times="" roman";"="">https://www.svd.se/en-memoarbok-som-griper-tag

5) Expressen 4.02.2015 Ulrika Kärnborg avgudar den historiska prosans Dame Hilary. https://www.expressen.se/kultur/mantel-att-axla/

       

/Eveline

 

SKUGGAN AV ETT LIV av HILARY MANTEL

Ett ORD eller en KÄNSLA som boken väckt

Datum: 17.06.2017 | Av: Eveline

Kamp, Uppgörelse, Smärta, Elände, Ordrik, Elände, Trevlig, Ordmakerska, Vanmakt, Självutlämnande, Bearbetning

Ny kommentar