BOKTIPS TILL FRIDA STÉENHOFF-SÄLLSKAPET ur Reakatalogen 2024

20.02.2024 18:58

Frågan var "Vad skulle kunna intressera Frida Stéenhoff" att läsa ur samtidens litteratur?

Här är mina förslag till Frida Stéenhoff-Sällskapet:

Susanna Alakoskis trilogi är nu klar – del 1)Bomullsängeln och del 2)Londonflickan finns i årets reakatalog. Om kvinnors liv, arbete (fabriksarbete), man, barn och längtan i Finland och Sverige under 1900-talet.

Del 1 Hilda f 1905, ger sig iväg från en by och sliter som vuxen i Wasa Bomullsfabrik kring 2:a världskriget

Del 2 Dottern Greta vars drömmar om ett annat liv för henne till Stockholm och vidare till London där hon arbetar som hembiträde hos en intellektuell familj. De har många ’berömda’ gäster bl.a. Elisabeth Taylor och Frank Sinatra! Greta känner sig som i sjunde himlen och vill aldrig lämna London.

MEN kärleken förändrar som bekant allt. Det går några år och efter en tid tillbaka i Sverige arbetar Greta och Henri i Skellefteå på textilfabriken Algots Nord. De bildar familj och får tre barn. Den största skillnaden på Hilda och Gretas liv är, att det är fred och en ny tid med moderniteter och möjlighet till utbildning. Henri blir sjuk och familjen får det svårt.

- Läst dessa två och rekommenderar dom varmt.

Del 3 Dotterdottern kom 19.01.24 och handlar om Gretas dotter Kathrine som vill bryta mormoderns och moderns mönster helt. Hon längtar ut till Europa och världen.

 

 

Carina Burman Godnatt Madame - En roman helt i min smak, med verklighetsbakgrund som utspelade sig under andra hälften av 1700-talet, alltså på Bellmans tid. Om Anna Charlotta von Stapelmohr, gift Schröderheim. Hon hade allt - och förlorade det. Kvick, litterärt och ironiskt gör hon upp med sina fiender och rannsakar sitt eget hjärta och sina kärlekar.

Just därför blir jag alltid så fascinerad när jag läser historiska romaner, som lyfter fram och skildrar kvinnor, som haft mod och möjlighet att tillföra sitt liv och leverne det de själva önskade sig, trots de hårda samhälliga strukturer, som begränsat, förminskat och "låst in" kvinnor i alla tider.

- Läst och blev berörd.

 

 

Tessa Hadley - Fri kärlek

En fängslande roman om en kvinnas sexuella och intellektuella uppvaknande i 60-talets swinging London. Förortsfamiljen Fischer tillhör en äldre värld av konventionell stabilitet: den vackra och plikttrogna hemmafrun Phyllis är gift med Roger, en hängiven pappa med en karriär i utrikesdepartementet. Men när en gammal väns tjugoåriga son kommer hem till familjen en varm sommarkväll och kysser Phyllis i den mörka trädgården efter middagen, händer något inom henne. I detta uppvaknande gör Phyllis ett val som går emot alla förväntningar på henne som hustru och mamma.

- Läst och blev omskakad: Phyllis kanske inte förutsåg konsekvenserna fullt ut, men kämpar på.

 

 

Katarina WennstamDöda kvinnor förlåter inte

Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm.

Hildur hittar en död kvinna under nyårsnatten 1895-1896. Detta sprider skräck framför allt bland husets tjänstekvinnor, men snart står det klart att den avlidna kvinnan inte blivit mördad utan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.

Katarina Wennstam skildrar en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl stadsmiljö, samhällshierarki och även utsökta klädedräkter.

Detta är 1:a delen av serien Sekelskiftesmorden, enligt författaren.

- Läst och fascinerades av romanen - den var upplysande, spännande och jag uppslukades av själva tidsskildringen.

Bonnie GarmusLektioner i kemi2/2

Feministisk kamp på hög nivå i 60-talets Kalifornien, kryddad med mycket humor och intelligens. Elizabeth Zott är ingen vanlig kvinna. Faktum är att Elizabeth Zott skulle vara den första att påpeka att det inte finns något som heter en vanlig kvinna. Allt Elizabeth Zott någonsin velat är att satsa på karriären som kemist, men forskningsinstitutet där hon arbetar ligger inte direkt i framkant när det kommer till jämställdhet. Hennes manliga kollegor har alltid antytt att köket var den enda platsen för henne som kvinna. Men Elizabeth Zott kommer att lära amerikanska kvinnor att en kvinnas plats är ute i världen!

-Läst och uppskattade författarens intention, men den humoristiska tonen är för glättig för att vara trovärdig. Väldigt typiskt amerikanskt, men ändå trevlig läsning.

 

Hernan Diaz Egendom

Det osannolikt förmögna paret Rask förbryllar en hel finansvärld efter börskraschen på Wall Street 1929. Tillsammans är de huvudpersonerna i "Förbindelser", en roman som hela New York skvallrar om. Men det verkar finnas andra versioner av deras framgångssaga. Här döljer sig mörka historier om bruten lojalitet, makt och svek. Att läsa Egendom är som att öppna en rysk docka. Lager på lager lyfts av, och kvar finns en berättelse om ensamhet och att vara kvinna i en förljugen finansvärld.

- Inte läst, eventuellt framöver. 

 

Andrev WaldenJävla karlar – Augustpriset 2023 och redan i pocket!

"En gång hade jag sju pappor på sju år. Det här är berättelsen om de åren. Om något låter påhittat kan du vara säker på att det är sant."

En pojke som heter Andrev får veta att hans pappa inte är hans pappa. Den riktiga bor i ett land långt bort och har hår ner till axlarna. Andrev Walden romandebuterar med en vild berättelse om att växa upp i spillrorna av 68-rörelsen, om mammor som står under köksfläkten och säger jävla karlar, om hur kärlek börjar och slutar, om en skalperad hamster, om den långa skuggan av ett mirakel men framför allt om män.

- Inte läst, men ligger på läslistan.

 

Miriam Toews (Kanadensisk) - Ensamma strider – svenska 2023

Swiv är nio år gammal och efter att ha hamnat i slagsmål i skolan – igen – stängs hon av och får stanna hemma med mormor. Mormor undervisar sporadiskt sitt barnbarn och ger henne bland annat uppdraget att skriva ett brev till sin pappa, som försvunnit ur bilden utan att Swiv riktigt fått veta varför. I den lilla familjen råder inte brist på kärlek men på ork. Varje generation kvinnor har fört boktitelns ”ensamma strider” för att bli fria från olika sorters förtryck – och det har kostat på. Det är inte mormor som tar hand om barnet, utan en nioåring som sköter sin sjuka mormor; lagar mat, håller koll på medicinerna, hjälper till med duschningen, städar och plockar.  Bilden av ett barn som alldeles för tidigt axlar ett alldeles för stort ansvar är den här bokens stora förtjänst. Med allt ansvar hon bär så kommer också oron, för att mamma ska bli galen och ta livet av sig – arvet finns i familjen – eller att mormor ska dö.

Detta är en hyllning till kvinnlig motståndskraft och alla kvinnor som fortfarande kämpar smärtsamt och ändlöst för att få leva på sina egna villkor.

- Inte läst, men ska helt klart göra det.

 

Greta ThunbergKlimatboken Det finns många faktaböcker som visar hur det står till med vår planet. Jag tänker att Greta Thunbergs bok, som hon skapat i samarbete med experter och tänkare kan ge mig nödvändiga kunskaper om klimatförändringarna. Jag tror att Frida Stéenhoff skulle lyfta fram modet hos den unga Greta, att som flicka våga stå upp mot etablissemanget för vår planet!

 

//Eveline Santner 18.02.2024