FUERTE-KRIMI 1,2,3 av OLIVER HAMANN

18.05.2023 15:15

Jag som sällan läser kriminalromaner, har läst 3 deckare på tyska! Författaren Oliver Hamann är en släkting till mig, så det är extra roligt att läsa om denna fiktiva, något säregna tyske kommissarien Franz-Josef Grillmayr. Författaren har kommit ut med 3 böcker och den 4:e är på gång hemma i kammaren, när övrigt arbete tillåter. Jag läste den 1:a boken för några år sedan och har nu läst den 2:a och 3:e boken. Handlingen utspelar sig i samtliga böcker på Fuenrteventura den näst största ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna. Jag hoppas de kommer i svensk översättning framöver. För mig är det trevligt att läsa på originalspråket och öva upp mitt modersmål.

Der Wasserkrieg Stummer Schrei in Weiß (häftad)

Der Wasserkrieg Eiskalter Sommerwind Stummer Schrei in Weiss

Författare: Oliver Hamann

Författaren bygger upp intrigerna i lagoma doser och spänningsnivåer. Han beskriver sökandet efter lösningen på ett lättsamt och humoristiskt sätt. Läsaren får följa händelseutvecklingen med misstänkta gärningspersoner under både med- och motgångar. Allt under sällskapliga och täta dialoger mellan kommissarie Franz-Josef Grillmayr och hans assistent José Esparagio, av kommissaren kallad "Schosse", en grov tysk brytning av det spanska namnet, vilket är roande för läsaren men smått irriterande för assistenten som inte gillar att få sitt namn förvanskat. Bland karaktärerna märks också rättspatologen Georg Sanchez, som med sin innovativa personlighet både irriterar och förnöjer den lättretlige, men hygglige kommissarien. Med Estragon Salazar, polismästaren i området, utkämpar kommissarien också interna maktstrider, med allvar och humor. 

Innehållet i alla tre böckerna följer mönstret med att kommissarien önskar sig en lugn och trivsam tillvaro på ön, tillsammans med sin käresta/väninna Inez. Så önskar sig också assitenten med sin flickvän Arantxa, men alltid inträffar något som stör lugnet. Inez, som är personalansvarig på ett stort hotell blir inblandad i bok 2. Arantxa, som vill satsa på sin karriär blir inblandad i bok 3. 

I den 1:a boken konfronteras duon med ett vattenkrig med oförklarligt mord, i den 2:a med ett mord på en hotellstäderska, i den 3:e med en tysk företagares våldsamma död. Allt i en så gemytligt anda som det är möjligt i en bok om ond bråd död, en s.k. trivsel- och mjukdeckare! 

Enligt författaren kommer 4:e boken att handla om klassisk musik i orkestermiljö. Spännande! 

//Eveline

FUERTE-KRIMI 1,2,3 av OLIVER HAMANN

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar