LÄSECIRKEL bok2) hö 2021 EN STUND ÄR VI VACKRA PÅ JORDEN av Ocean Vuong

24.10.2021 15:50

Den 19.10.2021 samtalade vi om läsecirkelns bok nr 2 hösten 2021, som är En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong. Han började skriva poesi men debuterar med denna roman, som har en vacker titel, vilket är ett av skälen till att jag valt den, samt att den mycket väl passar in i höstens tema: Människans livsvillkor och avtryck. Vi som deltog i samtalet var Annette G-S, Gunilla Ö, Kerstin S och Eveline S. Anette M och Barbro P hade förhinder samt Berit och Toni hade mejlat sina synunkter. Den digitala länken skötte Angelina A/Folkuniversitetet, som tidigare. 

En stund är vi vackra på jorden (inbunden)        Ocean Vong, 2019.   

En stund är vi..... av   Ocean Vuong

Översättare: Andreas Lundberg

Handling: I denna brevroman skriver författaren brev till sin moder som inte är läskunnig. Enligt baksidestexten är det för att försöka förstå sig själv och sin plats i världen. I bakgrunden av hans skildring av Vietnamkriget, våldet och en familj, den första kärleken och att bli författare, skymtar ett USA söndertrasat av klassklyftor och en skenande opioidkris. Det är mycket som behöver läkas och lagas. Djupa trauman läker långsamt, men kärleken finns och språket finns.

En mångfacetterad sorglig upppväxtskildring och livsberättelse - en autofiktion - en litterär genre där fakta och fiktion blandas. Den är svårläst inledningsvis med alla hopp mellan flera tidsperioder och händelser. Våldet Little dog utsattes för av modern och mormoderns försök att balansera och harmonera sin dotters hårdhet gentemot dottersonen, är svårläst, svårsmält men också en kärleksförklaring. Som om författaren vill skapa en osynlighet och försöker göra sig fri, hitta förklaring samt söka förståelse och försoning. Går det att hitta förklaring till oberäkneligt våld mot ett barn. Många allvarliga händelser i en och samma roman=trovärdigt?

Den handlar också om att leva i två världa: språkligt och kroppsligt. Omskakande och ömsint beskrivna kärleksakter mellan två unga män. 

Karaktärerna: Little dog växer upp i ett etnisk och sexuellt utanförskap och fattigdom, som otroligt nog stärker honom som person. Trots moderns oberäkneliga beteende, dömer han henne inte. Genom mormoderns varma trygghet finner han en balans under uppväxten, en bokstavlig närhet in och ut i det lilla och stora livet. Tills han möter Trevor och den stora kärleken. Trevor som såg Little dog och behandlande honom ömsint;

Berörande: Kärlekshistorien med Trevor; Den äldre kvinnan med fantomsmärtor i sitt amputerade ben, som modern behandlar "i luften"; s47-57) att kunna beskriva dessa hemskheter så stillsamt: kvinnan med barnet i himmelsblå sjal, soldaterna, männen, makaken. s75) till skillnad från de mörkare händerna i familjen Ramirex församling var de i ditt kök rosa och beige, de enda färgerna de tillverkades i. Upprörande: Att vara fattig, bög och gul; 195)en månad på OxyContin läkte Trevors fotled, men han var en fullt utvecklad knarkare!

Miljö: fina natur- och stadsskildringar t.ex. s173) nu strålar staden med en sällsam, sällsynt glans...

Språket: inlevelsefullt, lågmält, trots ämnet och våldet, litterärt, vacker språkbearbetning, blandat lyrik och prosa; s191-ES) ..som jag avundas orden för att de gör vad vi aldrig kan göra – hur de kan berätta allt om sig själva genom att bara stå stilla, genom att bara vara. s242-BJ)Kvällens första färger faller på trästaketet och allt blir bärnsten, som om vi var en snökula full av te.

Tänkvärt: skönheten i språket och visheten; ordens och kommunikationens värdefullhet ; s43) Vårt modersmål är ingen moder – utan en föräldralös! Att tala på vårt modersmål är att tala bara delvis vietnamesiska, men helt och hållet på krigsspråk!

Kuriöst: s71) berättelsen om hur Tiger Woods, den berömde golfspelaren, fick sitt namn. s77) att något är "sant som ben"! Vi kanske säger: "att något är "stensäkert"?

Humor/tragikhumor: s42)när modern skulle köpa oxsvans till soppa. Skrattet fastnar i halsen av den förnedring modern utsattes för av de gapskrattande männen. Och den skamkänsla pojken måste ha känt. Fast tvärtom: pojken gav sig själv löftet att aldrig mer vara utan ORD när modern behövde honom.  s200-TO)) om bufflarna och stoppskylt;

Titeln: återfinns i texten s 260) om allt jag någonsin ville ha var mitt liv, mamma? Om i jämförelse med vår planets historia ett enda liv var så kort, en blinkning som man säger, då är skönheten från dagen du föddes till dagen du dör bara att, vara vacker en kort stund Belyser vikten av att ta fram det vackra i människan. Genom det tunga, mörka ser vi det vackra.

Omslagsbild: överensstämmer med berättelsen - det hårda, men en omfamning och styrkan i den.

Meningar: s155)jag ville gråta men visste ännu inte hur man gör det på engelska; jag saknar dig mer än jag minns dig; s210) En boksida, som vänds, är en vinge lyft utan tvilling och därför oförmögen att flyga. Och ändå rörs vi. s236-TO) att fråga "Nåt bra?" istf "Hur är det" var at genast gå till det som är positivt.

Stycken: s16-17-BJ) om monarkerna som flyger söderut – bara framtiden återser det förflutna! s73-75) när de är i kyrkan och modern vågar ge sig hän. s197)Vissa nätter kunde jag höra ett djur.....där jag gick mitt i vägen. s235-ES)I mitt Hartford, där fäder var vålnader ....till spöken i familjelegender.

Recensioner: Aftonbladet/Lidija Praizovic: https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/70Oe2W/vackert-sammansmalta-motpoler

Expressen/Hanna Johansson: https://www.expressen.se/kultur/bocker/nar-ett-fult-namn-kan-skydda-dig-mot-olyckor/

Sveriges Radio/Anneli Dufva: https://sverigesradio.se/artikel/7457346

Sveriges Radio/Lundströms bokradio/bokcirkel: https://sverigesradio.se/avsnitt/1515981

Lektörsomdöme/Tim Andersson: I En stund är .. debuterar Ocean Vuong som romanförfattare, genom en prosa som lutar betydligt mer åt det lyriska än det episka (andlöst vacker i Andreas Lundbergs översättning). Romanen kastar sig experimentellt mellan olika slags uttryck. Ibland i det essäistiska, ibland i prosapoesi från Allen Ginsberg. Bäst är Ocean Vuong i ren gestaltning. När han lyssnar av sig själv och sina nära, inte minst förälskelsen Trevor, är han lysande. I de överpoetiserande passagerna, som binder ihop och kommenterar, går däremot intensiteten ibland förlorad. Helhetsbetyg:4.

Vad i berättelsen möter mitt liv? s42)om språkförbistringen – att som barn vara tolk åt föräldern. Ex. mor ska köpa mannagryn som heter Griess på tyska, vilket utlöste skratt i vår affär, då de trodde att mor skulle köpa "gris".) Om hudfärg och människors oerfarenhet av världens olika hudfärger i den lilla svenska staden på 1950-talet)

Ett ord som sammanfattar: Omvälvande, smärta, främlingskap, kärlek

// Eveline

EN STUND ÄR VI VACKRA PÅ JORDEN av Ocean Vuong

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar