ETT ORD FÖR BLOD av Faysa Idle

23.10.2023 18:53

Vilken stark debut, direkt ur verkligheten, en verklighet som inte kan förstås på riktigt, om du inte lever mitt i eller i närheten av "Orten". Faysa Idle (poet från 'Orten') är just nu aktuell i Mitt.Litt.festivalen i Sundsvall. Hon deltog i invigningen lördag 21/10 2023, söndag 22/10 i samtal med Veronica Palm med rubriken "Makten över framtiden" samt måndag 23/10 i ett *) författarsamtal med Raage Haji och Cecilia Dahlbäck på Universitetsbibliotket Mittuniversitetet, tillsammans med Duraid Al-Khamisi, som skrivit boken Lejon och lamm.

bokomslag Ett ord för blod        

Ett ord för blod     av Faysa Idle

Baksidesinformation: "100.000 för den som knäpper Shottazledarens syrra Faysa Idle". Stockholmsförorter brinner och mitt i elden står Faysa. En ung poet med en fot på varje sida av ett gängkrig som slukat hundratals liv under det senaste decenniet. Hur skapar man sig ett liv när alla omkring en när som helst riskerar att dö? "Ett ord för blod" är en berättelse om att vara människa och kvinna och hamna mitt emellan det vanliga samhället och gängvåldet.

235 sidor om brutala livsvillkor i Sverige för unga tjejer och killar med utländsk bakgrund i en förort till Stockholm. Deras problem är inte att de har svenska som andraspråk, utan att de inte känner sig som accepterade svenskar, inte känner tillhörighet, inte lyssnas till och inte respekteras. Vad hade kunnat göras annorlunda av samhällets representanter, av oss "vanliga" svenskar och även av dem själva?

Faysa berättar rakt och naket utifrån sitt eget liv, sin erfarenhet, sin skräck, sin frustration över att alla män har makten över vad hon och hennes medsystrar ska säga, göra och hur de ska bete sig. Hur en av hennes bröder tar på sig en huvudroll för familjen, då fadern återvänt till hemlandet och lämnat dem för ett annat liv. Hur broderns kärleksfulla men auktoritära hederskodex kväser och begränsar Faysas liv. Hur hans liv som gängledare dominerar, kontrollerar och försätter Faysa och familjen i fara samt orsakar deras äldste brors död. En dag, efter år mitt i kriminaliet, våld och skräck för sitt eget liv, bestämmer hon sig för att låta sina ORD tala fritt ur hjärtat. Genom poesin och nu även sin bok försöker Faysa leva sitt eget liv, forma sitt liv som hon har rätt till. Viket MOD att våga göra sin röst hörd under sådana premisser. Ett mod som också gör henne starkare! Faysa bestämde sig för att bryta ett destruktivt mönster och började med en ansökan till väktarutbildning. Men hur lätt är det att hålla sig till sitt, när verkligheten runtomkring henne är fortsatt kriminell. 

Jag läser boken med en klump i magen och med en undran över att inte ha fattat någonting! Visst hörde jag om Järva-bråken, om gängkriminaliteten, om droger och knarkhandel, men att det var så här, som "krig", det tog jag aldrig in. Eller, ville jag inte?

Starka meningar: s134) om broderns barndomskompis Duvan, som Faysa inte fick flörta med; 142) Det jag och Duvan hade liknade ett förhållande, fast ändå inte. Duvan blev som ett behövligt andningshål under det här hemska kriget. 144) Jag bestämde mig för att skita i alla som försökte trycka ner mig och anmälde mig till poetry-tävlingen. Det var ju det här jag ville göra, nu hade jag ett mål; s145)Vackert om modern: Jag betraktade henne där hon satt framför TV:n och tittade på somaliska kulturprogram. Hon tittade ofta på kvinnor som läste dikter och höll tal. Då lyste hon upp. Hon var väldigt poetisk när hon talade. Jag undrade vad hon hade velat göra i livet om hon hade fått välja? s150) Jag ville träffa folk med ord och med ord förhindra mer blod, det var min mission. 

Språket: lättläst med "ungdoms-/förortssvenska" inslag och för mig nya ord och betydelser (fett chill, becknare=langare mfl); budskapet är viktigast.

Recension: VI/Anna DahlqvistVarför ska de här killarna uppfostra oss? De rånar och dödar, men när det passar tar de till kulturen och religionen för att begränsa oss. Jag vill ta tillbaka ordet och om jag kliver fram kanske fler kvinnor och tjejer vågar följa efter.

SVT/Martin Ekellin: Viktigast att folk ska förstå

I Babel söndag 22.10.23 lästes och kommenterades tre böcker om gängkriminalitet av författarpanelen. Ett ord för blod (citerar Malin Persson Giolito: det är som ett feministiskt manifest); Dagbok från 20-talet; om våld och språklöshet av Nicolas Lunabba och Mitt ibland oss av Evin Cetin och Jens Liljestrand

Avslut: En ögonöppnare! Starkt berörd av frustrationen berättelsen frambringat i mig, undrar jag vad jag kan göra? Det har jag inget svar på idag. Men jag börjar med att på mitt sätt och i min blogg sprida Faysa Idles berättelse och rekommenderar ALLA att läsa boken. Särskilt ALLA som sitter på makt, i privat och offentlig sfär. Hopp om att alla unga flickor/kvinnor, pojkar/män tillsammans kan påverka och göra tillvaron bättre för sin och andras framtid.

Faysas ORD/poesi i slutet av boken: Från bänkarna i orten ut i världen våra historier lever för alltid nu tjejer

//En stark ögonöppnare tycker / Eveline

 

 

Raage Haji, Cecilia Dahlbäck, Faysa Idle i samtal på Mitt.litt.festivalen i Sundsvall 

P.S.  *) Tillägg: citerar Faysa Idle från författarsamtalet på MIUN: Vi har saknat vuxna personer med förmågan att SE OSS, att tolka vår tystnad som var ett rop på hjälp. Samtal mellan vuxna och unga var obefintliga. Tystnadskulturen i vår kultur att inte prata med andra vuxna begränsar oss barn/unga. Vi växer upp med förbud att vända oss till andra vuxna utanför familjen, med vår smärta och sorg. Därigenom bir vi medberoende och måste 'omprogrammeras' i  t.ex. 'Avhopparprogram', 'Medberoendegrupper, så vi kan möta 'det andra Sverige' med tillit. Om sin mor: Hon har ödmjukt försökt förstå att jag måste skriva och berätta för alla hur det verkligen är. Min stora förebild är och har alltid varit PIPPI - hon vågade så jag vågar. Jag hoppas att mina ORD kan KRAMA om andra kvinnor och ge dem HOPP, att det finns en annan värld och MOD, att ta sig ifrån den våldsamma tillvaron. Faysa Idle säger ödmjukt: Min tillit idag till 'det andra' Sverige hjälper mig framåt.

Se o lyssna: Det regnar blod i mitt kvarter, en dokumentär på Sveriges Radio P1 9 juni 2023.

Ett oförglömligt författarsamtal!

Även samtalet med Duraid Al-Khamisi var starkt engagerande. Jag har inte läst den boken ännu och kunde inte fördjupa mig i samtalet på samma sätt. Men mina noteringar handlar om samma tanke: MÖTEN mellan människor är den bästa grunden för samförstånd. Duraid menar att det i våra städer saknas en planering för naturliga mötesplatser, där 'gatukulturen' kan växa. Vi måste vinna tillbaks gatorna, är hans budskap! D.S.

ETT ORD FÖR BLOD av Faysa Idle

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar