FETTPÄRLAN av Guy de Maupassant

06.12.2021 16:15

I en av romanerna jag nyligen läst (minns dessvärre inte vilken) hänvisade författaren till denna lilla BOKPÄRLA - en klassiker lika aktuell nu 2021 som 1880, då den skrevs. Det är otroligt hur en viss sorts litteratur aldrig åldras - litteratur som bygger på det mänskliga psyket och det mänskliga beteendet går dessvärre aldrig ur tiden. Efter metoo-rörelsen 2017 är den aktuellare än någonsin.  

Fettpärlan / Guy de Maupassant ; översatt och återberättad av Eva Alexandersson och Busk Rut Jonsson ; bilder av Carina Länk.        

Fettpärlan         av  Guy de Maupassant 

Översättare: Marie Berthelius / Ingvar Johansson

Denna klassiker har utgivits flera gånger sedan 1880 och den bok jag läst är från 1996 i översättning av Eva Alexandersson och Busk Rut Jonsson med bilder av Carina Länk. En lånebok från stadsbiblioteket i Sundsvall, men som jag ska köpa när den kommit in på bokhandeln igen. Novellen är författarens debutverk, men det känns som om han redan var en fullkomlig mästare. Och visst ger omslagsbilden i denna utgåva en direkt inblick i berättelsen. Även nyutgåvan, som jag väntar på, har en omslagsbild som leder till innehållet. Det gillar jag!

Fettpärlan är en långnovell och handlar om tio människor från olika samhällsklasser hopträngda i en vagn. Det som förenar dem är att de är på flykt under fransk-preussiska kriget 1870-1871. Här finns tre högt uppsatta, rika män med fruar, två nunnor, en antirojalist och Fettpärlan, en ung prostituerad. Hon har fått sitt öknamn pga extrem fettma. Ingen i vagnen vill ha något att göra med henne, men hon är den enda som har med sig matsäck, som hon gärna delar med sig av. När hon gör det accepteras hon ovilligt som en i sällskapet. Hungern är en stark drivkraft. 

Men vad som sedan händer, när Fettpärlan efter påtryckning tvingas till något hon inte själv vill, ska jag inte avslöja här - det förtar läsningen för den som lockas att läsa den av min korta beskrivning. 

Jag tycker mycket om den! Den är realistisk, dagsaktuell och speglar mänskligheten i all dess litenhet!

Möter något mitt liv: Ja, nog har jag stött på innebörden i ordspråket "Otack är världens lön".

//Eveline

 

FETTPÄRLAN av Guy de Paupassant

Otack

Datum: 03.01.2022 | Av: Gun Margareta

Min reaktion var densamma. Ett av universums stora fråga är "Varför lär människan inte av historien?" En fråga vi aldrig får glömma och göra allt för att inpränta i alla omkring oss.

Ny kommentar