FÖRFATTARFÖRELÄSNING "HERRARNA SATTE OSS HIT" av och med Elin Anna Labba

17.03.2021 20:03

Stadsbiblioteket i Sundsvall bjöd genom Kerstin Carlsson och Andreas Ingnell in till författarföreläsning online via Teams onsdag 17 mars. Det blev ett mycket intressant samtal med Elina Anna Labba om hennes roman, som blev vinnare av Augustpriset 2020 för årets svenska fackbok. 

bokomslag Herrarna satte oss hit : om tvångsförflyttningarna i Sverige                 Avsnitt 32 - Elin Anna Labba om boken Herrarna satte oss hit by Cliopodden

Herrarna satte oss hit   av Elin Anna Labba

Kerstin Carlsson hälsade oss 25 deltagare välkommen och Andreas Ignell samtalade med Elin Anna Labba efter hennes föreläsning av boken.  

Elin Anna Labba berättade tydligt och ödmjukt om grunden för berättelsen - samernas bagrund. Hon har under en lång tid sakta närmat sig sitt ursprung. Genom att varsamt intervjua de få, som fortfarande lever, har historien långsamt kommit ifatt nutid. Betydelsen av att själva få berätta om tvångsförflyttningen, om at bli lyssnad till, om att synliggöras. Om egna upplevelser, erfarenheter och de konsekvenser tvångsförflyttningen medförde för de drabbade och deras familjer i generationer framåt.

Budskap: Att synliggöra de nationella minoriteterna. Hur delar av vår gemensamma historia påverkat oss på olika sätt. Hur det ger ringar på vattnet för alla minoriteter i världen.