FÖRFATTARFÖRELÄSNING med KARIN ALFREDSSON om VAJLETT OCH RUT

30.05.2024 15:30

Inför kvällens teaterföreställning på Opalen i Kvissleby av Västerbottensteaterns uppsättning av Vajlett och Rut, föreläste Karin Alfredsson, författare till romantrilogin om Vajlett och Rut, i programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall. Andreas Ignell, bibliotekskommunikatör på stadsbiblioteket, Sundsvall hälsade välkommen.

Karin Alfredsson berättade att hon burit med sig historien om  Vajlett och Rut , småskollärarinnan och postfröken och den pingstvänsdominerade byn Granträskåsen i många år. Hon är född och uppvuxen i Lycksele och delar av hennes släkt är frikyrklig, sedan generationer tillbaka. Hon hade också barndomsvänner som var med i pingstkyrkan och levt under "helveteshotet". Karin Alfredssons far var byfolkskollärare i början av 1950-talet, så hon har ärvt hans berättelser, säger hon. 

Karin Alfredsson är en av vår tids största kvinnorättsförfattare. Hon har varit verksam som journalist i drygt 50 år på tidningar och SVT. Hon började sin yrkesbana på Aftonbladet på 1970-talet. Det var inte så många kvinnor på redaktionen då. De som fanns gick samman för att få förändringar till stånd i den mansdominerade journalistvärlden. Hon säger vidare att hon alltid känt att hon vill "göra skillnad" med sina texter och försöka förändra världen lite. Hon skriver reportage, deckare, spänningsromaner, idéromaner, dokumentär thriller, kriminalromaner och relationsromaner. Karin A bokdebuterade 1979 med Den man älskar agar man?, den första debattboken i Sverige om mäns våld mot kvinnor. 

På bokklubbens fråga vem hon skriver för, svarar Karin A: Jag har alltid arbetat med fokus på kvinnors villkor i världen, deras hälsa och sexualitet. De ska känna igen sin egen historia. Karin Alfredssons drivkraft är att berätta sanna historier som är viktiga

Jag ska fortsätta läsa del 2 Roger och Rebecka samt del 3 Valentin och Ketty. Vill ju veta hur det går för Vajlett och Rut och deras kärlek.

Kvällen innan föreläsningen mötte jag Karin Alfredsson vid tågstationen och vi hade ett synnerligen trevligt samtal under en god middag på hotellet. Det samtalet tackar jag för! //Eveline

Jag fått en ny favoritförfattare! 

2023

Valentin och Ketty (Vajlett och Rut ; 3)

2022

Från någon som vill dig illa

2021

En rysk gentleman (Ellen Elg ; 6)

2020

Roger och Rebecka (Vajlett och Rut ; 2)

2019

Sista färjan från Ystad

2018

Vajlett och Rut (Vajlett och Rut ; 1)

2017

Skrik tyst så inte grannarna hör

2011

Pojken i hiss 54 (Ellen Elg ; 5)

2010

Den sjätte gudinnan (Ellen Elg ; 4)

2009

Klockan 21:37 (Ellen Elg ; 3)

2008

Kvinnorna på 10:e våningen (Ellen Elg ; 2)

2006

80° från varmvattnet (Ellen Elg ; 1)

 

FÖRFATTARFÖRELÄSNING med KARIN ALFREDSSON om VAJLETT OCH RUT

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar