INSPIRATION & PASSION av Gustaf Jansson

13.02.2016 16:39

En dag i slutet av november 2015 fick jag ett mejl från Gustaf Jansson, som till min glädje kände till min blogg och så här skrev han:
"Ämne: Boklansering av inspirerande intervjuprojekt.

Hej Eveline!
Jag heter Gustaf Jansson. Idag släpper jag min första bok. Det är en intervjubok som jag jobbat med under sommaren/hösten. Jag har intervjuat fem eldsjälar som verkligen älskar det de håller på med. De utövar hantverk (lera/trä), fotografi, extremsport och journalistik med inriktning på tevespel.
Boken är helt egenutgiven och säljs (idag) endast via min
webshop . Inom någon vecka kommer den finnas på utvalda mindre butiker i västsverige. Jag tänkte höra med dig om du vill ha e-boksutgåvan och läsa/skriva om på din blogg? Tyvärr har jag inte den ekonomiska möjligheten som nystartad egenutgivare att avvara ett fysiskt exemplar.
Tack på förhand
Gustaf Jansson
"

Mitt svar blev att jag gärna läser boken, men att det kan dröja innan jag lägger in något i min blogg. Jag har inte kommit igång riktigt ännu, efter mitt uppehåll av privata skäl (vilket jag i nuläget förstår att jag aldrig mer kommer att göra fullt ut). Men allt har sin tid och på denna ”Alla Hjärtans-dag” blev det läge att läsa Gustaf Janssons e-bok och även gå in på hans hemsida. Där finns det mycket trevligt att läsa, så gå gärna in på gustafjansson.se/

”1 bild säger mer än 1000 ord” är en novell-serie där fotografer i olika former skickar in en bild till mig som ligger till grund för en novell på just 1000 ord. Vill du få en novell av din bild kan du skicka den till info@gustafjansson.se.

Vad tycker jag då om e-boken?

Inspiration & Passion  av Gustaf Jansson

En fantastisk fin titel. (Den passar för övrigt väl in i min läsecirkels tema för vårens böcker - om Livet & Människans drivkrafter.)

De fem eldsjälar, som Gustaf Jansson intervjuat, är alla skapande män, med olika intressen, yrken, bakgrund och ålder. Med mitt genustänk, hade jag gärna sett att det också funnits skapande kvinnor med. (Ett uppslag! Eller det kanske är en intervjubok till på gång med skapande kvinnor?)

Nåväl, intervjuerna är mycket intressant återgivna i både text och fina foton, med ett långt tidsperspektiv från tonår till vuxen ålder. Trevligt att följa!
Foto och konsthantverk är inom ramen för mina intresseområden, så dessa läste jag. Övriga måste jag erkänna skrollade jag igenom, varför jag har svårt att kommentera innehållet i boken som helhet.
Det finns ett avsnitt i intervjun med Lars Nohrstedt, som jag direkt kände för. På sid 74-75 för ni en intressant dialog, som jag återger i sin helhet:
 
-"En intressant sak jag (Lars Nohrstedt) märkte när jag hade mina femtontimmarssessioner var att min hjärna var extremt pigg tros att kroppen var stel efter så många timmar. Numera tar jag pauser för att stretcha och röra på mig lite men flödet och "zonen" som man kommer in i läste jag om i en artikel. Det var en vetenskaplig studie där de hade mätt vilka centran i hjärnan som var aktiva i olika tillstånd. Sen har de jämfört olika människor allt från idrottare författare målare och tibetanska munkar som kan komma in i en väldigt djup meditation. Det som kom fram var att det fanns en koordination mellan människor i "zonen". Om det nu gäller Zlatan som sätter ett mål i krysset eller en person som sitter och skapar och verkligen befinner sig i sitt skaparflöde så är det likvärdigt med en tibetansk munk, som sitter i djup meditativ närvaro."
 - "Detta är väldigt intressant för tidigare åt jag (Gustaf Jansson) D-vitamin på vintern annars orkade jag inte med hela dagarna. Men för tre år sedan startade jag sidan Teknikhype.se tillsammans med en kompis. Sedan dess har jag inte ätit en D-vitamin. Jag sover även mindre runt sex tim per natt. Folk runt mig förstår inte hur jag kan sova så lite samtidigt som jag jobbar heltid, har familj och skriver så pass mycket som jag gör. Men i själva verket är det ju skrivandet som gör att jag orkar med det."'
 - "Jag (Lars Nohrstedt) har själv erfarenhet av det då jag är instruktör i Yuan Gong en sorts Qigongstil där det centrala är just medvetandetillståndet man är i. Att vara i "zonen" är just att vara i rätt medvetandetillstånd. Jag är inte en tibetansk munk om man säger så, men jag har nått nivåer som gör att jag av egna erfarenheter kan bekräfta, att texten i artikeln stämde då jag har kunnat praktisera det själv via Yuan Gond."


Avsnittet om "zonen" tilltalade mig särskilt. Det meditativa tillståndet som människan uppnår under ett pågående skapande.
Skapandets kraft för individen är det mest intressanta och inte vad individen skapar. Kanske för att jag själv upplever en meditativ sinnesstämning av skrivande och bildhantering. Det och utövande av Qi-gong, har blivit en läkande ingrediens i mitt livs olika berg och dalbanor.

Formen e-bok är ett tidsenligt sätt men den här sortens bok, med vackra foton i, föredrar i fysisk form. Bra att det finns valmöjlighet!

Avslutningsvis önskar jag dig, Gustaf Jansson, lycka till med bokens spridning och med fortsatta skrivprojekt. Kanske jag får tillfälle att läsa något mer av dig framöver.
Vänligen
Eveline Santner

 

INSPIRATION & PASSION av Gustaf Jansson

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar