BOKSAMTAL 3 hö 2020: JAG ÅNGRAR AV HELA MITT HJÄRTA DET DÄR JAG KANSKE GJORT av Eric Rosén

18.11.2020 17:15

Så mycket vi hade att diskutera och samtala tisdag 17 nov, kring debutant nr 2 i höstens tema En etablerad författare och tre debutanter. Gunilla, Kerstin, Anette M, Toni, Barbro, Margareta och Eveline lyckades alla klicka in på länken till Teams, som Angelina mejlat till oss. Berit och Annette S har lämnat synpunkter per mejl och telefon. Vi har blivit riktigt duktiga på att "boksamtala" digitalt!

Jag ångrar av hela mitt hjärta det där jag kanske gjort             Eric Rosén - Natur & Kultur

Jag ångrar .....       av    Eric Rosén

En mycket stark debut, som det fanns så mycket att samtala kring - en "far och son"-berättelse.

Vi inledde med den långa titeln: Det är pappans tankar - hans filosofiska läggning. Den speglar pappans kluvenhet/dilemma om vad som egentligen hänt. Tänkte att detta var en biografi över Eric Rosén, men den går "lite på tvärs" - handlar det om Eric eller om pappan? 

Vad/vem som berörde mest: A) Blind kärlek - Sonens berättelse om hur han upplevde pappan före, under och efter domen. E) Erik berörde mig mest, hans osvikliga kärlek till pappan. G) Pappan får konturer genom sonens beskrivning. AM) Hela berättelsen drabbar. B) Intressant att följa relationer, pappan passar inte in i ursprungsfamiljen och inte i den egna. K) Den villkorslösa kärleken till pappan. M) Fantastiskt att sonen orkar hålla kontakten, men aldrig når fram till pappan. BJ) Eric som helt tappar fotfästet när även mamman blir sjuk och stänger honom ute. T) Erics kärleksförklaring: i min domstol frikänner jag honom gång på gång, från alla brott, oavsett bevisläget.

Vi diskuterade mamman: En fantastisk människa som möjliggör umgänget med pappan. Erics trygghet som rämnar när mamman blir sjuk och hans dom över hennes tillkortakommanden är hård. Omgivningens likaså. Drogerna ursäktar, det gör inte en sjukdom som utmattningssyndrom (69-70).  Beskrivningen av moderns depression är realistisk. Så länge modern känt fadern, hade han aldrig en genuin livsvilja, det var bara vi andra, vi som höll av honom, som ville att han skulle finnas till. Vår cirkel har en önskan till författaren: att han skriver en bok om sin mamma.

Övrigt vi diskuterade: Om de val vi gör. Om beroende och pappans destruktiva livsstil. Vad triggar att börja med droger - genetiska störningar? Pappan var stolt - ville ej söka hjälp. Om ett barns kärlek och tro att kärleken är starkare än pappans beroende av droger är en kamp Eric aldrig vinner (161) - trots Erics trofasthet (172). Om att ta konsekvenser av sin handling. Om instinkt och inlärda värderingar (117). Erics inre styrka att komma vidare i livet trots allt. Om att pappan såg Eric som en intellektuell jämlike och deras brevväxling gav Eric träning i att formulera sig - så bra av både far och son att utveckla sin kontakt på så sätt. Om Erics och pappans negativa erfarenheter av polis och kriminalvård. Om pappans krav att få vara den han är. Om Erics beslut att också ha rätt att ge upp (193). Om att det aldrig går att rädda någon med bara kärlek. Om pappans "adliga" släkt genom Erics farmor Birgitta von Landwüst, som pappan inte hade kontakt med, kanske inte heller ville? Pappan var stolt - ville ej söka hjälp. 

Språket: Rakt, enkelt, öppet, sakligt, detaljerat. Det märks att författaren är van skribent, redovisande, konkret som ett reportage ibland. Lättläst och går rakt in. Ordet TILLIT (181) = världens "vackraste" palindrom!

Humor: Vi brukar söka efter något humoristiskt i våra cirkeböcker. Så även i denna mörka livsberättelse: på s17 beskriver författaren med glimten i ögat hur pappan beter sig när han steker fläsk; "EN GARDE" ropar han och vänder på fläsket!

Vackert: På samma s17 finns ett finstämt stycke om nattning och pappan som sjunger en försiktigt viskande sång: "Du lindar av olvon en midsommarkrans"

Med ETT ORD: Hjärtslitande, Problem, Villkorslös kärlek, Gripande, Berörande, Berg -& dalbana, Ovillkorlig kärlek, Insiktsfull 

Här följer länkar till recensioner med öppna artiklar: 

Min pappa älskade drogerna mer än mig, men han kunde faktiskt inte hjälpa det.
Det gör ont, redan efter ett par sidor och det gör ont på det sättet som smärtar mest - den där smärtan och svärtan som rör sig inåt. Som blir kvar, för alltid. 
 
Nedanstående är tyvärr låsta artiklar för icke prenumeranter:  
Boken väckte många tankar långt efter sista sidan, om klass, föräldraskap, kärlek och drivkrafter. 
Texten är försåtligt enkel, men fångar något mycket sammansatt och flerskiktat; äkta kärlek mellan far och son som man måste bli fri från för att leva. 
Pappa hade ett självhat, men inte skammen, inte lögnerna, inte mörkandet.
 
Lektörsomdöme/Inger Littberger Caisou-Rousseau: Eric Rosén berättar om sin far Sven Rosén, som saknar livsvilja och värjer sin rätt att gestalta sitt liv så som han själv vill, vilket innebär en existens präglad av alkohol och narkotikamissbruk. Trots allt älskar han sin far och när fadern anklagas för mord på en vän och får ett långt fängelsestraff, möts far och son verkligen i långa brevdialoger. Vid faderns död får Eric äntligen sörja på riktigt. En stark och djupt berörande relationsskildring. Helhetsbetyg 4.
 
 
Är detta en läsecirkelbok: JA absolut - En viktig bok för alla att läsa!
Och Nils Ferlins dikt på slutet - "Med många kulörta lyktor" - Så träffande!
 
Avslutar med ett uttryck som är nytt för mig: Kroppshållningen är en fysisk dialekt att träna bort/accentuera, beroende på sammanhang (53).
//Eveline
 
 

BOKSAMTAL 3 hö 2020: JAG ÅNGRAR AV HELA MITT HJÄRTA DET DÄR JAG KANSKE GJORT av Eric Rosén

Ord som sammanfattar läsupplevelsen

Datum: 02.12.2020 | Av: Läsecirkeldeltagare

Hjärtslitande, Problem, Villkorslös kärlek, Gripande, Berg -& dalbana, Berörande, Ovillkorlig kärlek, Insiktsfull

Ny kommentar