LARS AHLIN PRISUTDELNINGEN 2014 LÖRDAG 5 APRIL I SUNDSVALL

07.04.2014 15:57

Evenemanget inleddes av Svante Junker från Lars-Ahlin-Sällskapet med ett föredrag om de båda vännerna, författaren Lars Ahlin och skulptören Arne Jones från ungdomstiden på Ålsta Folkhögskola. Ett intressant föredrag, där han också relaterar till dagens pristagare Kristian Lundberg. Föredraget kommer att kunna läsas i sin helhet på hemsidan.

Kristian Lundberg inledde sin föreläsning med att beklaga att han glömt sitt manus hemma i Malmö, men han skulle ju tala om sig och menade att "det ämnet kan jag utan och innan". Dock tyckte han synd om sina närstående, vilka så länge och mycket måst lyssna till "Kristian Lundberg"! Föreläsningen var trots avsaknad av manuset, innehållsrikt och detaljerande. Om man läst "Yarden" kunde man lätt följa honom i berättelsen och tanken (se tidigare inlägg om Yarden). De övriga två romanerna "Och allt ska vara kärlek" samt "En hemstad" knyter ihop trilogin och avslutar denna mörka del i Kristian Lundbergs författarskap, sa han.

Hans senaste bok "Det här är inte mitt land" talade han inte mycket om. De kanske fanns med i det kvarglömda manuset? Jag hade tänkt fråga, men det blev ingen tid över för frågor innan pausen före prisutdelningen. Jag citerar sista meningen på bokens omslag, vilket säkert säger allt om innehållet: "Det här är en bok som vill förändra, som säger att det räcker nu".

Kristian Lundberg avslutade med en önskan om att skriva en barnbok - för att komma vidare och ifrån denna mörka del i sitt författarskap.

"Påhejad" av min brorsdotter Annette gick jag fram och fick ett "litet samtal" med Kristian Lundberg.

Jag framförde också det som Kerstin i läsecirkeln formulerat i Bokslukarbloggen: "Jag skulle vilja ”skaka om” Kristian Lundberg, så att han tillåter sig blicka upp mot molnen i stället för ständigt denna svarta, skitiga, hopplösa grusplan". Med ett skratt bemötte Kristian Lundberg detta och sa:"Det är ju därför jag vill skriva en barnbok"! Härligt, eller hur?

Förutom den check på 50.000 kr som överlämnats av Reinhold Hellgren, ordf Kultur&Fritid överlämnade Ingrid Nilsson, rektor på Ålsta Fhlsk, en tavla i form av ett grafiskt blad med en text ur en av Lars Ahlins böcker, vilket uppskattades av Kristian Lundberg.                                                                    

Moderator Ulla Näsman, direktör Kultur&Fritid, gjorde i mitt tycke en mycket väl avvägd och tydlig presentation av hela den trevliga ceremonin, med musik framförd av Maria Garlov Thorsell, flöjt och Mona Kontra, piano.

Det känns bara så trist, att ett evenemang av denna dignitet i en så pass stor stad som Sundsvall, inte är fullsatt!

/Eveline

LARS AHLIN PRISUTDELNINGEN 2014

Saxat ur Kristian Lundbergs föreläsning

Datum: 09.04.2014 | Av: Eveline

Han talade mycket om att ha rätt att lägga fram sin sak - rätt att bli hörd - det är det mänskliga uppdraget!
Han sa också "Jag har rätt att misslyckas och ompröva mina beslut - just för att jag är människa!
"Allt är rimligt att tala om" gillade jag också.
"Så länge jag avslöjar mig själv kan jag skiva om andra" - fint...
Och detta:"Bibliotek är en tillänglig plats utan vinstintresse"

Svante Junkers föredrag

Datum: 07.04.2014 | Av: Eveline

Svante Junker sa att hela hans föredrag skulle kunna läsas på sällskapets hemsida. Tyvärr verkar det inte vara så ännu!

Ny kommentar