MORGON och KVÄLL av Jon Fosse

10.03.2024 15:34

Jag håller en stark läsupplevelse i mina händer och när jag läst klart, sitter jag länge med den tunna boken och tar in tankar och känslor den väckt. Jon Fosse utsågs till Nobelpristagare i Litteratur 2023 med juryns motivering: För hans nyskapande dramatik och prosa som ger röst åt det osägbara".  

bokomslag Morgon och kväll        Jon Fosse 2020.

Morgon och Kväll av Jon Fosse

Översättning av: Urban Andersson

Omslagsbild: Nina Ulmaja

Detta är en sinnlig berättelse om födelse och död i Nobel-klass på bara 105 sidor. Jag är full av beundran av författare som kan fängsla hela min själ och kropp med så få sidor. För att få fram det väsentliga behövs inte flera hundra sidor. Omslagsbilden är så talande vacker i perfekt harmoni med författarens vackra språk. Jag smeker boken med mina fingrar, som om jag smekte livet självt. 

Varm i själen och förundrad över ordens förmåga att djupna inom mig, vill jag bara finnas kvar i den känslan. Betagen av berättelsen inför födelse - i spänd förväntan över hur det ska gå - och om döden - vars process beskrivs i varierande mörker och ljus harmoni. Orden som författaren så varsamt och knapphändigt foga ihop till meningar, till långa sekvenser av livet, för livet, med livet.

Tack Jon Fosse för hur du skrev om Johannes och hans möte med Peter i Morgon och Kväll! Jag kommer att läsa den om och om igen. 

Kanske det är så livet slutar.   

//Eveline