NÄR VARGARNA KOM av Charlotte McConaghy

09.01.2022 18:28

Romanen har berört mig på flera plan. Ett starkt, mycket starkt relationsdrama jämsides med ett yrkesliv inom ett område jag inte trodde jag skulle bli så fascinerad av. Kanske pågående klimatkris och människans påverkan på djur och natur, bidrar till min fascination. Jag saxar från baksidestexten: Inti Flynn reser till Scottland med sin tvillingsyster Aggie och ett team av biologer för att försöka återinföra vargar i de avlägsna högländerna. När försöket med vargarna ser ut att lyckas, vänds allt upp och ner, då en av lokalborna hittas död och vargarna kommer att skyllas för detta. Intis syster Aggie lider svårt efter en fruktansvärd incident och pratar inte men tecknar allt hon vill till systern. Inti har ansvar inte bara för vargarna, sin personal, lokalborna utan även för sin systers hälsa. 

bokomslag När vargarna kom            8 major debuts of the summer – BookPage | Discover your next great book!

När vargarna kom    av  Charlotte McConaghy

Översättare: Carina Jansson 

Redan från första sidan fängslas jag av den starka inledningen, vilket bådar gott för en spännande läsning. Tvillingsystrarnas uppväxt i två världar, hos modern i Australien och hos fadern i Canada. Huvudkaraktären är inte som andra. Hon har en helt unik uppfattning om känsel - spegelberöringssynestesi - ett neurologiskt tillstånd. Hjärnan tolkar andras sinnesförnimmelser, människors och även djurs. Det hon ser känner hon och ett kort ögonblick är hon den andra, vars smärta eller njutning blir hennes egen. Författaren beskriver detta så ingående. Det både berör och upprör mig i romanens starka partier. Nästan som att jag också delar karaktärens känsla. 

De ingående beskrivningarna av vargarnas beteende, ensamma och i flock blir för mig en ny, fascinerande och skrämmande kunskap. Hur de tycks interagera med människan. som nu ska släppa ut dem i frihet i ett försök att restaurera ekosystemet från att ha växt upp och levt instängda i djurpark. Det är suggestivt skrivet, som driver upp spänningen i läsningen. Kommer återinföringen att lyckas utan att människor eller "tamdjur" kommer till skada?

Boken innehåller många vackra miljöskildringar s86)Alla små ljud från en skog, från ett ekosystem i balans. s 209)En värld av höstfärger. En bankett. Pappersbjörkar, lärkträd, jättepopplar, städsegröna granar. Wonder Lake, där vattnet skimrade i syrenlila under den purpurfärgade solnedgångshimlen. Över alltihop reste sig den snötäckta toppen på berget Denali, gnistrande vitt och förbluffande stort. Så tjusigt åskådliggjort. 

Ett par exempel på meningar som berör: s286)Under bråkdelen av en sekund är han allting, han är hela världen och den lilla inuti mig är ett universum för oss båda. 334) om vargungarna när de leker. 334-335) Något overklig är huvudkaraktärens psykiska och fysiska råstyrka, visserligen besitter hon många starka egenskaper och har nära till vrede, men...

Språket: lättläst, bra driv och komposition, lätt att ta till sig, lätt att sträckläsa. Jag är annars en "långsam läsare", men den här läste jag snabbt med mina mått mätt och rekommenderar den gärna.

Var möter berättelsen mitt liv? s333) Solen får den vita marken att gnistra och dess värme fyller mina muskler med energi.  Exakt så - må solen snart återkomma med sin värme!

//Eveline