Nobelpristagare 2013 Alice Munro novellförfattaren från Ontario i Kanada

10.10.2013 18:51

Alice Munro       Alice Munro (8 fakta om AM ur SvD)

Äntligen! Så ropade många då Peter Englundh, Den Svenska Akademiens ständige sekreterare, kungjorde årets Nobelpristagare! 

NovNoovellens okrönta drottning - Den samtida novellkonstens mästare! Alice Munros författarskap är fullmatad av subtila skildringar av mänskliga relationer i flera tidsplan och med starkt barndomsanknytning. Den som inte upptäckt Alice Munro ännu, har något att se fram till.

Det har gått en tid sedan jag började med detta inlägg och Nobelprisutdelningen har redan varit. Tyvärr kom inte Alice Munro pga sin höga ålder till Stockholm, men hennes dotter Jenny mottog priset.

TV-intervjuer fanns att titta på och ur en av dessa citerar jag Rob Bundy, en god vän till Alice: ”För Alice är att skriva en novell som att plocka bomull. Hon plockar små tussar, väver ihop dem och gör en tröja eller kappa, som går att svepa om sig. Det är novellerna vi får svepa om oss, det underbara tyg hon skapar åt oss.” Precis så känns det att läsa novellerna, tycker jag.

I dn.se publicerad 2009-10-24 inför tillkännagivandet av 2009 års Nobelpris i litteratur skrev Åsa Beckman en artikel om: "Varför Alice Munro inte skulle få Nobelpriset och 4 år senare motbevisade Svenska akademien hennes tes". Läs artikeln här

 

 

 

Ämne: Nobelpristagare 2013 Alice Munro novellförfattaren från Ontario i Kanada

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar