OM ELDEN TAR OSS av Cecilia Ekhem

20.06.2023 17:48

Om elden tar oss  är en  riktigt bra 'mellanåldersbok'. En fiktiv berättelse om tolvåriga Sofias och fjortonårige Joels kamp, dagen för Sundsvallsbranden 25 juni 1888. Med varsam penna berättar författaren Cecilia Ekhem om vänskap, mod och spirande hopp. Boken ger också en historisk bakgrund, då den verkliga branden ramar in den fiktiva berättelsen på ett intressant och realistiskt sätt. Branden ödelade stora delar av Sundsvalls cenrum och är den största branden i Sveriges historia. 9 000 av de totalt 11 000 som bodde i staden blev hemlösa och fem personer dog. Skadorna uppskattades till 30 miljoner kronor. 

bokomslag Om elden tar oss        

Om elden tar oss av Cecilia Ekhem

Jag har tidigare läst om Sundsvallsbranden, riktat till vuxna. I boken Vänskapsgatan skildrar Karl Johan Rådström mycket detaljerat hur några familjers liv och vänskap påverkas av den stora förödelsen, som Sundsvallsbranden utgjorde för dem och för staden. I Sundsvallspromenader av Örjan Torell och Petra Torell Hagström finns samma roman med, i en kortversion. 

Baksidesinformation: Sofias tillvaro är hård. Hon kämpar med att hjälpa till att försörja familjen, men risken finns att Sofia måste ta tjänst på en gård långt hemifrån, trots att hon bara är tolv år. Just den här varma och blåsiga junidagen vill hon skingra alla oroliga tankar och ser fram emot att klara av sina sysslor för att sedan kunna smyga iväg till sin bästa vän, Joel - han som är både föräldralös och utan ben. Men plötsligt ringer en klocka i staden - det brinner! Vinden får elden att sprida sig i rasande fart och Sofia inser att Joel aldrig kommer att kunna ta sig undan den på egen hand. Nu måste hon rädda sin vän.

Boken inleds om en brand i nutid i ett hyreshus där Dantes familj, mamma, storasyster Sofia Magdalena och storebror Yesal bor. Berättelsen vävs fint ihop med den stora Sundsvallsbranden.

Cecilia Ekhem skriver lättläst och spännande. Tempot är högt, mycket händer och flykten undan branden blir en kamp mot klockan när Sofia, Joel och några nyfunna vänner gör allt vad de kan för att undkomma elden och försöka överleva. En av de nyfunna vännerna är självaste Frida Stéenhoff, en betydande kvinna i Sundsvall vid förra sekelskiftet (fint av författaren att lyfta fram henne ur historien).  

En karta från 1888 finns i bokens uppslag med intressanta nedslag i Vängåvan, Hedbergska gymnasium, kvarteret Stenhammaren som är dagens Södermalm mfl.

Detta är en högläsningsbok, en bladvändare som ger inblick i en del av Sundsvalls historia. Intressant för för en bred målgrupp, både barn och vuxna. 

//Eveline

OM ELDEN TAR OSS av Cecilia Ekhem

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar