STOLTHET & FÖRDOM Scen Sundsvalls bok-&teater-samtal

07.05.2022 18:32

Måndag 2 maj var det dags att träffas i ett "Efter-teater-samtal" om Stolthet och fördom - eller The Story of Mr Darcy, Mr Bingley, Mr Wickham, Mr Collins and Mr Bennet, Teater Hallands uppsättning med enbart män som gestaltade alla rollerna, även de kvinnliga. Vi instämmer i ST:s kulturredaktör Susanne Holmlunds rubrik på sin artikel den 3 maj "Stolthet och fördo m" väl värd att vänta på! 

Vid bokklubbens samtal den 25 april diskuterade vi det tragiska liv, som kvinnor tvingades till för 200 år sedan, att bli bortgift med någon man inte älskade, för att bli försörjd. Eller välja att försörjas av en bror eller annan manlig släkting, som hade medel nog att göra det. 

Eller för männens del, att tvingas till giftermål, bara för att få en arvinge. Eller om mannen var utan medel, försöka "snärja" en kvinna med pengar, så att han blev försörjd. Eller välja att gå med i armén. 

Vi diskuterade karaktärerna ur vars och ens situation och ser att författaren Jane Austen, mycket väl kunde skildra samtidens gängse kulturella skick och fason. Hon hade en känsla för att ifrågasätta och belysa kvinnors och även mäns tillkortakommanden och de sociala koderna kvickt, elegant samt med humor och värme. 

Hur upplevdes teatern: fantastisk, ironisk, samhällskritisk, rolig, häftig med alla snabba rollbyten, välspelat och intelligent framfört, med känsla för takt och ton, att fem män berättar hur begränsad kvinnornas värld var på ett ödjmukt sätt i en stark satir, var en spännande upplevelse.

Tillförde föreställningen något till boken: genom att det enbart är män i alla rollerna, som driver med hela systemet, sker en förskjutning i det egna tänket om kvinno- och mansroller, i dåtid men även i nutid. För hur är det idag? Hur mycket gör vi oss till på det ytliga planet för att "få en partner". Vi tänkte då på sociala medier och tv-program med inslag av att "göra om sig" för att .... ja vaddå?

Var något helt utanför romanen: Inget utöver att språket var modernare än i böckerna. Och fäktscenen, men den symboliserar maktspelet mellan männen.

Jag tänker att Jane Austens samtliga svenska titlar så väl stämmer överens med de engelska. Det vore roligt om det gick att ta reda på hur titlarna fastställdes - av författaren själv eller av förlaget. 

Läs mer under rubriken Världsbokdagen 23.04.2022 med Stolthet och Fördom 1813 av Jane Austen

Ett härligt koncept med bok-samtal-teater-samtal i Scen Sundsvalls  bokklubb!

//Eveline

STOLTHET & FÖRDOM Scen Sundsvalls bok-&teater-samtal

Мужской Рубашка

Datum: 05.07.2024 | Av: RobertBlurbSterwins 400 Elm Купить Запчасти

Datum: 01.07.2024 | Av: MarcusobellГазонокосилки Запчасти Купить В Москве

Datum: 08.06.2024 | Av: MarcusobellЗапчасти К Электрическим Газонокосилкам

Datum: 29.01.2024 | Av: MarcusobellЗапчасти Для Газонокосилок Москва

Datum: 22.01.2024 | Av: MarcusobellКарбюратор Briggs

Datum: 11.01.2024 | Av: MarcusobellГде Купить Накопительный Водонагреватель

Datum: 09.01.2024 | Av: Shawnkix


Компания ООО специализируется на проектировании и изготовлении электронагревателей и нагревательных элементов промышленного назначения
Электрокалорифер

Datum: 30.12.2023 | Av: ShawnkixЗапчасти Для Триммера

Datum: 04.12.2023 | Av: MarcusobellЗапчасти К Газонокосилка

Datum: 02.12.2023 | Av: MarcusobellНе беспокойтесь о качестве ремонта бытовой техники – устанавливаем только проверенные комплектующие от производителя, а наши инженеры имеют допуски к работе и регулярно проходят обучение 1 | 2 >>

Ny kommentar