SUNDSVALLS LÄSFRÄMJARE 2024-2025 - TACK! Jag är så stolt och glad!

07.06.2024 11:14

VILKEN ÄRA - STORT TACK! Jag har utnämnts till SUNDSVALLS LÄSFRÄMJARE för 2024-2025 av Sundsvalls stadsbibliotek efter nominering av bl.a. Frida Stéenhoff-sällskapet i Sundsvall. Jag är hedrad, stolt och glad åt detta fina epitet, som jag nu har under två års tid. Mitt under min 80-åriga födelsedagsfest hemma hos mina kära Katarina & Henrik, kom tre representanter från Sundsvalls stadsbibliotek, Sofia Weiss, Sandra Levin och Andreas Ignell, med denna fantastiska och hedrande utmärkelse, i form av en vandringsstaty, diplom och blommor. 

Juryns motivering: Genom sin nyfikenhet och generositet sprider Eveline Santner läslust till många Sundsvallsbor, både gamla som unga. Hon värnar om bibliotek och böcker och lyckas inspirera till samtal om litteratur på många olika plattformar, såsom sociala medier, läxhjälp, högläsningar och inte minst genom sina mycket omtyckta bokcirklar. Eveline har en förmåga att knyta ihop olika kulturuttryck med varandra och därigenom visa vägen till nya spännande läsupplevelser. Via sin plats i styrelsen för den litterära föreningen Frida Stéenhoff-sällskapet bidrar hon till kunskap och att visa hur texter från förr i allra högsta grad är aktuella i dagens samhälle.

När motiveringen lästes upp, blev jag så överraskad och tänkte: GÖR JAG ALLT DETTA? Jag blev såklart både berörd och stolt! 

        

Jag har alltid lust att prata böcker och nu kommer det att bli ännu mer. Mina barnbarn kommer hädanefter bara att få böcker i sina paket av farmor. Det gäller alla jag har äran att gratulera. Det är ett roligt ansvar som Sundsvalls läsfrämjare! 

Andreas Ignell filmade överlämningen av utmärkelsen och här är klippet:  https://youtu.be/ik0oCahHdYQ För mig betyder det mycket att kunna se, lyssna och återuppleva känslan från denna synnerligen extraordinära dag <3

//Eveline

TACK OCKSÅ till nedanstående nomineringsröster på Facebook och till övriga följare som "gillat" förslaget:

Gunilla Jonasson: En självklar s k läsfrämjare är utan tvekan Eveline Santner. Hon brinner bokstavligen för litteraturen och böcker har en stor plats och betydelse i hennes liv. Ett livselixir! HenneS bokcirklar är mycket uppskattade och därför återkommande. Finns ingen annan kulturpersonlighet att nominera när det gäller läsglädje. 

Eva Arrander. Även jag håller med om Eveline Santner! Vilken geist och vilket engagemang och vilken kärlek till och tro på litteraturen!

Berth Henriksson: Eveline är den första jag kom att tänka på.

Cecilia Cecilia (Pettersson): Ja, instämmer med er andra, Eveline Santner så klart!

Ellinor Lundhall Eriksson: Eveline, Eveline!!

Marianne Staaf-Gälldin: Håller med till 100%. Heja dig, Eveline Santner!

Jag älskar böcker <3