BOKSAMTAL 18 februari 2014: Tre noveller av Alice Munro

27.02.2014 12:47

 Boksamtal 2 våren 2014 med temat "Villkor i livet"

Alla älskar Alice! Tisdag 18 febr 2014 samtalade Maj E, Karin E, Sofia S, Erik I, Anita V, Marianna L, Kerstin S och jag Eveline S om de tre utvalda novellerna av Alice Munro, vilka var februari månads cirkelläsning. Novellerna Natt och Stolthet ur samlingen Brinnande livet och Kungligt Stryk ur boken Tiggarflickan.

Brinnande livet  Brinnande livet      Tiggarflickan  Tiggarflickan        https://www.adlibris.com/se/bok/tiggarflickan-9789173894227TTiggarfl TTav ava    av    av Alice Munro

Det kändes svårare, i alla fall annorlunda, att diskutera noveller än romaner. I romanen är ramen densamma hela berättelsen igenom. Vi valde att diskutera alla tre novellerna fritt, men inledningsvis fick Kungligt Stryk och Natt mest utrymme. Vi "tassade" lite kring Stolthet, men så småningom fick den novellen också sitt berättigade utrymme.

Att göra ett sammandrag av 3 noveller var också annorlunda och mer tidskrävande än av en roman - men absolut lika roligt och intressant!

Som i Alice Munros noveller, fanns i vårt samtal idag många olika infallsvinklar och uppfattningar om alla de skiftande karaktärer hon så skickligt beskriver. En del noveller tycker vi är kortromaner i sin helhet och mångfacettering. Som i verkliga livet skildras människor som bär på sina hemligheter och kan vara kapabla till att göra hemska saker. Psykologiska texter som ”griper tag i själen", så nära, så utlämnande, så detaljerade och innehållsrika samt med stor universell igenkänningsfaktor.

Alice Munro sägs inte skriva bildlikt – men ”hennes sätt att  beskriva känslor, tankar och miljöer låter en få komma nära och lära känna olika de ofta ytligt udda karaktärerna så väl, att  personerna känns intressanta och äkta. Det gör att man ”ändå kommer till platsen fast hon inte skriver i bilder”. Författaren kan verkligen "plocka" små vardagshändelser, som man kan relatera till och känna igen känslor och tankar . T ex i Natt där fadern säljer en bit skog, för att få råd till operationen. Och när "jaget" under en nattlig vandring för att komma ifrån sina tankar om att strypa sin syster, finner att fadern inväntar henne och hur han på ett enkelt med begripligt sätt förklarar: ”...folk får tankar de helst skulle vilja slippa”. Vi diskuterade en del om att man förr lät "tiden verka ut" tankar och känslor mer än vi tillåter oss att göra idag. Alla känslor har eller ska professionaliseras i vår tid.

Inledningen i Kungligt Stryk är så utsökt, så fördolt om vad saken egentligen gäller! Först på s21 beskriver författaren själva orsaken till agan, i en accelererande upptrappning.  Att gradera ”stryket” och jämföra faderns systematiska utstuderade sätt att aga="ge kungligt stryk" och Flos sätt att aga="hastiga örfilar och klatschar" medan hon tänkte på annat, är helt suveränt! Det finns också en och annan rolig detalj, som avsnittet om toalettbesöken s11. Författaren beskriver ljuden från de "nedre rösterna" i samma terminologi som vi använder att beskriva vårt verbala språk med. Efter toalettbesöket låtsades ingen om att man hört något: "Personen som gav upphov till lätena inne på toaletten, hade inget samband med den person som kom ut därifrån." Ett av Flos karaktärsdrag i uttrycket:"Tänk bara!", när hon fått sina värsta misstankar ljuvligt bekräftade! Helt underbart beskrivet :-)

I Natt och Kungligt Stryk känns vansinnet starkt fascinerande och vi diskuterade hur skickligt författaren beskriver den psykologiska utvecklingen med överjaget som bromsar och rensar.

I Stolthet skriver författaren om lyte och missbildning, om makt och överlägsenhet, om att vissa gör allting fel och klarar sig utmärkt medan andra inte kommer undan, fast man önskar att de hade gjort det. Novellen beskriver olika sorters stolthet; hennes vackra yttre; bankdirektörens status och "jagets" stolthet att klara av livet, trots sitt yttre handikapp och förnedring av andras fördomar om hur man ska se ut (jmf Ansiktet i För mycket lycka s 159). "Jaget" har uppnått en trygghetskänsla i varandet, som hon försöker göra intrång i med sin otrygghet och rörliga flyktighet.

Språket är elegant, talande, med känsla, njutbart, rakt på sak, uttömmande och med psykologiskt djup. Jag-formen tyckte vi om, men i Stolthet var det inledningsvis förbryllande vilket kön "jag" avsågs. Annette, Eveline mfl vill läsa mer Alice Munro på originalspråket, för att om möjligt komma ännu närmare. Erik, som läst dessa 3 noveller på engelska tidigare tyckte inte att den svenska översättningen tillförde något mer. Det är skickligt översatt med originaltextens mål och mening tydligt återgiven i varje novell.  

Avslutar med att citera s 146 i Stolthet :"Och jag tänkte då att problemen suddas ut bara man lever länge nog. Man hamnar i en utvald klubb. Oavsett vad man haft för handikapp suddas de i viss mån ut genom det faktum att man levet till nu . Och s35 i Kungligt Stryk: "Det går för sig om det är den gamla mannen som säger det. Lite lokalfärg. Hans hundra år bryter udden av allt och får det att verka pittoreskt."

//Eveline

 

Extra material på nätet:

Ur Kärlek, vänskap, hat har novellen Björnen sover Away from Her filmatiserats - Se den! Går ff att hyra för 20 kr på Videoteket i Sundsvall. Den handlar om ett äkta par där hustrun drabbas av Alzheimers sjukdom. Den 7 dec 2013 sändes den som radiopjäs med Stina Ekblad och Etienne Glaser - läs här.

Maj tipsar om ljudböcker på nätet och Eveline på biblioteket! Mer om Alice Munro i tidskriften Vi läser

Läs mer om Alice Munro och Nobelpriset inlagt i bloggen den 10.10.2013

 

 

Ämne: Tre noveller av Alice Munro

"Björnen sover" som radioteater

Datum: 10.03.2014 | Av: Eveline

Jag hoppas pjäsen ges i repris. Kollar med SR!

Ett citat ur novellen Stolthet i Brinnande livet

Datum: 09.03.2014 | Av: Annette

"En miljon dollar på den tiden var en miljon dollar"
En kort och torr mening som jag älskar då den säger så mycket om både nu och då.

Sv:Ett citat ur novellen Stolthet i Brinnande livet

Datum: 10.03.2014 | Av: Eveline

Absolut - Ett underbart exempel på Alice Munros mästerliga författarskap - att hitta och belysa de "nära och viktiga tingen" :)

Ny kommentar