LÄSECIRKEL bok1) hö 2021 TRITONUS av Kjell Westö

29.09.2021 16:32

Vid vår 1:a digitala träff i läsecirkeln tisdagen den 21.09.21 samtalade Annette S-G, Anette M, Barbro P, Gunilla Ö, Kerstin S och Eveline S, om TRITONUS av Kjell Westö. Berit J och Toni O mejlade sina synpunkter. Att Corona-pandemin ff hindrar oss från att träffas fysiskt, beklagade vi, men vi gör det bästa av situationen och fortsätter digitalt under hösten. 

bokomslag Tritonus        Kjell Westö

Tritonus        av    Kjell Westö

Jag har länge velat läsa något av Kjell Westö och när jag lyssnade på samtal med honom på den digitala bokmässan 2020 om Tritonus, en skärgårdsberättelse bestämde jag att nu skulle det bli av. 

Vad berörde mest: BP) En relationsberättelse med manligt fokus. K) De svåra relationerna förändras och utvecklas. Musikinslagen kändes igen och ger bilder. GÖ) Att den gav stor läsglädje från början till slut. AM) Relationsdramat, ensamheten, litenheten, åldrandet. AS-G) Väldigt mycket som berörde. Far-dotter och far-son relationerna. BJ) Ensamhet och vilsenhet och sorg. TO) En fröjd att läsa. Så hänförande levande beskrivningar av miljö och känsla. ES) Berättelse om bottenlös ensamhet. Musikens starka påverkan och betydelse. 

En allvetande berättare lotsar läsaren genom hela boken med fantastiska musikinslag som bara måste googlas fram och lyssnas till. 

Huvudkaraktärerna: KS) Brander och Lindell är varandras motsättningar. B=självupptagen egoist och L=självuppoffrande medmänniska. AM) Brander och Lindell är trasiga på olika sätt - de petar i varandras sår men blir också varandras hjälp. Brander flyr hela tiden. BP) Branders karriär är dalande och hans utsatthet är påtaglig - han hör inte hemma där i skärgården - med sitt skrytbygge som är tänkt som en lugn bas för honom, men som väcker stor avundsjuka bland ortsborna. GÖ) Båda känner skuld och skam. Med metoo-fartblindhet är de rädda för sina olika passioner. AS-G) Vänner men inte nära vänner. De iakttar och imponerar. BJ) Vi får veta hur Brander och Lindell uppfattar varandra. Båda går lite vilse. TO) Båda är huvudkaraktärer men Brander är det med stort H. De är varandras kontraster men bär båda på oro och bekymmer, som alla vi andra! ES)  Brander=världskonsertdirigenten o Lindell=amatördansbandsledaren spelar upp stora roller för varandra. Det är som en tango för två!

Huvudtema: Livets gång -  framgång / misslyckande - känslor / passioner - personliga egenskaper - vad är viktigt i det stora / det lilla?

Handling/Budskap: KS) I relationen är barnen de vuxna och papporna de "ovuxna".  GÖ) Umgängets svåra konst - de utnyttjar varandra och har glädje av varandra.  AM) Hopp - Manligt sätt att umgås på. AS-G) Motsättningar - flykt - pengar - stad/landsbygd. GÖ) Relationsdrama i tiden - jmf Villa Maja med Casa Tritonus! Intressant resonemang om tävlan och hård konkurrens i yrkesrollen som konsertdirigent. KS) Musiken spelar stor roll och speglar deras personligheter. BJ) Känslor av olika slag; rädsla, osäkerhet, oro, besvikelse. Vänskap, omtanke och kärlek till de vuxna barnen, vilket inte alltid är så lätt. TO) Hur svårt det kan vara att vara människa. Hur världen ser ut - Allt beror på vem som tittar och på vars och ens erfarenhet. ES) Vikten av att vara sig själv men också behovet av gemenskap. En homosocial relation. Musikens betydelse i den stora och lilla världen. Innehåller vår tids "generalkonflikter": metoo, rasism, klimatkris, Corona-pandemin, flyktingkrisen. Vår tids "hedonism" = som sätter njutning som centralt mål för mäniskans strävanden. 

Tid och miljö: Samtid och landsbygd. BJ) Att författaren skrev romanen under Corona-pandemin märks på att "allt har öppnat upp nu" och flyktingar från Aleppo. Rädslan för svininfluensan är också tidsmarkörer. ES) Vackra miljöbeskrivningar t.ex. s235. 

Språk: Lätthanterligt, tilltalande, realistiskt, bra flöde, dras snabbt in i berättelsen. Då och då långa stycken som bromsar upp läsningen, mycket musiktermer för den ovane -men lärorikt! Fantastisk prosa och bra komposition i höst- och sommardel.

Titel / OmslagsbildTritonus (även kallat djävulsintervallet, förminskad kvint eller överstigande kvart) är ett musikaliskt intervall som spänner över tre heltoner, till exempel intervallet C–F♯. Tritonus har en dissonant klang och används ofta i skräckfilmsmusik. Kan också åsyftas till Branders känslomässiga intervaller. Bilden stämmer bra med berättelsen - det överdådiga huset, sjöfåglarna, den karga havsnära naturen och noterna.

Meningar: . s77) ...under några benådade ögonblick var han fri, han kände hur landskapen öppnade sig inom honom, musken blev en sorlande bäck, den rann genom en vårlig skog där luften var klar och dofterna friska...s139-140) Fint skildrat där Torbjörn Andén bad Brander om ursäkt på färjan. s171) .. Lindell är pålitlig och pragmatisk, han var lokomotivet som alltid rullade in på stationen på utsatt tid.  s194) Det enda som fanns var oron, den tunga näven där inuti, den utspärrade klon som grävde i hans bröst. s381) Genom B:s huvud flög tanken att vi aldrig vet när det blir för sent att säga något hyggligt.

Stycken:s350) Lindells tankar "Det hade funnits stunder då han avundats andra....men det var ändå ett bra liv... som han kunde hantera också när utfallet blev dåligt. s377-382 hela kapitel 8 med ett insiktsfullt avslut på denna mäktiga skärgårdsberättelse. 

Lektörsomdöme: Det hela utvecklas till ett finstämt möte melan två män, utan att de för den skull kommer varandra särskilt nära. Westös prosa och komposition är mästerlig, om än med en del longörer (långtråkigt parti), för den som inte är så insatt i, eller jätteintresserad av klassisk musik. /Dan Brundin.

Recensioner: 1) Göteborgsposten/Mikaela Blomqvist: https://www.gp.se/kultur/recension-tritonus-av-kjell-west%C3%B6-1.32746484 

2) Expressen/Victor Malm: https://www.gp.se/kultur/recension-tritonus-av-kjell-west%C3%B6-1.32746484 

3) Aftonbladet/Barbro Westling: https://www.aftonbladet.se/av/barbro-westling

4) Svenska Dagbladet/ Yukiko Duke: https://www.svd.se/kulturmannen-betalar-priset-for-sin-framgang

5) Sveriges Radio/Elin Claeson: https://sverigesradio.se/artikel/7536218

6) Svenska Yle/Marit Lindqvist, Helsingfors: https://svenska.yle.fi/artikel/2020/08/14/bokrecension-om-sjalens-och-samtidens-smartpunkter-i-kjell-westos-roman-tritonus

Möter något i berättelsen mitt liv? s47)....fast hon inte längr fanns så var det fint att hon en gång funnits.

ORD som sammanfattar:ES) Musikalitet i ord & ljud. TO) skickar ett par citat: Ensam är inte stark / Lycka är inte pengar

EXTRA: Musik i Tritonus (i urval) 1:s 385) Rock, pop & soul; 2: s391) Ballader, rötter & sånt; 3: s396) Klassiskt, chamber & choir; 4: s402) Klassiskt, symphony & full orchestra. Du hittar Kjell Westös musiklistor på Spotify.

Avslut: Om allas möjlighet till förändring / försoning!

//Eveline

TRITONUS av Kjell Westö Bok nr 1 i läsecirkeln hö 2021

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar