VANDRING I EN FÖRLORAD VÄRLD av Philip Lindskog

27.08.2020 23:31

Jag fick frågan av författaren om jag ville läsa boken och ge ett utlåtande i min blogg. Jag läser inte gärna dystopier eller fantasy så jag frågade en släkting till mig, som är ett stort fan av båda genrerna. Han är också själv en skicklig skribent och mycket kritisk till det han författar och därigenom även till det andra författar.

Vandring i en förlorad värld (häftad)        Vandring i en förlorad värld

 

Här följer delar av recensionen: 

"Det är en slags dystopi - om än att det knappt märks - med inslag av samhällskritik och ett fokus på miljöfrågor. Tyvärr är den som framkommer av betyget inte bra (1* av 5). Det märks att det är författarens debut och dessutom utgivet på en Vanity Press (dvs ett förlag som tar betalt för att trycka upp det du skickar till dem), snarare än ett mer professionellt förlag.

Lindskogs språk är enkelt och klumpigt, vare sig rakt eller komplicerat. Det ges aldrig en riktigt klar bild av världen eller historien bakom den; dialogen är oftast stel och onaturlig, liksom karaktärerna i sig.

Den tyngd som boken vill få till med karaktärsförhållanden finns helt enkelt inte, vilket gör att det blir ganska drygt att läsa gång på gång om hur nära folk stod varandra utan att det visades i texten. Speciellt huvudkaraktärens förhållande till en familj från Jemen, som kommer från absolut ingenstans.Mer tid borde ha lagts på att fördjupa det hela. Istället, som med så många andra saker, så skriver författaren helt enkelt att de blivit nära vänner på en kväll. Av någon anledning som heller aldrig blir logiskt förklarad så envisas han med att ta med en av dem på uppdraget, något som det poängteras om och om igen är farligt. De flesta karaktärer reser sig aldrig över att vara stereotyper (den hårda militären etc), dessutom.

Samhällskritiken är väldigt ytlig och känns nästan pompös när den ska matchas med världen den utspelar sig i. Ett riktigt slut finns inte (inte för att det i sak stör mig, The Man in the High Castle är en av mina favoritböcker och har ett narrativt - men istället tematiskt avslut som passar perfekt - antiklimax av rang), utan det bara rinner ut i sanden.

Lindskog hade behövt låta idéen vila och helst arbeta ut den bättre då den i sig inte är dålig, skaffa en riktig redaktör mm."

 

Hela recensionen går att läsa här /7thTrooper`s Reviews aug 19, 2020

/Eveline

VANDRING I EN FÖRLORAD VÄRLD av Philip Lindskog

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar