VARFÖR MÅLA UGGLOR NÄR VÄRLDEN BRINNER av Stina Oscarson & Madeleine Pyk

04.02.2024 21:18
Åren 2015-2017 var jag aktiv i Kulturföreningen Tidsspegeln i Sundsvall. Februari 2016 bjöds Stina Oscarson in till en författarföreläsning av Tidsspegeln i samverkan med Stadsbiblioteket. Stina Oscarson hade under sommaren 2015 utkommit med en essäbok Inte en berättelse, bl.a. om det politiska Sverige och om existentiella frågor kopplade till marknadskrafterna, som t.ex. att vi alla tvingas bli personliga varumärken. Jag citerar foldern där författarbesöket presenterades: Stina Oscarson skriver skarpt och kompromisslöst om frågor som angår oss alla
 
Jag blev påmind om hur jag uppskattade hur hon framställer svåra vardagsämnen, när jag i en artikel läste om boken jag nu ska skriva mina synunkter om. 

bokomslag Varför måla ugglor när världen brinner?        Stina Oscarson Madeleine Pyk - A Swedish artist and writer - Photographer Peter Carlsson

Varför måla ugglor när världen brinner av Stina Oscarson och Madeleine Pyk

Citerar omslagsinformationen: Den 24 februari 2022, samma dag som Ryssland invaderar Ukraina, skickar dramatikern och skribenten Stina Oscarson ett brev till konstnären Madeleine Pyk med en fråga: Varför måla ugglor när världen brinner? Det blir starten på en intensiv brevväxling mellan Stockholm och Skillinge, en litterär dialog där två livsöden med många oväntade beröringspunkter steg för steg vecklas ut. Det är en text om tro och tvivel, med tvära kast mellan hopp och bråddjup svärta, som rör sig sömlöst mellanlivet, konsten och politiken. Exakt så som jag minns Stina Oscarsons framtoning i boken jag läste 2016. 

Oscarsons brev är långa, analyserande av samhälleliga och personliga vedermödor, inhemsk politik varvat med storpolitik, Rysslands anfallskrig och turerna kring Sveriges och Finlands Nato-processer. Pyks brev är poetiska, familjära och inte alltid resonerade kring Oscarsons teser, men med återkommande lustiga teckningar av djur och natur i något hörn på sidorna. 

En tankeväckande bok och ett givande sätt att i brevform något lättsamt dryfta aktuella händelser. Brevväxlingen slutar 13 januari 2023 i denna bok, knappt ett år efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. När jag nu läst och skriver om boken har invasionen pågått i över två år och ser inte ut att vara nära ett slut. Nu har även kriget mellan Hamas och Israel pågått i sex månader. 

Titeln ställer en 'brinnande' fråga utan svar. Att måla ugglor eller göra något annat som avleder våra tankar från det vi inte tycks kunna påverka, är ett sätt att förhålla sig till omvärlden i sin egen vardag. Eller finns svaret på s186) där Stina Oscarson vänder på frågan så här: Varför brinner världen när man kan måla ugglor?

Jag hoppas Stina Oscarson och Madeleine Pyk fortsatte att skriva till varandra och kommer ut med en bok till!

//Eveline

 

 

VARFÖR MÅLA UGGLOR NÄR VÄRLDEN BRINNER av Stina Oscarson&Madeleine Pyk

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar