10 ÅRS JUBILEUM FÖR MIN LÄSECIRKEL PÅ STADSBIBLIOTEKET I SUNDSVALL

20.09.2022 15:36

Inför läsecirkeln hösten 2022 vill jag göra en tillbakablick på åren som gått. För 10 år sedan, 18 september 2012 ledde jag min första läsecirkel i samverkan med stadsbiblioteket och folkuniversitetet i Sundsvall. Vi läste då "Augustpristagare under Strindbergåret"; Korparna av Tomas Bannerhed; Håpas du trifs bra i fengelset av Susanna Alakoski; Grand final i skojarbranschen av Kerstin Ekman och Landsatt per fallskärm av Lars Ahlin.

Under dessa 10 år har vi läst och samtalat om 84 titlar. Tyvärr saknas sammandrag i bloggen från de fyra första träffarna och några till, men de flesta finns med från och med januari 2013 och Smärtbäraren av Åsa Nilsonne.

Utöver samtal om bokens innehåll såsom budskap och syfte samt hur boken stämmer med aktuellt tema, läser vi om och diskuterar författaren. Är det en utländsk bok, läser vi även om översättaren och dennes viktiga roll.

Det är fantastiskt roligt, givande och utvecklande att läsa och samtala kring en berättelse.

I romanen Mysteriet Henri Pick av David Foenkinos finns ett stycke på s71, som jag instämmer i och citerar: LÄSAREN MÖTER på ett eller annat sätt alltid sig själva i en bok. Läsning är en fullständigt självcentrerad upphetsning. Vi söker omedvetet det som talar till oss. Författarna kan skriva de allra knasigaste eller mest osannolika berättelserna, de kommer ändå alltid hitta läsare som säger: "DET ÄR OTROLIGT, NI HAR SKRIVIT OM MITT LIV".

//Eveline

10 ÅRS JUBILEUM FÖR MIN LÄSECIRKEL PÅ STADSBIBLIOTEKET I SUNDSVALL

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar