BOKSAMTAL 4 våren 2018: DE FÖRDRIVNA av Negar Naseh - 0PRISAD ännu

27.04.2018 21:42

Så har vi kommit fram till den 4:e och vårens sista träff och till den kom Kerstin, Toni, Barbro, Monica, Margareta, Maria, Gertrud och Eveline. Annette, Gunilla och Inger hade förhinder. Gunillas och Berits reflektioner läser jag upp och väger in i sammanställningen.

Negar Naseh är den av vårens författare, som ännu inte vunnit något pris. Hon har förutom De fördrivna skrivit Under all denna vinter och tiden får utvisa!

 

 

De fördrivna          Relaterad bild

De fördrivna    av                    Negar Naseh

 

 

Några korta reflektioner: Den grep inte alls, kall och okänslig. Jämfört med förra boken Lila, så var detta inte mycket. Bättre när jag läste 2:a gången. Kalt språk och distanserat. Enda värmekänslan var den mellan Miriam och barnet. Språket ingen höjdare. Tråkigt segt och deprimerat. Inte imponerad – väntade mer av innehållet. Patetiska föräldrar. Den berörde inte i början! Det händer inget men är ändå läsvärt. Ensam om att tycka om boken. Väcker tankar och funderingar.

 

Gertrud var sist ut med vad vi tycker ”kort”. Hon belyste att författaren trycker på många punkter i parets relationsproblem, med varandra och med andra. Samtidens politiska händelser, utanförskap, parets känslokyla och strutsbeteende.

 

Våra ord/känslor: Vit melankoli – Skilda världar – Distans – Känslokyla – Relationskatastrof – Sorgsenhet – Ensamhet – Yta – Världsfrånvänt - Relation

 

Ja, vad vill författaren egentligen berätta? Vi diskuterade fram och tillbaka och var nog till slut ganska överens om att författaren beskriver ett samtida västerländskt relationsskeende, som egentligen känns alldeles förskräckligt. Egotrippade båda huvudkaraktärernan. Boken tar upp samtidens medelklass och välbeställda européers världsfrånvända livspussel och frågor de kanske borde ägna sig åt, t.ex. den svåra situationen för flyktingarna i Medelhavet. 

 

Slutsats: Författaren har i denna lilla bok spänt bågen till många samtida problem och jag hänvisar till recensionerna på nätet – det fanns faktiskt många. Intressant!

 

Recensioner: 

1) Svenska Dagbladet Malin Ullgren 7 april 2016

https://www.syd.se/medelhavets-angestfyllda-hetta

2) Hallandsposten Dan Sjögren 11 maj 2016

https://www.hallandsposten.se/n%C3%B6je-kultur/recensioner/negar-naseh-de-f%C3%B6rdrivna-1.831978

3) Expressen Ulf Olsson 7 apr 2016

https://www.expressen.se/kultur/vita-logner-i-varmen-och-lost-lasarplageri/

4) Litteraturmagazinet 

https://www.litteraturmagazinet.se/negar-naseh/de-fordrivna

5) Borås Tidning Rebecka Åhlund 15 april 2016

https://www.bt.se/kultur-noje/negar-naseh-de-fordrivna/

6) Jönköpingsposten Björn Kohlström 7 apr 2016

https://www.jp.se/article/naseh-ar-en-stor-orosskildrare/

7) Lektörsomdöme /Ida Andersen

Negar Naseh tar sig an den bräckliga relationen mellan två nyblivna föräldrar. På ett nästan obehagligt sätt, med sparsam dialog, tar författaren med oss in under huden på karaktärerna. De är självupptagna och inskränkta. Med mästerlig iakttagelseförmåga och skärpa förmedlar Naseh den plågsamma hetta, leda och isolation de lever i. Hon trappar med små medel upp spänningen i både berättelse och relation. Boken tar upp samtidens medelklass och välbeställda européers världsfrånvända livspussel och frågor de kanske borde ägna sig åt, t.ex. den svåra situationen för flyktingarna i Medelhavet.

Boken är komprimerad och klaustrofobisk som ett kammarspel. Språket är exakt och sparsmakat, personerna sammansatt skildrade med alla sina tillkortakommanden. Helhetsbetyg: 4

8) Sveriges Radio Kulturnytt/ Jenny Aschenbrenner 7 april 2016  

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6405262

 

Avslut: Någon sa - "karaktärerna är som små öar på vattnet - och katastrofen närmar sig" !

 

Tänkvärd läsning/Eveline

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOKSAMTAL 4 våren 2018: DE FÖRDRIVNA av Negar Naseh - 0PRISAD ännu

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 29.05.2018 | Av: Läsecirkeldeltagare

Vit melankoli – Skilda världar – Distans – Känslokyla – Relationskatastrof – Sorgsenhet – Ensamhet – Yta – Världsfrånvänt - Relation

Ny kommentar