BOKSAMTAL 4 våren 2019: TILLS VATTNET STIGER av Maryse Condé

27.04.2019 13:21

Vårens sista bokträff och samtal tisdagen 23 april blev en härlig avslutning. Vi var alla överens om att detta var en höjdare - en toppenbok - med 5* av 4 och 4* av 4 och 3 "vet inte"! Vi som diskuterade livligt var Barbro, Kerstin, Anne-Louise, Toni, Margareta, Gunilla, Annette och jag. Berit deltog med sina synpunkter på distans från Halmstad. Maria mejlade att hon inte kunde komma och Gertrud meddelade återbud per telefon. 

ALLA ville säga något om vårens "bästa" cirkelbok! 

Som i alla delar stämde in med vårens underteman: lust - svartsjuka - hämnd - förlåtelse

 

Tills vattnet stiger, Maryse Condé (Pocket)                    Bildresultat för maryse coné bilder

Tills vattnet stiger        av       Maryse Condé 

Så samtalade vi: 1) Vad ska man börja med? Jo, en sån berättare hon är, Maryse Condé! Blev helt uppslukad  - sögs som in i ett hål och ville inte sluta läsa. Så bra med karaktärernas egna berättelser. Som läsare är man van med transportsträckor, men här hände det saker hela tiden. Så fängslad av boken och de levande naturbeskrivningarna. 2) Jag tycker mycket om boken, väldigt mycket. Fascineras av tempot, som "vågor som för framåt" - verkligen som i livet. 3) Vilket språk - man bara finner sig (!) - klasskillnader - värme - humor! 4) Jag läste gärna boken - men många personer och namn att hålla reda på - motsättningar otrygghet/trygghet - talar och skriver i bilder. 5) Svårt att komma in i boken - många platser att hålla reda på - behövde en karta - kul att läsa från en annan del av världen. 6) Tyckte mycket om boken - många fascinerande berättelser - ohygglig innehållsrik- andlös läsning - den delen av världen är så intressant - en sorts dokumentär roman (jmf med Annie John av Jamaica Kincaid - se vå-2017). 7) Kunde ej "bokcirkelläsa" under semesterresa,  tappade bort mig ideligen - som "semesterläsning" helt njutbar. 8) Jag älskar denna roman för sin storslagenhet - skildringen av människors värme, generositet, trots fruktansvärda levnadsförhållanden. Vad driver människan framåt? Jo, kärleken till vår nästa. Kan du inte känna kärlek - går du under. Och dessa karaktärer - huvudkaraktärerna - känner kärlek! 9) En stämning redan på första sidan - hur ska det fortsätta? Fängslande och härliga formuleringar. En högkvalitativ författare och jag tycker om att var och en får berätta sin historia. Lite förvirrande med alla okända platser och ord. Något hackig och svårläst - tappar fokus och sammanhang. Sista fjärdedelen började jag vänja mig och fick ut mer av boken. 10) Har läst boken och det var toppen! 11) Har bara hunnit halvvägs men tycker om att läsa den - annorlunda - man blir medveten om de små länderna och hur grupperingarna där är. 

Några meningar: s7) Hus uttrycker sig på sitt eget sätt. Det här talade om ensamhet och uteslutning . s207) Vad svårt det är att vara ett hjälplöst vittne till ett lands lidande.  s247) Ingen måste vara perfekt för att vara älskad. Isf skulle kärleken vara en belöning och inte ett mirakel! s262) Varför måste somliga ständigt gå med magen tom och ha tårar i ögonen? s268) Genom detta sökande visar författaren det kaos, lidande och de umbäranden som drabbar människorna i de länder Babakar vistas i. Ändå säger människor, som Jahira s283) Mitt hjärta är fäst vid det här landet

Språket: poetiskt s97) s:a stycket Nu var det slut på skogens fuktighet och svett..... husen likt hundvalpar kring sin mors mage smyckade landskapet. Vackert, bildlikt, talande och humor! s204) Livet är en haltande argbigga. s204) Bilden av Azélia var utbredd längst in i hans minne, som en gobeläng som ha inte kunde ta ner. s307) ...inte längre vara en biflod till ditt dåliga humörFascinerande även i det fasansfullt bisarra. s136Vilken rik och bördig mylla misären är!  

Övrigt: Den döda moderns nattliga dialoger med sonen fascinerar - s96) om makt; s140-142) Babakars inre reflektioner s148) Haiti är allt detta tillsammans!  Här finns allt: Rasism s135); Mystik s144) Vidskepelse s145)  

Recensioner: 1) GP 22 okt 2011 Björn Gunnarsson  https://www.gp.se/kultur/maryse-cond%C3%A9-tills-vattnet-stiger-1.862299

2) Corren.se 2011-10-17 https://www.corren.se/kultur-noje/bocker/maryse-cond-tills-vattnet-stiger-5812396.aspx

3) Sveriges Radio Kulturnytt i P1 11 okt 2011 Bengt Packalén 2/2 https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4739107

4) Upsala Nya Tidning 2011-10-08 Magnus Dahlerus https://www.unt.se/kultur-noje/litteratur/stort-berattande-fran-karibien-1484994.aspx

5) Lektörsomdöme / Anne Marie Lundström. Maryse Condé arbetar med ett brett berättarperspektiv, personer med rötter i olika kulturer kommer till tals och i alla berättelse finns exilens smärta, politiskt våld, rasism, en korrumperad maktutövning och förhoppningar som grusas. Condé är en mästare när det gäller att gestalta nutida och historiska skeenden såväl som den karibiska naturens skönhet och våldsamhet. Utan att vara idealiserad ger Babakar prov på en beundransvärd humanism i denna mångfacetterade roman - med tillsats av magi - som löper fram till jordbävningen på Haiti 2010.

Avslut: Björn Gunnarsson/GP avslutar sin recension 22.10.2011 med: Om Svenska Akademien någon mer gång samlar tillräckligt mod för att utse en svart kvinna till Nobelpristagare, är detta den givna kandidaten.  

Min tanke 23.04.2019: Maryse Condé tilldelades Alternativa Nobelpriset 23.11.2018 "Tänk om Svenska Akademien utser Maryse Condé till 2018 års Nobelpristagare! Det skulle rättfärdiga beslutet att dela ut litteraturpriset i efterhand" .

Jag och många med mig hoppas på det!

Poäng 1-5: 4*av 4; 5*av 4; vet ej av3 

Absolut VÅRENS BÄSTA

/Eveline

 

BOKSAMTAL 4 våren 2019: TILLS VATTNET STIGER av Maryse Condé

Reflektion om titeln

Datum: 10.05.2019 | Av: Anne-Louise

Tack, Eveline, för mkt givande möten! Ang titeln, Tills vattnet.... Jag tycker de lever i EBB på olika vis, men ser fram emot flod, dvs framgång. Hoppas på fler möten! Ann- Louise.

Sv:Reflektion om titeln

Datum: 10.05.2019 | Av: Eveline

Tack själv Anne Louise! Fin reflektion på titeln. Roligt att du är nöjd med cirkeln o jag hoppas på ny termin i höst. Jag hör av mig när jag vet mer.

Känslor genom musiken

Datum: 01.05.2019 | Av: Gunilla

Tipsar om musik från Mali: Django; Laisse moi te dire

Sv:Känslor genom musiken

Datum: 10.05.2019 | Av: Eveline

Trevligt initiativ Gunilla! Att få lyssna till lokal musik

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 01.05.2019 | Av: Berit

I stället för ett ord / en sammanfattande mening: s207) "Vad svårt det är att vara ett hjälplöst vittne till ett lands lidande".

Sv:ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 10.05.2019 | Av: Eveline

Fint Berit med en beskrivande mening

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 01.05.2019 | Av: Läsecirkeldeltagare

Fängslande, Kärlek, Lojalitet/bristande lojalitet, Sökande, Rotlös, Vänskap-hopp-förtvivlan, Toppen

Sv:ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 10.05.2019 | Av: Eveline

Så bea beskrivande ORD som alltid

Ny kommentar