Boksamtal 8 december 2015: I SKYMNINGEN SJUNGER KOLTRASTEN av Linda Olsson

15.12.2015 14:48

Boksamtal 4 i höstens tema Livet och människans drivkrafter

 I skymningen sjunger koltrasten   av Linda Olsson på Bok- & Biblioteksmässan i Göteborg 2008 Linda Olsson

Litteraturen är drivkraft i romanen och för karaktärern= Otto-önskan om närhet; Elias-rätten till kärlek; Elisabeth-få sluta leva.

Om denna roman, Linda Olssons fjärde, tyckte deltagarna ganska olika. Vi var flera som blev frustrerade av slutet, som vi tyckte var otydligt. Men när historien fått sjunka in, accepterar vi det slut som vi tror att författaren har tänkt sig och tycker att det gör berättelsen mer trovärdig. Men det finns utrymme för olika tolkningar. Hopp och Förtvivlan! Någon förklaring till slutet ger inte författaren - det är upp till läsaren (som svar på min fråga under föreläsningen se artikel 02.12.2015). Vi tyckte som sagt olika - allt från att Elisabeth dränker sig till att hon tar ett härligt morgondopp och återvänder till Otto i sovrummet!

Romanen vinner på att läsas två gånger - Handlingen kräver ett sambandssende av läsaren. Kul med Linda Olssons boktips och musikteman i sina böcker. (se artikel 02.12.2015 från författarföreläsningen).

Romanen handlar mycket om kärlek, om hopp och om besvikelse. ”Vi är alla rädda, det måste du väl veta? Om vi lever, har vi hopp. Och när vi har hopp, har vi någonting att förlora.

Vi jämförde med Anna Gavaldas bok Tillsammans är man mindre ensam, som också handlar om tre ensamma själar som bor i samma hus och blir vänner, dock med mer livsglädje och framtidstro - mer dramatik.
Dessa tre människors öden vävs ihop på ett mycket stillsamt sätt, med många tankar och känslor, fint skildrade. Ottos vackra och stillsamma berättelse om sitt äktenskap - om ensamhet i en tvåsamhet. Så berörande! Ett drama blir det också, vid två tillfällen under berättelsens gång. Elias har blivit nerslagen och ligger blödande på trottoaren under Elisabeths fönster. Den andra gången är nära slutet, när Elisabeth uppfattar negativa signaler från Elias´ nyfunna kärlek: Men hans ansiktsuttryck hade plötsligt känts hånfullt. Är det svartsjuka mot Elisabeth eller betyder det något mer?

Några av deltagarnas korta synpunkter: mer lättläst än hennes förra - ett drömspel - stillsam - bladvändare - väldigt Linda Olssonsk - försiktig och förutseende - allt går sin gilla gång - hopp- öppnar upp så fint - fin vänskap

Linda Olsson skriver berörande vackert om relationer och alla våra rädslor. Om vänskap, kärlek till människor, till litteratur, till musik, bild, mat och dryck. Det goda i livet och Det onda i livet.

Språket är saktmodigt, poetiskt och skapar de rätta stämningslägena i bokens olika skeden.

Recensioner: GP 7.10.2014 Björn Gunnarsson - Koltrasten - Inte helt trovärdig 

DD 4.10.2014 Yvonne Gröning - När kärleken inte räcker till för den som inte vill leva  -

Linda Olsson refererar till ett flertal boktitlar i denna roman - läs hennes boktips här bl.a. Rainer Maria Rilkes lilla bok Brev till en ung poet, " Där jag den här gången, liksom vid varje tidigare läsning, hittade nya små klokheter om konsten, kärleken och livet."

/Eveline

 

Ett ORD eller KÄNSLA som romanen efterlämnar

Deltagarnas ORD/KÄNSLA som romanen framkallat

Datum: 12.02.2016 | Av: Eveline

Mod, Återuppvaknande, Medmänsklighet, Bladvändare, Driv, Stillsam, Spegeln, Vänskap, Otydlig, Hopp, Famlande, Förtvivlan

Ny kommentar