Läsecirkel hö 2022 bok 4) FRÖKEN ISLAND av Audur Ava Ólafsdóttir

27.12.2022 17:03

Tisdag 15 december var en riktigt kall dag -18 grader! Jag tänkte att jag kanske skulle bli ensam i lokalen, men nejdå, följande tappra deltagare kom till dagens bokcirkel: Maria, Toni, Margareta, Gunilla och jag. Några deltog via mejl o telefon: Berit, Kerstin och Annette. Bara ett par uteblev. Kvällens bok var aktuell förra hösten, men passade inte riktigt in i temat då. Under aktuellt tema "Drömmar, val och konsekvens", passar den riktigt bra! För att följa sin dröm att skriva, väljer huvudpersonen Hekla att publicera under manlig pseudonym med konsekvensen att hon förblir okänd. Romanen utspelar sig under 1960-talet, en tid som flera av oss i gruppen har personliga erfarenheter ifrån. 

bokomslag Fröken Island    Author Interview: Auður Ava Ólafsdóttir | neverimitate

Fröken Island    av Audur Ava Ólafsdóttir

Översättare: Arvid Nordh - har enligt recensenter skickligt översatt Audur Ava Ólafsdóttirs omsorgsfulla språk. I slutet av boken nämner han kapiteltitlar som hänvisar till Bibeln, Tomas Tranströmer och Shakespeare

Fröken Island - citerar baksidesinformationen: Året är 1963 och Hekla är en ung kvinna som vuxit upp i en avlägsen by på nordvästra Island. Hon drömmer om att bli författare och tar sig till storstaden Reykjavik med en skrivmaskin och ett manus i väskan. Tillsammans med sin vän, en homosexuell man som också blivit en outsider, tvingas hon kämpa för att tas på allvar av manliga poeter och kulturprofiler. Det är en skildring av en ung kvinnas strävan att ta sig fram som skapande människa - och hennes strid mot en omgivning som uppmanar kvinnor att släppa sina drömmar och söka till en skönhetstävling

Vad berörde mest: -Kvinnors och de homosexuellas situation i utanförskap och att inte bli "tagna på allvar". Kvinnliga författare refuseras "för att det de skriver är för olikt det förlagen ger ut" - enligt "normen", det de manliga författarna skriver! -Utarmningen av naturens mångfald upprör idag, när vi ser tillbaka på den tiden, då vi var med men inte förstod. Att det i det tysta fram till 2017-2018 växte fram en metoo-rörelse och fortfarande 2022 är nödvändig, upprör samt att miljörörelsen går i "snigelfart" och t.o.m. backar på vissa håll. -Att vara ung och sökande efter sin identitet och en dräglig framtid, var på 1960-talet en kamp. -Den varma vänskapen mellan Hekla och hennes tre nära vänner, känns innerlig. Jón John har det svårt p.g.a. sin sexuella läggning, men har ändå en riktning och konturer. Isey börjar förstå att den instängda kvinnorollen i familjebildningen blir ett hinder för hennes poesi. Starkadur, "poeten" inser till slut att han inte äger ordets gåva, men lyckas få Hekla att känna skuld över sin förmåga. -Starkt inledningsstycke s11) när Hekla föds .... Lux mundi. Världens ljus. -Starkadurs mor, väcker känslor och igenkänning hur kvinnor bemötts med underlägsenhet, när hon på s165-167) uttalar halva meningar och låter sin "boklärde" son avsluta dem åt sig . -"Poeten" säger s124)Män föds till poeter. De är i konfirmationsåldern när de påtar sig det oundvikliga ödet att vara genier. Kvinnor blir könsmogna och föder barn, vilket förhindrar dem från att skrivas135). -"Poetens" julklapp till Hekla är en kokbok! Men av pappan får hon en novellsamling av Ásta Sigurdardóttir. -Det abrupta och överraskande slutet berör och upprör!

Språket: lättläst, enkelt, tydligt och poetiskt, med en hel del dialoger. Det passar innehållet. Korta kapitel och tänkvärda kapitelrubriker t.ex. s21)Poeter är av manligt köns135)Jag samlar ihop orden; s224)På min bädd om natten söker jag den jag har kär. Fina karaktärsporträtt, både komiska och träffande. 

Miljöbeskrivningar: många vackra med vulkanutbrott, vindpinade landskap, valfångststation, trist och sliten stadsmiljö "bakgårdskänsla" samt kafé Mokka där "poeterna" (bara manliga) samlas och diskuterar sina och andras alster. -Vädret, vågrätt regn och ständiga kastbyar. s201) I "utlandet" är det vindstilla och regnet faller lodrätt ned som pärltrådar. s201)Stillheten avlöstes bara av stiltje

Litterära förebilder?: författaren hänvisar till isländsk författartradition och många inhemska författare bl.a. Jónas Hallgrímsson (som bäst har gjort vulkanutbrott till poesi s14) och isländsk författartradition. Imponerande många, med tanke på att folkmängden på Island år 1960 var 175.000 (s103). (År 2000=279.000; År 2020=364.000 enligt Wikipedia). Av utländska författare nämns s21)Ulysses av James Joices103) Glaskupan av Sylvia Plath och Det andra könet av Simone de Beauvoir.

Tidsmarkörer: s88) filmen Skuggor över Södern som bygger på romanen Dödssynden av Harper Lee; President J.F. Kennedys mord i Dallas 22.11.1963; Den Oscarsbelönade filmen De två kvinnorna med Sophia Loren från 1960; 

Igenkänningsfaktorn är hög bland oss som diskuterar. Vi har alla erfarenhet av en uppväxt i en brytningstid, när det patriarkaliska samhället ifrågasattes från många håll. Kvinors lön var lägre i förhållande till männens med förklaring att männen hade försörjningsplikter. -Jag mötte dåtidens kvinnosyn (1964) som Hekla på s84) Flickor blir med barn och säger upp sig. (jag var nygift och förväntades säga upp mig och bli hemmafru och föda barn!). -En man frågade en kvinnlig släkting, när hon klarat en examen: Vad ska du göra med ditt diplom? -Anspelningar på att kvinnor ändå ska stå vid spisen och föda barn, samt sexuella trakasserier med risk att bli avskedad eller osynliggjord, var vardagligheter. -Vi minns Härskartekniker från 1976 av Berit Ås. Vi var mitt i det som var tidens anda, men som sakta förändrades, tack vare starka kvinnliga förebilder i t.ex. Grupp 8 "En stor andel av medlemmarna var högutbildade kvinnor som inte kunde arbeta på grund av att de istället tvingades sköta hushållssysslor". 

Titel och omslagsbild: Kvinnors utseende var lönsamt, inte kvinnors intellekt. Bilden talar för sig själv - det ljusa långa håret vs skrivmaskinen. 

Poetiska meningar och stycken: s100) Ur stycket som börjar I morse....Det kändes som om jag kunde vidröra himlen med pennan;  s182)I morse nådde den första solstrålen på fem månader in genom källarfönstret. Jag satt en kort stund med solstrålen i knät, med händerna fulla av ljus, innan jag steg upp.

Humor: s100) I jämförelse med dig Hekla, som är dotter till en vulkan och ett ishav, är jag dotter till ett backkrön och en ljunghed.  s201)Handstilen påminner om en löst stickad ylletröja.

Recensioner: DN/Malin Ullgren "En historia som tassar runt i gränslandet mellan betydelsefullt och banalt. Läs mer

Aftonbladet/Barbro Westling " Den beska smaken av ett lyckligt slut - En extra sinnlig roman " Läs mer

Kristianstadsbladet/Annika Wall  ”Fröken Island är en förutsägbar historia med blek huvudperson". Läs mer

Lektörsomdöme/Dan Brundin: "En underbart lågmäld, men likväl engagerande bok om hur det var att vara kvinnlig författare på 1960-talets Island, i en manligt dominerad författarvärld. Audur Ava Ólafsdóttir skriver små pärlor till berättelser, som förtjänar att hitta fler läsare." 

Avslut: Under 1900-talets början valde kvinnor att publicera med manliga pseudonymer tills de blivit etablerade, t.ex.  Viktoria Benedictsson som Ernst Ahlgren, Alfhild Agrell som Stig Stigson och Sundsvalls egen Frida Stéenhoff som Harold Gote. Men det var då det! 

Jag rekommenderar att läsa boken. Läs gärna också  Medan jag var ung:ego-historia från 1900-talet av Yvonne Hirdman

//Eveline

 

FRÖKEN ISLAND av Audur Ava Ólafsdóttir

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar