LÄSECIRKEL bok 1) vå 2022; MODERSMJÖLKEN av Nora Ikstena

25.01.2022 18:31

Vid vårens första boksamtal, digitalt pga Corona/Omikron-smittan, som fortfarande sätter stopp för våra fysiska träffar, deltog Anette M, Gunilla Ö, Kerstin S och Eveline S. Annette S-G lämnade synpunkter per telefon. Berit J och Toni O deltog med sina mejl-synpunkter. Så roligt att alla deltar så engagerat i boksamtalen, på olika sätt! En mycket stark och berörande livsberättelse med verklighetsbakgrund, som var så olik vår egen samtids livsvillkor, trots närheten geografiskt. En roman helt i linje med vårens tema: Människans livvsvillkor och avtryck.

bokomslag Modersmjölken      Nora Ikstena.JPG

Modersmjölken av Nora Ikstena

ÖversättareJuris Kronberg - född 1946 i Sverige av lettiska föräldrar, död 2020. Modersmjölken blev hans sista översättning. 

Innehåll i korthet: Direkt efter förlossningen lämnar modern hemmet tills mjölken sinat, för att inte skada sitt barn med en mjölk hon upplever förgiftad, på grund av sin egen bitterhet på livet. Dottern växer upp växelvis hos sin mor och sina morföräldrar. Baksidesinfo: En fertilitetsläkare som hjälpt hundratals kvinnor att bli gravida, men som inte lyckas frammana några moderskänslor för sitt eget barn. En dotter som får kväljningar av den sovjetiska mjölken i skolan. Tillsammans berättara de fram en oupphörligt intressant krönika över Lettlands Sovjetera. Sovjet=Råd.  

En bok som verkligen berörde oss alla och grep tag på flera plan: moderns oförmåga att knyta an till sin dotter; samhällsklimatet mellan människa och stat beskrivs starkt; dotterns strävan att få modern att se livets mening; en skildring av en olycklig persons desperata och apatiska handlingar; en stark mormor-mor-dotter-relation och längtan att få leva sitt liv i frihet utan instränkningar! Vi diskuterade vidare kring det auktoritära och totalitära samhället, som genomsyrar och påverkar alla mellanmänskliga relationer skrämmande negativt.  En bok med ett märkligt, sorgligt slut, dock med hopp om framtiden.

Vi var överens om budskapet: att leva i ofrihet framkallar "dålig livslåga" (Kerstins ord); att människor levde i parallella världar för att dels orka med och dels passa in och inte riskera repressalier, vilket ju modern så grymt hade erfarit s65-67; hur mycket en stat kan inskränka på medborgarnas frihet innan känslan av ofrihet tar över; att Bambi åt upp sina ungar i syfte att bli utsläppt ur buren s109 (metafor); att utforska gränserna mellan liv och död s32; 

Författaren ger en varm gestalning av samtliga karaktärer närmast dottern och modern. Vackra skildringar av miljö och natur t.ex. vid utsiktskullen s90-91, vid floden s205, om "mjölkvägen"/vintergatan s213;  Hur påverkas läsaren av att huvudkaraktärerna inte är namngivna?

Om modersmjölk - se sid 81, 84, 106, 181, 237

Om parallella världar - se sid 29, 31, 40, 185

Om Jesse "Guds gåva"  - se sid 61, 77, 151 

Om lerbarnet - se sid 120, 259

Språket: enkelt, lättläst med korta kapitel; rörig att komma in i innan man inser att berättarna växelvis är dottern och modern; 

Starka meningar: om sorg och längtan s128; om kärlek s132; om liv och död s141; om närhet s156; ; om individens makt s176; om styvmorfar s108, 184;

Starka stycken: om nära döden upplevelse s96-98; om Leningrad s44, 65, 206; om Eremitaget s207; om Berlinmurens fall s260; om mormoderns förtvivlan 164-165

Titeln: stämmer helt med innehållet; 

Omslagsbilden (pocket): mjölk"splaschar" eller stjärnor

Recensioner: Sveriges Radio/Anna Tullberg: En sorglig roman som gör läsaren lycklig; SvD/Kristina Sandberg: Mästerlig roman som väntat på att bli skriven (låst artikel) Expressen/Per Wirtén: Är det rätt att döda sitt barn för att rädda det? Dagens bok/Saga Nordwall: Växelsång om frihet. Lektörsomdöme/Ylva Floreman: Modersmjölken är väldigt finstämd och inkännande. Det är en på alla plan vacker och rikt engagerande berättelse och har inneburit ett internationellt genombrott för Nora Ikstena. Helhetsbetyg 5.

Möter något mitt liv: som barn privata minnen, som vuxen ett oförglömligt besök i S:t Petersburg och Eremitaget. 

Avslut: TACK till TONI i vår cirkel, som tipsade om denna både komplexa och tillgängliga bok -  Modersmjölken - rekommenderas starkt!

//Eveline

LÄSECIRKEL bok1) vå 2022 MODERSMJÖLKEN av Nora Ikstena

Radiointervju med Nora Ikstena i Lundströms bokhandel 16.10.2021

Datum: 21.04.2022 | Av: Eveline

LYSSNA PÅ intervjun:
https://sverigesradio.se/avsnitt/nora-ikstena-om-sin-roman-modersmjolken-som-oversatts-till-35-sprak

ORD/KÄNSLOR romanen väckte

Datum: 07.02.2022 | Av: Eveline

Det var svårt för cirkeldeltagarna att hitta något enstaka ord för helheten denna gång. Men jag tänker att LÄNGTAN till FRIHET är övergripande.

Ny kommentar