VÄNGÅVANS LITTERÄRA SÄLLSKAP TRÄFF #4 vå 2021 - LENINS GULD av Petter Österlund

16.04.2021 18:09

Vi var 6 personer som träffades digitalt måndagen den 12 april och hälsades välkomna av bokhandlare Lennart Bergström. Kvällens samtalsledare var jag, Eveline Santner och boken vi läst var den lokala författarens debut som skönlitterär berättare. Petter Österlund har tidigare gett ut en biografi om skådespelerskan Ingrid Bergman samt en rad böcker och skrifter om fotografi och konst, bl.a. monografin över Emil Heilborns fotografier.

I bloggen finns ett sammandrag om Lenins Guld - från ett tidigare bokcirkelsamtal läs här

Romanen utspelar sig fritt i tid och rum med hela 1900-talet som fond. Årtionden flimrar förbi från 1917-1938-1970-1990-2018. Fotografen Anders Kävström från Sundsvall dras med hull och hår in i en hisnande berättelse, som har sin upprinnelse i Lenins tågresa genom Sverige till Petersburg och den revolution som han hade planerat. Det hela blir till en vildsint och omtumlande resa runt om i Europa och inom huvudkaraktären själv.

Så vad sa vi i VLS om denna berättelse? Och vad vill författaren med denna skröna tillika politiska thriller, där vem som helst kan visa sig vara din fiende eller vän? Jo, helt enkelt att underhålla!

Några röster: Förväntade mer historia och var oförberedd på att det är en actionskröna, men blev intresserad och tyckte om den. Så bra med persongalleriet i slutet av boken, annars hade det varit svårt att hänga med alla karaktärerna. Den svenska och ryska historien är intressant skildrat och faktabaserat. Att berättelsen bygger på en sann historia invävd i en thrillerskröna är spännande. Rolig att läsa, den är skriven med schwung och kraft i berättelsen. Fina miljöskildringar från Sundsvall och Medelpad. Interiörskildringarna från tunnelbanestationerna i Moskva visar att författaren besitter detaljkunskap, som ger must och färg till historien. En bok i feelgoodanda fast med thirillerstuk. 

Vi pratade också om agentnätverk, angiverisystem, avlyssning, "sovande projektiler" som bevakade Anders (den gode) under hela berättelsen för att i slutet bara släppa honom och låta Jack (den onde) irra omkring i Hälsingeskogen, som en annan tok och leta efter guldet? Trovärdigt? Nej, men detta är en skröna! 

Mindre trovärdigt är också det fantastiska sammanträffandet, att två människor strålar samman i tid och rum mitt i Moskva  från helt skilda håll och med mördare i hälarna. Och sedan helt snabbt och enkelt ta sig vidare till Petersburg och Helsingfors och "hamna" hemma i Sundsvall hur lätt som helst. Ja, även här - detta är en skröna!

Intressanta partier om fotografer och fotohistoria lyste lite extra, men dessa fakta kändes inte riktigt relevanta i berättelsens framfart.

Språket och kompositionen: Här tyckte vi att det fanns mycket att önska. Hela första delen bygger upp spänningen, men den byter form någonstans i mitten, då går det för fort och mycket ska med. Mycket betyder inte att det gör berättelsen mer spännande. Det blir svårt att hålla tråden. Den tappar därför på slutet. Boken hade mått bra av mer korrekturläsning för ordval samt mer redigering för språkrytm och komposition. 

Avslut: En bok som några i VLS läste till slut bara för att delta i samtalet.

//Eveline

VLS/ LENINS GULD av Petter Österlund

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar