VARFÖR VARA LYCKLIG NÄR DU KAN VARA NORMAL av JEANETTE WINTERSON

23.11.2016 13:20

 Varför vara lycklig när du kan vara normal?                                       Jeanette Winterson 2005.

Varför vara lycklig när du kan vara normal    av   Jeanette Winters

Såg detta sammandrag av mig i en annan bokcirkelblogg jag deltagit i, att vi i augusti 2015 läste och samtalade om denna /detta existentiella och mycket viktiga. Jag vill nu också ha detta i denna blogg - läs gärna sammandraget och framför allt boken, så förstår du varför! Du får inte svar Varför vara lyckligt när du kan vara normal, men förståelse för frågan.

Ja, den frågan kan ställas i många situationer, men när en mor ställer den till sin dotter då hon vår veta att dottern vill vara lycklig i sin sexualitet (s112), ja då blir det starkt och hårt. Det tyckte vi och vi tyckte för övrigt mycket om denna bok - innehåll, bakgrund, alla infallsvinklar, politiska och sociala nedslag. Författarens ständiga avbrott i handlingen kan ses som "spretiga" eller som "vidgande"- intressanta vinklingar i gruppen :-)

 Det finns så mycket ursinne och mod i denna författare, att ha lyckats "lyfta sig själv" till en nivå - jämställd med Shakespear :-) (Wintersons egna ord). Det fanns mycket att säga om den hänsynslösa och depressiva Mrs W och hennes underdånige man.

Fadern hade barnet inte mycket att tacka för så länge modern levde. Kanske något av en närhet när Mrs W dött.

 Många funderingar om: Att hitta, komma och lämna HEM! Vad, var är HEM? Vem, vad är JAG i ett HEM? Kärlek - det svåra - alltings början och slut (s223)!

 Enligt Alex författarinformation belyser Jeanette Winterson sin mångbottnade levnadsberättelse "både galghumoristisk och satirisk och kombinerar passionerad ilska med reflekterande analyser.

 Jag vill gärna tacka för det inspirerande samtalet om denna mycket starka, berörande, insiktsfulla och berikande livsberättelsen, genom att återberätta samtalet i min nuvarande blogg.

Avslutar med dikten NU jag hänvisade till, som jag hörde i ett radioprogram om "Meningen med livet":

Nu speglar sommarängen himmelriket

med liv och lust och ljuv musik

I morgon bleknar bilden bort

och mänskans liv är alltför kort

Att famna nuet är att leva

gråt och le den stund du fått

Tro ej tiden är din herre

Ögonblick är lyckans mått

 

Bokhälsningar från Eveline

 

VARFÖR VARA LYCKLIG NÄR DU KAN VARA NORMAL av JEANETTE WINTERSON

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar