EFTER TEATERN "SÖRJEN SOM BLEV" av och med Anna Takanen

22.10.2021 12:46
Av Scen Sundsvall bokklubbs deltagare träffades Inger, Veronica, Ulrika och Eveline onsdag 12 oktober 2021 i ett "efter teatern"-samtal. En teaterföreställning som bygger på "Sörjen som blev" av Anna Takanen, som även skrivit manus till sin föreställning. Läs bokklubbens boksamtal 5.10.2021. 
Med Anna Takanen på Sundsvalls Teater var dragspelaren Niko Kumuvaara, som spelade och även agerade i ett fint samspel. Kulisser och rekvisita var väl avvägda att passa in och förstärka berättelsens olika tids- och miljöperspektiv. Anna Takanen illustrerade sin far, Timo Takanens, båda familjer, den finska ursprungsfamiljen och den svenska fosterfamiljen mycket starkt, värdigt och tydligt. 
 
   
Timos två familjer     Timo Olavi Takanens adresslapp
i bakgrunden             och mössa i handen
 
Vi i bokklubben hade stor behållning av föreställningen, till 100%!  Vi var överens om att föreställningen var lika berörande som boken, om inte mer, genom Anna Takanens gestaltning, som i ännu högre grad personifierade karaktärerna. Den berör på djupet - så svårt - så mänskligt - så finstämt och värdigt gestaltat av Anna Takanen, stolt dotter till stolt far, Timo Takanen. En stor roll och stark skådespelarprestation med vemod och humor. 
Manuset följde boken och vi kände att vi deltog i skeendena på ett avslappnat och djupt sätt. Vi undrade hur vi skulle ha upplevt handlingen, om vi inte hade läst boken innan. Berättelsen fördes fint och värdigt framåt, med Anna Takanens starka känslor. Vi kände oss delaktiga och berörda.
 
Några episoder från boken saknades. Själv sakande jag "Mödramötet" s 115-116, men förstår att det inte kan finnas plats för alla detaljer i en föreställning.
 
Efter föreställning deltog några ur publiken i ett samtal med Anna Takanen och moderator Pirjo Linna. Allt fint kompanjerat av dragspelaren Niko Kumuvaaras vemodiga toner. 
 
Avslut: En berättelse om hur viktigt det är att vi har ett gemensamt språk, så vi kan förmedla oss. Och att nation och språk är två tillhörigheter som är en grund för människan - en känsla av tillhörighet och samband. 
 
 

Ämne: EFTER TEATERN "SÖRJEN SOM BLEV" av och med Anna Takanen

Inga kommentarer hittades.

Ny kommentar