MINA BOKREA-TIPS 2024

20.02.2024 12:42

BOKREA-TIPS 2024 

Av över 800 hundra titlar och 24 kategorier har jag valt 22 titlar ur 10 kategorier.

SKÖNLITTERATUR (6sidor) sidan 5 har jag valt 5 titlar av 4 författare.

 

Susanna Alakoskis trilogi är nu klar – de två första Bomullsängeln och Londonflickan finns i årets reakatalog. Om kvinnors liv, arbete och längtan - i Finland och Sverige under 1900-talet.

Del 1 Modern Hilda som sliter i bomullsfabriken i Finland, mannen dör i 2:a världskriget. Barnen flyttar till Sverige för bättre levnadsvillkor - Jonni till Borås och Algotsfabriken.

Del 2 Gretas drömmar om ett annat liv för henne till Stockholm och London. MEN kärleken förändrar allt. Hon återvänder till Sverige och väljer familjeliv, man och tre barn och arbete på textilfabriken Algots Nord i Skellefteå. Skillnaden på Gretas och Hildas liv, är att det är fred och en modern tid.

Jag har läst dessa två och rekommenderar dom varmt.

Del 3 Dotterdottern kom ut 19.01.24 handlar om Gretas dotter Kathrine. Hon vill helt bryta moderns och mormoderns mönster. Hon längtar ut till Europa och världen.

 

Mikael Berglund - OvanjordenSR-romanpris 2023 och redan i pocket!

Blogginlägg….En vidunderlig, finstämd och berörande läsupplevelse... om existens, samhörighet och tillit i en omvälvande relation mellan Oskar och Eija.

Boken är en lysande beskrivning av livsvillkor i en del av Sverige, som jag inte känner till. Miljöskildringarna är en njutning att läsa. Alla karaktärer är tydligt utmejslade med individuella personlighetsdrag. Jag tycker jag är DÄR och känner dom. Språket är poetiskt, det ’sjunger’ om berättelsen.

Ex. Oskar har längtat o väntat så länge på Eija men tänker nu: Kanske glömmer jag en dag det jag längtat och känner just nu och den där fullständigt obekanta ledan kommer smygande och slukar längtan.

 

Carina Burman Godnatt Madame - En roman helt i min smak, med verklighetsbakgrund som utspelade sig under andra hälften av 1700-talet, alltså på Bellmans tid. Anna Charlotta von Stapelmohr, gift Schröderheim hade allt - och förlorade det. Kvickt, litterärt och ironiskt gör hon upp med sina fiender och rannsakar sitt eget hjärta och sina kärlekar. Jag blir alltid fascinerad när jag läser romaner, som lyfter fram och skildrar kvinnor, som har mod och möjlighet att tillföra sitt liv det de själva önskar sig, trots hårda samhälliga strukturer, som begränsar, förminskar och "låser in" kvinnor.

 

Therese BohmanAndrómeda -  en ’elegant’ roman om ensamhet: Den handlar om en typ av osynliggjord vänskap – en icke jämbördig relation: mellan Gunnar en äldre litterär man och Sofie en ung litteraturstuderande kvinna/praktikant på ett välrenommerat bokförlag i Sthlm. Gunnar är förläggare av en skriftserie Andrómeda (Andrómeda betyder: har något bättre att erbjuda). Det är höglitterära böcker i klassisk formgivning. Enligt övriga kolleger ’har projektet sett sina bästa dagar’. Gunnar och Sofie förenas kring Andrómeda-serien och den kollegiala vänskapen mellan dem förstärks. De avsluta varje arbetsvecka på en bar, tar ett glas vin och samtalar om Andrómedas framtid, innan var och en går till sitt för helgen. Stämningen blir laddad! Citerar ur Rasmus Landströms rec i AB: Nog finns den sexuella laddningen här, men snarare förgyller den än komplicerar vänskapen. Det Bohman tycks vilja säga är: livet är fullt av asymmetriska relationer som är alldeles, alldeles … underbara.

 

På sidan 6 har jag valt 1 titel, men här finns också 2 läspärlor av Annie Ernaux!

Damon Galgut (Sydafrika Pretoria) Löftet på svenska 2022 Booker-priset 2021 handlar om något som gick emot apartheidreglerna. Här får vi följa vardagslivet i Sydafrika under åren 1986-2018 för fyra av fem medlemmar i familjen Swart. Jag pratade om den till Låna & Läs 2022 men hade inte läst den då. Det har jag nu… Yngsta dottern i familjen råkar höra modern på sin dödsbädd avkräva fadern på ett Löfte som författaren inte avslöjar i första taget, men dottern driver hela tiden på at löftet ska uppfyllas – Det är en stark läsupplevelse.

Med stråk av elakhet, ironi, avundsjuka, översitteri men också värme och en sorgsenhet beskriver författaren allt som är fel och går fel, i landet och i familjen Swart. Den ger inblick i ett förlegat samhällssystem med religiösa inslag samt tron på tecken, förebud och onda omen.
 

På sidan 7 finns flera jag prickat för bl.a. Grå bin av Andrej Kurkov som jag vill läsa och Straff av Ann-Helén Laestadius en uppföljare till Stöld om renskötarbarn som tas ifrån sina familjer (refererar till Våra förlorade hjärtan s9).

Men jag ska berätta om en bok jag läst, som gav mig en stark läsupplevelse och ny insikt.

Nora Ikstena (Lettland Riga) – ModersMjölken – på svenska 2015 En fertilitetsläkare som hjälpt hundratals kvinnor att bli gravida, men som inte lyckas frammana några moderskänslor för sitt eget barn. En dotter som växer upp hos mormor och morfar och som får kväljningar av den sovjetiska mjölken i skolan. Tillsammans och växelvis i kapitelform berättar mor och dotter en oupphörligt intressant krönika över Lettlands Sovjetera. SOVJET betyder RÅD / all makt åt sovjeternaDen spänner över fem decennier från 1940-talet till den lettiska befrielsekampen i slutet av 1980-talet. En bok om att leva i ofrihet, längtan till att leva i frihet, griper tag på flera plan.

Hervé Le Tellier (Frankrike) Anomalin Vinnare av Goncourt-priset 2020 och utnämnd till New York Times Best Thriller of the Year 2021!

I juni 2021 hamnar en brokig skara människor på samma flyg från Paris till New York, och deras öden vävs samman. De bär alla på en hemlighet, en sorg, en dröm. Bland dem: Blake, professionell yrkesmördare som på kvällarna åker hem till sin familj och äter vegetariskt. Slimboy, nigeriansk mega popstar som tröttnat på att leva i en lögn. André, berömd arkitekt i slutet av sin karriär som inser att hans för unga flickvän är på väg att lämna honom. Och så Victor, självmordsbenägen författare som helt oväntat får en enorm framgång. Logik brottas med det obegripliga, det låter intressant, spännande och även roligt!

 

Niina Mero (Finland) En engelsk romans – i genren ’romance’

Romanen är en blandning av Bridget Jones Dagbok, Downton Abbey och gotisk mystik. Det är en roman för den som älskar böcker och läsande, Jane Austen, brittiska miljöer och lättsamma detektivhistorier.

Nora bor i Finland men älskar England mer än någonting annat. Hon är galen i böckerna, konsten, musiken, humorn och gotiken. När hon får en inbjudan till sin systers bröllop i Oxford tackar hon ändå motvilligt ja. Hon är nämligen rädd för att drömmen kanske slår verkligheten.
 

På sidan 8 finns fler jag läst Sara Osmans Allt vi inte sa och Valerié Perrins Färskt vatten till blommorna som jag kan prata mycket om men den finns ju sedan många veckor med i VeckoMagazinets lästips!

Så jag väljer denna:

Celeste Ng (ing) (Amerika )- Våra förlorade hjärtan på svenska 2022 –en dystopi

Dystopier har jag svårt för men den här romanen handlar om hur barn och föräldrar till etnisk minoritet åtskiljs av regimen (jmf Straff s7).

 

USA har haft en djup ekonomisk KRIS, som Kina hålls ansvarig för. Alla invånare med asiatiskt ursprung anklagas för kinesisk medlöperi, trots att de bott i USA länge och även är födda där. En förföljelse av asiater inleds och varje misstänkt handling mot PAKT bestraffas. PAKT "Protektion av Amerikansk Kultur och Tradition".

En metod som används är, att ta barn ifrån föräldrar med asiatiskt ursprung och placera ut i amerikanska fosterhem, i syfte att "avasiatiseras”. Alternativt att fängsla den föräldern som gjort sig skyldig till någon "missgärning", mestadels påhittad. Det är asiaterna som staten är ute efter. Jag fick tanken till Donald Trumps slogan Make America Great Again.
Den handlar om en sons längtan efter sin mor, efter att modern tagits tillfånga för några rader i en dikt, som tolkas som en konspiration. Fadern (som är amerikan) får behålla sonen men fråntas sitt arbete som litteraturprofessor och måste flytta från sin bostad till en liten och knaper tillvaro. Hur länge vet ingen och pojken börjar fantisera om att föröka leta upp sin mor. Romanen tar tag och jag kan inte sluta läsa förrän jag vet hur den slutar.

 

Liane Moriarty (Australien) 2021 Äpplet faller inte Nominerad till Årets Bok 2022.

Jag har läst få australiensiska författare och presentationen av handlingen kändes intressant och spännande.

Alla känner till familjen Delaney. Och den här hösten pratar hela stan om dem. Stan och Joy har setts som det perfekta paret: 50 år som gifta, ett team såväl på tennisplanen som i familjeföretaget. Är deras lyckliga äktenskap bara en fasad? Vem är egentligen Savannah, kvinnan som Stan och Joy tagit under sina vingar? Och varför tvekar deras fyra vuxna barn att anmäla till polisen att Joy är försvunnen?

- En underhållande familjethriller som roar och oroar, enligt förlagets information!

 

 

På sidan 9 har jag valt en österrikisk författare, kanske inte så känd, men läsvärd.

Robert Seethaler (Österrike) Sista satsen – om kompositören Gustav Mahler

på svenska 2021. Jag har läst romanen Tobakshandlaren av författaren tidigare. I den romanen har han en försiktig och lågmäld berättarstil, som jag tyckte om och hoppas att det är så här också:

- Gustav Mahler reser hem från New York till sitt kära Wien efter 2:a världskriget. Ensam på skeppsdäck tänker han tillbaka på sitt liv,bl.a. på Alma, hans livs stora kärlek som han långt tidigare hade förlorat till en annan man. Det är hans sista resa.

Slutet av John Sjögrens recension i SvD är anledning till att mitt intresse för romanen förstärktes: Seethalers roman formar sig till en meditation över livets korthet och evighetens oändlighet. Vad blir kvar av en människas liv på jorden? Vilka spår sätter vi i världen? Det är på många sätt en utsökt roman.

 

På sidan 10) finns också fler titlat som jag inte läst och jag väljer att prata om en:

Miriam Toews (Kanadensisk) - Ensamma strider – svenska 2023

Swiv är nio år gammal och efter att ha hamnat i slagsmål i skolan – igen – stängs hon av och får stanna hemma med mormor. Mormor undervisar sporadiskt sitt barnbarn och ger henne bland annat uppdraget att skriva ett brev till sin pappa, som försvunnit ur bilden utan att Swiv riktigt fått veta varför. I den lilla familjen råder inte brist på kärlek men på ork. Varje generation kvinnor har fört sina ”ensamma strider”, för att bli fria från olika sorters förtryck – och att det har kostat på.

Det är inte mormor som tar hand om barnet, utan en nioåring som sköter sin sjuka mormor; lagar mat, håller koll på medicinerna, hjälper till med duschningen, städar och plockar. Där finns också oron, för att mamma ska bli galen och ta livet av sig – arvet finns i familjen.

Det här är en hyllning till kvinnlig motståndskraft och alla kvinnor som fortfarande kämpar smärtsamt och ändlöst för att få leva på sina egna villkor.

 

LYRIK s11)

Kristina LugnInte alls dåligt är en diktsamling som kom ut postumt 2022 efter Kristina Lugns död 2020. Enligt bokinfon var titeln självklar då Kristina tidigare hade berättat för förläggaren Lina Rydén Reynols att hon hade en pärm med osorterade skisser, utkast och avslutade dikter, som var ”inte alls dåligt”!

 

KLASSIKER s12

Giovanni Boccaccio (Italien 1313-1375)Decamerone – noveller från 1300-talet – vilket tidsperspektiv!

I en villa på landsbygden utanför Florens har tio ungdomar barrikaderat sig för att fly undan pesten som härjar i staden. De fördriver sin tid med mat, vin och sång, och varje eftermiddag berättar var och en av dem en historia. 

Decamerone är en av världslitteraturens verkliga milstolpar. En central inspirationskälla för författare som William Shakespeare, John Keates mfl.

Det är en lustfylld läsning helt otypisk för medeltidens annars ganska uppfostrande litteratur enligt wikipedia.

 

SPÄNNING 

Det finns 5 sidor spänning - Jag har läst några fler utöver den här på s20).

Katarina WennstamDöda kvinnor förlåter inte 1:a delen av serien Sekelskiftesmorden.

Fyra kvinnor ur olika samhällsklasser bor alla i samma fastighet på Södermalm.

Hildur hittar en död kvinna på innergården under nyårsnatten 1895-1896. Detta sprider skräck framför allt bland husets tjänstekvinnor, men snart står det klart att den avlidna kvinnan inte blivit mördad utan försökt genomföra en illegal fosterfördrivning.

Katarina Wennstam skildrar en värld som myllrar av tjänsteflickor, sedeslösa kvinnor, utnyttjande män och målande beskrivningar av såväl stadsmiljön, samhällshierarkin och även utsökta klädedräkter.

- Den tilltalade och fascinerade mig - den var upplysande, spännande och jag uppslukades av själva tidsskildringen.

 

MEMOARER s21)

Jan Eliasson Ord och handling: ett liv i diplomatins tjänst Det är en imponerande yrkesbana han har haft. Med tanke på att FN tycks ha mindre auktoritet och inflytelse på de förödande världshändelserna i dag, är jag nyfiken på hur det var på FN, när Jan Eliasson var vice generalsekreterare.

 

POPULÄRVETENSKAP s26)

Greta ThunbergKlimatboken Det finns många faktaböcker som visar hur det står till med vår planet. Jag tänker att Greta Thunbergs bok, som hon skapat i samarbete med experter, kan ge mig nödvändiga kunskaper.

 

RESOR & KARTOR s41)

Marie AnderssonEn guide till konsten i tunnelbanan och den övriga SL-trafiken

Det har inte blivit så många resor för mig sedan pandemin, men att åka tåg och som här i Stockholms tunnelbana, det kan tillfredsställa både min reslust och konstintresse. För några år sedan hörde jag ett föredrag på Kulturmagasinet om Stoackhol Art Walk – drygt 90 stationer med konst i Stockholms tunnelbana! Fantastiskt!

 

BARN KUNSKAPSKUL s43) 6-9 år

Rola Shaw - Stjärnhimlen – Alltid fascinerande att titta uppåt nattetid

Vackert illustrerad bok som kombinerar myter, legender, vetenskap och historia.
Stjärnhimlen har väglett och inspirerat människor runt om på jorden i alla tider, från de forntida egyptierna när de byggde pyramiderna och polynesierna när de seglade på Stilla havet till dagens astronauter när de färdas i rymden.

 

UNGDOM s59)

Lisa Björbo, Johanna Lindbäck, Sara OhlssonSvaga tjejer

Den tredje och sista delen i Tjejer-serien. På Frejaskolan börjar någon lämna anonyma lappar i Jasmines skåp. I början är de nästan lite gulliga, men sen handlar det mer och mer om sexuella trakasserier. När Tilde och Eleni får höra om lapparna, bestämmer trion sig för att ta reda på vem det är som är den skyldige.

 

Jag vill avsluta med en bok jag blev väldigt nyfiken på under kategorin

NATUR s37)

Peter Wohlleben (vällevnad) – (tysk jägmästare) Trädens hemliga liv

Där pågår fantastiska saker. Visste du att träden kommunicerar med varandra?

De tar hand om både varandras avkomma och om gamla och drabbade grannar, de har känslor och minnen. Otroligt? Kanske. Men sant?

Den som läser Trädens hemliga liv kommer att gå ut i naturen med helt nya kunskaper och ögon.

 

Jag vill också tipsa om två böcker jag redan skrivit om i bloggen:

sid 5 i katalogen) Studie i mänskligt beteende av Lena Andersson

sid 8 i katalogen) Färskt vatten till blommorna av Valérie Perrin

 

Så mycket fascinerande, spännande, roligt och läsvärd litteratur det finns som finns på rea.

//Eveline