Blogg

ASTRIDS RESA av Pia F Davidson

21.06.2020 18:17

Jag tillfrågades av författaren att läsa och ge synpunkter på hennes roman och jag tackar för förtroendet:

Astrids resa (pocket)        

Astrids resa  av     Pia F Davidson 

En liten rörande historia, om än förutsägbar, om kvinnan av folket, som via kärleken och männen når en position i det engelska sociala livet. Tidsperspektivet är trovärdigt förutom att språket känns alldeles för modernt för berättelsens tid. Ord som "etterhoppa", "fistuppsflin, "konserverad sparris" känns inte tidstypiskt. Däremot "kyssa hennes klänningsfåll", som beskrivs som något fånigt ur en gammal roman, tycker jag är mycket tidstypiskt 1890-tal. Så även "att kräla i stoftet". En petitess kan tyckas, men det störde mig i läsningen. Jag vill känna mig hemma i den språkliga tidsmiljön. 

Romanen är i "tunnaste laget" för min smak och alldeles för utdragen, den kanske hade vunnit på att berättas på färre antal sidor.  

Berättelsen hittar säkert sina läsare och jag har lämnat den vidare till kvarterets Plusbibliotek.

//Eveline

BOKTIPS 2) för Stadsbiblioteket Sundsvall på YouTube

14.06.2020 17:37

Här kommer mitt andra boktips:

Lord Nevermore        Agneta Pleijel, Sommarvärd i P1 2019.

Lord Nevermore   av Agneta Pleijel

https://www.youtube.com/watch?v=afcXFbiNxJY&t=54s

Citerar sista meningen på bokens omslag: "Romanen fixerar de ögonblick då vi lever och älskar och som oupphörligen förvandlas till det aldrig mer -  nevermore - som minnet försöker bevara och bearbeta."

En stark berättelse om manlig vänskap, som gav mig något stort på djupet.

//Eveline

 

 

 

BOKTIPS 1) för Stadsbiblioteket Sundsvall på YouTube

10.06.2020 20:49

Att bli tillfrågad av stadsbiblioteket i Sundsvall om att ge boktips kändes jätteroligt, inspirerande och hedrande. Att tipsen dessutom skulle läggas ut på YouTube kändes häftigt och som mitt barnbarn Tage 8 år sa "Woow - och blev jätteimpad att farmor finns på YouTube" gjorde det hela ännu roligare. 

Så här kommer mitt första boktips: 

Blindtunnel    Tove-Alsterdal-Foto-Annika-Marklund.jpg

Blindtunnel     av Tove Alsterdal 

www.youtube.com/watch?v=dRJihUjPN2s

En stark upplevelse och en ögonöppnare om änu en mörk del i Europas historia, invävd i en spännande berättelse!

Dessutom av personlig karaktär - min familjs historia och öde!

/Eveline

KLUBBEN och K

05.06.2020 21:18

Jag har med stort intresse läst KLUBBEN av Matilda Gustavsson och därpå K av Katarina Frostenson.

Klubben    K (inbunden)

Klubben                    K

Två böcker med samma tema som bas - Kungliga Svenska Akadamien och Kulturprofilen...

Klubben ville jag läsa för att få inblick i kvinnornas beskrivning av den utsatthet de befann sig i och tigit om så länge.

K ville jag läsa för att se om det fanns någon förstående för dessa kvinnors utsatthet från hustrun till kulturprofilen.

Men där fanns ingen sådan förståelse - fast tänker jag "Vi må väl kunna se fel och fördöma handlingar även hos våra nära och kära!"

KLUBBEN är mycket läsvärd tycker jag och ger god och saklig inblick i realiteten!

K ger en känsla av att författaren söker försåelse för handlingar i litteraturens värld - ger bildning i sig, men lägger en filt över realiteten.

//Eveline

BOKENS AFTON - LIVE - tisdag 19 maj 2020 kl 18:30-19:30

24.05.2020 17:56

Till dagens träff har författare Gabriella Ullberg-Westin inbjudits. Samtalet leds av Lennart Bergström, som hälsade alla välkommen och instruerade i den digitala mötesordningen. Vi var 7 deltagare som samtalade om spänningsromanen:

    bokomslag Ett enda andetag                    Fo%cc%88rfattarportra%cc%88tt_gabriellauw

Ett enda andetag av Gabriella Ullberg-Westin

Gabriella Ullberg-Westin berättar sin bakgrund som författare – att hon förverkligat en dröm hon haft sedan hon såg Wallander på TV1996. Hon berättar om ”hantverket” att skriva spänningsromaner. Hon har studerat kriminologi och att hennes man är polis tycker hon är bra för skrivarprocessen.

 

På frågan hur hon kom på tanken att skriva om en dödlig pandemi i senaste boken Ett enda andetag berättar Gabriella att hon i jan-2019 läste i en lista från WHO om "Disease X", som det saknas resurser till för att minimera spridningen i världen. Det blev starten till hennes historia och dessvärre blev aktuell Coronaepidemi ett faktum precis till utgivningen. ”Perfekt timing”, men ändå inte då hon måst ställa in alla fysiska författarbesök. Så den här digitala träffen uppskattar hon verkligen.

 

Lennart frågade vad som håller ihop ”Hudiksvall-serien”? Gabriella tycker att miljön, trakten, naturen, hur hon bygger upp karaktärerna i den lilla staden, underbyggd fakta mm är viktigt för trovärdigheten. Hon använder faktiska gatunamn men inte gatunummer, för att inte peka ut något särskilt hus och dess invånare där.

 

På frågan om det är skillnad att skriva om kvinnor/män svarar hon: ”Nej, jag märker ingen skillnad. Jag har lätt att leva mig in i både kvinnors som mäns tankar och känslor.

Att skriva om mörka krafter i karaktärer är intressant – människor väljer att utveckla sina goda eller dåliga sidor – och författaren anpassar handlingen till utvecklingen.

 

Fråga: skriver du bara deckare? Gabriella berättar att hon även skrivit en ”lättläst roman” och barnbok. Men tänker inte byta genre i dagsläget, så nr 7 i Hudiksvalls-serien är på gång.

 

Lennart avslutar vårens sista Bokens Afton samt tackar författaren och deltagarna. Höstens planering börjar nu och han tar gärna emot förslag på böcker och författare.

------------------------------------------------------

Det finns mycket att läsa om pest, kolera, andra epidemier/pandemier, död och hemskheter:

Döden i Venedig av Tomas Mann (1912); Pesten av Alber Camus (1947); Pestens tid av Stephen King (1988); Lasarettstrilogin; om polieepidemin av Karin Wahlberg (2013); Pestens År:döden i Stockholm 1710 av Magnus Västerbro (2017); Som pesten av Ann Vibeke-Holst (2018); Pestens År av Daniel Defoe (2019); Digerdöden av Dick Harrysson (2019) – fler?

 

Jag undrar: hur kommer det sig att det skrivits så många böcker om pandemier under 2000-talet? Tycker människan om att plåga sig med att läsa om virus? Och nu då pandemin är ett faktum – kommer det att bli många böcker skrivna i framtiden om Corona-pandemin?

 

//Eveline

 

VÄNGÅVANS LITTERÄRA SÄLLSKAP TRÄFF #5

20.05.2020 16:42

Ljuskällan      av   Hanna Landahl     

 Ljuskällan       Gästbloggare: Hanna Landahl – En chans till | Debutantbloggen

Vårens sista VLS-träff mån 18.05.2020 hölls live via Zoom 18:00-19:10.

Förutom arrangören/bokhandlaren Lennart Bergström, författaren Hanna Landahl och samtalsledaren Lotten Glans deltog Gunilla, Ulla, Jan, Maud och Eveline.

Lennart hälsade välkommen, instruerade i Zooms verktyg för bästa samtalsresultat och bad Hanna Landahl att berätta om sig och sitt författarskap.

Hanna Landahl har många strängar på sin lyra, som man säger och lever i viss mån som sin huvudkaraktär Anna i boken. Familjen flyttade från Göteborg ut på landet för några år sedan, dock inte till en ekoby. Men de odlar till husbehov och hon är även biodlare.

 

Lotten Glans inledde med Hannas tidigare bok Under två timmar. Vi kände inte alla till att det fanns en första bok om Anna och Staffan. De går att läsa var för sig, men det förklarar en del funderingar man fick under läsningen. Funderingar man trodde skulle rätas ut i slutet av boken, men inte gjorde. Men nu vet vi!

Hannah Landahl hade inte tänkt en uppföljare, men kände att hon ömmade för Staffan och ville fördjupa, förbättra och förändra hans karaktär. Så det blev bok nr 2.

 

Några uttryckte sympatier för Anna och/eller Staffan men även synpunkter om att inte ta ställning kom fram i samtalet. Någon saknade djup i karaktärerna, de var något för ytliga, ogripbara, berörde inte, gav inga avtryck, jo Anna som också ansågs egoistisk.

 

Vi pratade kring Annas sjukdom och att det tunnelseende som följer med kan tolkas som ego. Författaren har lyckats sätta fingret på en viktig utmatningssymptom. 

 

 

Ett annat huvudspår i boken är ”klimatångest” och på frågan varför hon skriver om det svarar Hanna att hon vill beskriva den ”vardagsrealism” som genomsyrar vårt samhälle idag. Allt är inte svart/vitt, rätt/fel och var ligger individens ansvar? Hur mycket orkar man ”klimattänka” på egen hand. Och att en ekoby också kan bli så regelstyrd att det blir ohållbart för den som inte helt känner sig ”kallad”.

 

Någon undrade om det kan bli bok nr 3 och där tvekar författaren en aning. Säger dock att hon haft en syster med i första boken (jag minns inte till vem) och skulle isf fördjupa sig i vad som kan hända den karaktären i familjen!

 

Lennart tackade för vårens VLS -träffar och de goda samtalen vi haft kring de valda böckerna samt efterfrågar tips till höstens VLS-läsning.

 

Tack Lennart för dessa fina samtalsträffar som trots att vi inte kunde träffas fysiskt gick att köra live, genom din outtröttliga vilja att genomföra själva grundidén – att samtala kring en planerad bok !

 

/Eveline

 

 

 

 

 

BOKENS AFTON - LIVE - torsdag 14 maj 2020 kl 10:30 - 11:30

17.05.2020 17:00

Bokhandlare Lennart Bergström testar hur en förmiddagstid kan passa för ett Bokens Afton live. Dagens författare Karin Wahlberg var "på plats" från Lund och med Lennart blev vi 11 deltagare.

De drabbade                 Karin Wahlberg | Historiska Media

 De drabbade    av        Karin Wahlberg

Lennart hälsade välkommen och lämnade ordet till Karin Wahlberg, som började med att berätta om sin bakgrund, yrkesmässigt och även något privat. Hon utbildade sig och arbetade som lärare innan hon vid 35 års ålder ändrade yrkesinriktning och utbildade sig till läkare. Vid 51 år debuterade hon som deckarförfattare med Sista jouren. Förutom kriminalromaner, har hon skrivit en serie i tre delar om polioepidemin i Sverige på 1950-talet Än finns det hopp; Livet går vidare; Lätta ditt hjärta

Karin Wahlberg säger att hon inspireras av hur arbetsmiljön är inom sjukvården – hur dagens nya yrkeskategori "sjukvårdsstrateg" från ett uppifrån-ner-perspektiv rör om och hur det påverkar organisationen. Hur dessa strateger har uppdraget att vara grindvakter". Wahlberg är "trött på den låsta formen" och vill belysa detta i sitt författarskap. Den senaste boken De drabbade handlar om att en sjukvårdsstrateg hittas död - och blir ett nytt fall för paret Claes & Veronika!

Frågor och svar:

- varför tror du så många vill läsa dina böcker: "alla kan relatera till sjukvården på något sätt. Innehållet kommer nära livet och berör".

- ser du att det du skriver om sjukvården påverkar verkligheten? "Jag får erkännanden och bekräftelser, men i realiteten händer inte mycket.

- hur ser du på aktuell Corona-pandemi – kan den förändra? "Det får vi hjälpas åt med – det är en fara att fortsätta som nu – vi behöver få till mer "nerifrån-upp-perspektiv" -mer livsbejakande.

- hur påverkas vi av att arbeta hemifrån? "Vi hittar nya sätt, som detta att träffas och interagera, vilket är bra och möjligt, men inte inom alla yrken såklart. Och vi vill ju kunna röra oss fritt i samhället – för de bästa sociala möten."

En timme går fort när samtalet är intressant. Lennart tackade alla och informerade om vårens sista inplanerade Bokens Afton, tisdag 19 maj, med Gabriella Ullberg Westin. Mer om det i Lennarts nästa mejl.

/Mitt intresse att läsa deckare är inte så stort - jag ser hellre på deckare - då är det början och slut på samma kväll! Men jag är mycket intresserad av berättelser med verklighetsbakgrund. Serien Lasarettet från 1950-talets polioepidemi sätter jag upp på min "att läsa-lista"!x

//Eveline

 

BOKENS AFTON - LIVE - tisdag 12 maj 2020

16.05.2020 18:22

Vi var 23 deltagare vid den digitala träffen via Zoom, inklusive Lennart Bergström som hälsade alla välkomna och särskilt kvällens författare, Stina Jackson. Hon har nyligen kommit med sin 2:a bok Ödesmark och visade upp sitt ex, som hon fått samma dag till sig i Denver, Colorado.

   bokomslag Ödesmark        Stina Jackson mottar priset för Årets bok år 2019.

 Ödesmark         av     Stina Jackson

Lennart ställde sina väl förberedda frågor och Stina berättade att hon länge velat bli författare. Redan som barn drömde hon om det, men hennes yrkesval gick några omvägar, bl.a. via juridikstudier. Dessa avbröt hon dock och bestämde sig för att nu var det dags att skriva!

 

Samtalet gick vidare kring genren, glesbygds noir = att skriva "mörkt, nära och varsamt om den lilla människan i ytterkant = lite krim. Man ska känna igen atmosfären, menar författaren och den sociala avfolkningen, arbetslösheten och platsen är viktig att skildra. Val av platser i Norrbotten grundar sig i Stinas hemlängtan – hon har bott i USA i 14 år, men kan ff förnimma hembygdens dofter, minnen och miljöer.

Precis som i den första boken Silvervägenvars karaktärer beskrivs mycket tydliga som något "udda" människor, är även Ödesmarks karaktärer tydliga och något eljest! "Jag vill komma djupare i människornas vardag och söka förstå vad som påverkar deras val, även de på fel sida av lagen"- "jag vill skriva litterärt i spänningsgenren", säger Stina.

På frågor från deltagarna svarar Stina Jacksom:

- om hon haft användning av juridikstudierna i sitt författarskap: "Ja, jag skriver spänningsromaner och ja, visst tangerar detta".

- hur kom du på karaktärerna: "De kommer till mig och ger utrymme till egen fundering".

- har du inspirerats av andra författare: "Ja, absolut t.ex. nyligen avlidne PO Engqvist, Åsa Larsson, Liza Marklund mfl.

- du beskriver lukter och miljöer väldigt skickligt och påtagligt! "Ja, jag vill att platsen jag beskriver ska få ta plats, såsom karaktärerna. Romanen 1793 av Niklas Natt och Dag blev en inspirationskälla i att skildra dofter/lukter och miljöer.

Stina hänvisar till en intervju med henne och Niklas i tidningen Vi läser!

Vi fick ett lästips av Anders Jansson The Gap/Tidsklyftan av  Jeanette Winterson  på Shakespeare and Company och jag vill också hänvisa till noteringarna i min blogg om samma bok Boksamtal 1/2019

Lennart avslutar kvällens samtal med att påminna om Bokens Afton Live tors 14 maj kl 10:30 med Karin Wahlberg!

//Under samtalet om att beskriva lukter/stanker blev jag påmind om Ernst Brunners Fukta din aska: om Bellmans liv!  

/Eveline

 

BOKENS AFTON - LIVE - torsdag 7 maj 2020

09.05.2020 09:27

Corona påverkar såklart även ett fysiskt Bokens Afton och bokhandlare Lennart Bergström säger: ”Vi ställer inte in – Vi ställer om”! Han hälsar deltagarna och författarna Annika Andebark och Elin Olofsson välkomna som föreläsare till den första digitala Bokens Afton via Zoom.

bokomslag Oväsen i Älvdalen            Annika%2BAndebark_foto%2BH%25C3%25A5kan%2BOls%25C3%25A9n_PRESSBILD%2BDSC_1228.jpg

Oväsen i Älvdalen av Annika Andebark

 

Annika Andebark debuterar med Oväsen i Älvdalen, del 1 av 7 i sin serie om häxprocesserna i Dalarna 1668. Annika berättar att hon kom på idén då hon läste protokoll över trolldomsprocesserna och blev fängslad av de karaktärer, som hon valt att fokusera på. Hon ställde sig frågan: Hur kunde man låta barn vittna om hur kvinnor och andra barn ”for till Blåkulla” osv? Hur kunde man döma och bränna kvinnor och barn på bål? En fråga från åhörarna var: Har du genom din research fått svar på frågorna HUR? Annika säger att hon känner stor ömhet för de inblandade och dessvärre finns samma strukturer även idag – genom rykten och ont förtal ”brännmärks” människor, som är avvikande eller har annan mening. Av rädsla också, att den som har makt förlorar den om det inte statueras exempel. Annika vill söka svar på frågan ”VEM tände bålet?” Läs mer: trollkona.se

 

Jag undrar: läser de om häxprocesserna i dagens skola? Vi gjorde det inte på 50-talet!

Från Jan kom ett tips, som vi tackar för: lyssna på Häxprocess av Kjell Höglund på YouTube med Ellen Sundberg

 

 

bokomslag Herravälde              Skrubbade upp mig, gick på kalas i... - Elin Olofsson Writer ...  

Herravälde     av        Elin Olofsson

 

Elin Olofsson är tillbaka med en ny roman, som sätter ljus på kvinnors historia, Herravälde. Året är 1921, det året då kvinnor för första gången får rösta men männen fortfarande har makten över allt. Elin berättar att boken handlar om tre kvinnor, Alice, Thomasin och Brita och deras kamp för frihet och hur deras liv vävs in i varandras. Historien är påhittad med inslag av riktiga människor som fladdrar förbi, t.ex. Anders Zorn, Selma Lagerlföf mfl. Elin säger att hon i sina romaner vill tilldela kvinnor huvudroller, deras begränsade möjligheter i samhället samt fokusera på klass och landsbygd kontra stadsmiljö.

 

Två intressanta böcker att läsa för de som ännu inte bekantat sig med kvällens författare!

 

Lennart Bergström hade valt att bjuda in dessa två författare till samma kväll, då de har kvinnofrågor i fokus i sina romaner. På frågan om de kände varandra tidigare blev svaret: Nej, men tyckte nu att de kunde ha utbyte av varandra framöver.

 

Jag undrar: Är det bara ”kvinnofrågor” de berör? Jag tänker det är ”mänskliga” frågor?

 

Lennart avslutar med att tacka alla och bjuder in till nästa digitala träff med Bokens Afton – tisdag 12/5 samma tid då deltar Stina Jackson från Denver, Colorado. Hon har nyss kommit med boken Ödesmark.

 

//Eveline

 

BOKSAMTAL 4 våren 2020: EXIT VÄST av Moshin Hamid

30.04.2020 17:08

Läsecirkelns träff den 28 april genomfördes digitalt via Teams videolänk med Angelina Arkdag från Folkuniversitetet som teknisk samordnare. Angelina fick även leda samtalet via chat från mig, då tekniken inte fungerade från min dator. Jag varken hördes eller syntes och måste tillstå, att jag kände mig en aning utanför samtalet. Dock en erfarenhet rikare!

Gunilla, Kerstin, Margareta, Mirjam, Annette och Barbro deltog i den digitala träffen och Berit, Maria samt Toni hade mejlat sina synpunkter.

Exit väst, Hamid, Mohsin                       Mohsin Hamid reading, Brooklyn.jpg                             

Exit Väst         av Moshin Hamid             Moshin Hamid 

                                    (Alex författarinfo)                  (wikipedia)

Vårens tema: Makt-Villkor-Kärlek -  Ja, allt är med!

Ord som sammanfattar läsupplevelsen: sönderfall, upplösning, liv, tillit, sökande, flykt, människans utsatthet, balansgång, uthärda förändring eller uthärda och förändring, tillvarons bräcklighet.

 

Våra synpunkter i korthet: en mycket berörande, spännande och skrämmande berättelse; ödesmättad och otäck – blev nyfiken på dörrarna; gripande – tog tag – berättelsen fastnade; griper tag -fantastisk – imponerande; otroligt läsvärd, känns befriande att få en annan bild av den muslimska världen; spännande – fångade in direkt – personbeskrivningarna fångade mig; tycker om berättarekniken med inlägg om vad som händer samtidigt i andra delar av världen – långa meningar men långt ifrån svårläst – fångar ögonblick och känlsor; en saga med magiska portar (för barn) men inte för mig som vuxen – overklig fantasyroman med osannolik handling – nonchalerar med ett så allvarligt tema/människor som flyr från krig, som ställer allt på spel med hopp om ett bättre liv; kryptiskt berättande i nuet om det som kommer att hända – full av motsägelser – förvirrande med människor i olika delar av världen, förstår inte vad de tillför;

 

Karaktärerna: frimodiga, sympatiska moderna ungdomar; händelserna tydliga pga att de var sansade; inga schablonbilder – utvecklas åt helt olika håll; de blir aldrig ovänner; gillar dom bägge mycket – inkännande och fina; Nadia sträng och tuff i beslut; båda förändras i den nya miljön - de glider ifrån varandra – Saed tyr sig till landsmän – Nadia känner möjligheter i det nya; representerar två typer av flyktingar – de med förmåga till anpassning och de som söker hålla kvar gamla värderingar - förstår bådas resonemang men de är för stiliserade; parets känslor utifrån, men ändå träffande;

 

Språk: lättsamt, vackert, okonstlat, avskalat och rent, poetiskt och sympoliskt, bildlikt, ibland oförstående ordsammansättning ex s214) mest, nästan helt, men bara nästan; författaren besitter stor berättarkonst; romanen är lätt att läsa vidare trots det svåra mänskliga perspektivet, men frossar inte i våld med ord. Det är en ”bok för alla”.

 

Bokens uppbyggnad: långa spännande grepp; ibland riktigt korta meningar ex s8)På många dagar; s20) Hon log. Tog en smutt; många långa meningar s61-63=34 rader och s103-105=56 rader!

 

Vad berörde extra: ensamhet-utanförskap-inte passa in; fint skildrat hur två m-skor glider isär; s159)vägran till samexistens kräver att ena parten upphörde att existera; s77)Nadia tyckte vid första ögonkastet att Saeds far kändes som en far (jmf med sin); s203)en förruttnelse hade uppstått i förhållandet - insikt som underlättar att skiljas som vänner och kunna träffas 50 år senare s218); finner inte ro utan söker sig vidare; de flyr från och inte till; Saeds far som peppar dem att åka därifrån;

 

Miljö: orolig miljö – angivarsystem – på Mykonos kändes det bäst – London skildras militant – lugnare i Amerika där de hittar kamratskap; de bygger upp sina hem i en påver miljö – kommer inte till ngt färdigt; på Mykonos låg lägren tätt direkt på asfalten; beskrivningen av London gav en tankeställare – drönare som höll koll; Londons nedmontering är läskigt skildrat – efter en miljöförstöring i Kalifornien byggs arbetsläger och kooperativ upp;

 

Titel och omslagsbild:stämmer väl med innehåll - Exit=Utgång och en svart dörrflik

 

Helhetsbetyg: 4=3*, 5=4*, 1=5* - högsta poäng av vårens böcker!

 

Recensioner: Göteborgsposten https://www.gp.se/kultur/saga-om-slutet-f%C3%B6r-gr%C3%A4nslandet-1.4792763

Litteraturmagasinet: https://www.litteraturmagazinet.se/mohsin-hamid/exit-vast/recension/asalill-andersson

 

Utdrag ur lektörsomdöme: Passagerna genom dörrarna blir till en säregen allegori över flyktingströmmarna i västvärlden och kommenterar träffande vår samtid. Med små, effektiva medel vindlar Moshin Hamids prosa sig längs ibland oväntade vägar, som fångas bra i den svenska översättningen. Helhetsbetyg: 4. /Dan Brundin

 

Mina reflektioner i korthet (som jag inte kunde framföra muntligt): jag berördes inte av bokens inledande del – den tog inte tag i mig, förrän i slutet och kap 10-12. Där fanns det jag anade i recensionen jag läste i ST 24.11.2017 av Kristian Ekenberg, vilket gjorde att jag valde boken till cirkeln: Exit Väst har en ton av saga, samtidigt har den en realistisk skitighet som gör att läsaren hela tiden svävar i osäkerhet. Mörkret finns här, men också ett ljus, konturerna av en annan tänkbar värld. 

Jag har funderat på detta mtp hur deltagarna beskrivit sina tankar och känslor. Vi är två som tyckte att det var för mycket saga/fantasy med dörrar hit och dit (ffa s167-169) om den gamle mannen och den rynkige mannen som kom och gick genom den svarta dörren till Rio de Janeiro fram och tillbaka! Kanske det förklaras av att vi två som tyckte lite avvikande, har flykting/invandrarbakgrund?

 

//Eveline

 

 

 

 

<< 15 | 16 | 17 | 18 | 19 >>