Blogg

BOKSAMTAL 9 september 2014 Egenmäktigt förfarande av Lena Andersson

15.09.2014 17:01

Boksamtal 1 i höstens tema   -  "Kärlek-Makt-Relationer"  

Egenmäktigt förfarande: En roman om kärlek Egenmäktigt förfarande : En roman om kärlek av Lena Andersson

Till höstens första läsecirkel kom Anita, Annette, Erik, Barbro, Toni, Inger och Eveline. Egenmäktigt förfarande, (Augustpristagare 2013 se artikel 25.11.2013) är en skarp, utlämnande, hudlös beskrivning om det smärtsamma att älska obesvarat! Om KÄRLEK, HOPP, LUST samt SJÄLENS ensamhet!

Samtalet blev mycket livligt och givande. Alla uttryckte olika slags känslor, från ilska men också förståelse över Ester Nilssons naiva och undfallande sätt till vrede över den känslokalle Hugo Rask med sitt stora ego. Boken lämnar ingen oberörd, vare sig man tycker om denna ensidiga, förödande och tärande kärlekshistoria, eller inte. 

I början av samtalet gick åsikterna isär om vikten av en sådan berättelse, men våra olika infallsvinklar resulterade i, att vi i slutet av träffen enades om att detta var en sällsynt viktig och trovärdig berättelse med en hög igenkänningsfaktor, iaf för en del av oss.

Många livsfrågor ryms i denna lilla bok bl.a. om förälskelsens självupptagenhet och om maktfullkomlighet hos den som inte älskar tillbaka. Om den oerhörda kraft den som vill gå uppbådar i och med sin starka vilja att gå till något....i motsats till den kraftlöshet den känner, som blir lämnad och inte vill förändra. Om behovet av att prata, s202 "Pratandet, som inte handlar om att få klarhet, vilket den pratande påstår, utan om att övertyga och övertala". Vi tyckte också om författarens beskrivning av HOPPET, även om det i slutkapitlet kändes något överdimensionerat. 

Vi var tveksamma till att Hugo Rasks beteende skulle vara ett lagbrott. Ester Nilsson var ju med och villig hela tiden, det var egentligen (för att använda hennes eget uttryck) hon som var den drivande till deras "köttsliga förening", vilket i sig inte ger "rätt till varandra" per automatik!

Författarens språk tyckte vi också olika om inledningsvis, från "nej, det gav mig ingenting" och onödigt främmande ord, man måste slå upp --- till "fantastiskt, briljant och filosofiskt - intelligent och intellektuellt.

Några lyfte fram meningar, som fastnat: - s8 "Glappen mellan tanke och ord, vilja o uttryck, verklighet o overklighet och det som växer i dessa glapp". - s16 "Inget skulle förändras, bara berikas". - s82 "Det var en sån dag hon inte kunde skilja på tanke och känsla". - s180 "Förespegla inte den hoppfulla det du vet inte kommer att inträffa". - s187 "Hur kan man vara så dum att man tror att det handlar om tid när folk anger tid som skäl?" (När man egentligen inte vill - igenkännande!)

Vi var alla mycket nöjda när vi avslutade dagens boksamtal! Våra olika åsikter, som vidgar det egna perspektivet genom diskussionerna, är så berikande - och denna bok gav ett mycket bra underlag till den processen. Och visst innehöll den Kärlek-Makt-Relationer!

/Eveline

 

Recensioner: DN.KULTUR Om livet efter Ester 11-05-14

HARLEQUIN på jakt efter svenska författare

15.09.2014 15:02

 Vbf ett mejl jag fick idag om att 

"Harlequin är på jakt efter svenska författare".


Hej!

Jag gillar din blogg och mejlar dig eftersom jag tror att en del av dina besökare har författardrömmar.

För en av dem kan drömmen bli sann. Just nu är vi på Harlequin på jakt efter vår första svenska författare någonsin.

Harlequin är ju ett av världens största förlag med utgivning i 110 länder världen över. Enbart i Norden ger vi ut 1 500 böcker varje år i genrer som romantik, krim och feelgood.

Hittills har Harlequin varit stängt för svenska författare. Men nu har vi tänkt om.

Därför lanserar vi i dagarna en svensk författartävling där första pris är ett bokkontrakt.

Om du skulle vilja skriva några rader om tävlingen på din blogg  och hjälpa oss att hitta vår första svenska författare skulle jag bli jätteglad.

Jag bifogar ett pressmeddelande och om du har några frågor - om tävlingen eller om Harlequin­ i största allmänhet -  är det bara att höra av dig till mig.

Bästa hälsningar

Anna  Svedbom

PS: Tävlingsdeltagarna kan boka tid med våra redaktörer för individuell manuscoachning på Bokmässan. DS  

Anna Svedbom
Editorial Manager

________________________________

Förlaget Harlequin AB Nordic Group
Industrigatan 4A, Box 49005
SE-100 28 Stockholm, Sweden
Phone:+46 (0)8 505 511 00

Direct: +46 (0)8 505 511 05

harlequin.se

/Eveline

"Ge-bort-en-bok-dagen" - Lördag 13 sept 2014

12.09.2014 14:56

Hej bokvänner! 

Jag vill dela med mig den inbjudan jag fick av en god vän via mail, att delta i en "Ge bort en bok!"-aktivitet lördag den 13 september. Mer information hittar du nedan. Ett roligt initiativ som jag gärna deltar i och delar med mina vänner :-) /Eveline 

Plats: Överallt i hela Sverige. Och andra länder också om man vill sprida evenemanget. 

 Ni vet alla de där böckerna man läst och som sen bara står i bokhyllan och samlar damm? Visst borde någon annan få läsa dem? 

Nu är det dags igen att ge bort böcker. Det är förstås roligast om många gör det samma dag. Så det blir så där så att bussarna, caféerna, tvättstugorna och arbetsplatserna liksom svämmar över av... böcker och pockande läslust! 


Så här kan det gå till: skriv en liten lapp med texten "Varsågod, att läsa! Ge-bort-en-bok-dagen på fb 13/9-14". Lägg lappen i boken och lägg den på ett bra ställe där någon lässugen lätt hittar den.

Hjälp gärna till att sprida evenemanget! 

Stora bokkramar från Maria (Tomsby) 

 

Bokcirkel i Hökarängen SVT2

03.09.2014 09:52

Kl 20.00 sänder SVT2 från en Bokcirkel i Hökarängen med Kristina Lugn som cirkelledare. Programmet kommer sex onsdagar och kommer att handla om klassisk litteratur, men även samtida verk. I det första program tar de sig an en klassiker, Fjodor Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet.

Har någon av er läst den, skulle det vara roligt om ni har möjlighet och vill kommentera Hökarängens samtal. Själv har jag tyvärr inte läst den.

/Eveline


HÖST-BOKFESTIVAL 4-6 SEPTEMBER

02.09.2014 10:19

Tyvärr kunde jag inte gå på denna spännande bilfestival, men lägger in bokhandlarns länk   

https://www.hostfestival2014.blogspot.se/PÅ AKADAMIBOKHANDELN VÄNGÅVAN I SUNDSVALL

håller de  HÖST-BOKFESTIVAL även i år i dagarna 3

Här kommer en länk till programmet: hostfestival2014.blogspot.se/

Så roligt och spännande - Bokhandlarn i Sundsvall är verkligen en eldsjäl och hela personalen är så fantastisk.

Jag ska försöka planera in ett besök på lördag och lyssna på Elin Olofsson om "Till flickorna i sjön" mtp att vi läste hennes förra bok "Då tänker jag på Sigrid" (se sammandrag 30.03.2014.

/Eveline

HÖSTENS TEMA: KÄRLEK - MAKT - RELATIONER

25.08.2014 22:30

Nu är det snart dags för höstens första läsecirkel

Tisdagen den 9 september startar stadsbibliotekets båda cirklar. 

Cirklarna tycks vara mycket populära! :-) De blev fulltecknade nästan på en gång som anslagen kom ut. Jätteroligt tycker vi...

Tyvärr får inte alla plats, men den som vill läsa böckerna ändå, kan gärna vara med och kommentera sammandragen på bloggen.

Det tycker jag skulle vara intressant och givande, att få med synpunkter från läsare utanför cirkeln. Ju fler infallsvinklar ju bättre!

Jag brukar försöka få in cirkelns sammandrag innan vi ska träffas och pratar om nästa månads bok.

Du hittar min cirkels böcker i bloggen under rubriken "Böcker vi läser/läst i cirkeln".

Båda cirklarna kan du läsa om på: www.sundsvall.se/Uppleva-och-gora/Bibliotek/Service-och-tjanster/-Lasecirklar-pa-Sundsvalls-stadsbibliotek/  www.sundsvall.se/Uppleva-och-gora/Bibliotek/Service-och-tjanster/-Lasecirklar-pa-Sundsvalls-stadsbibliotek/

Efter en lång, het och underbart skön sommar - blir det mysigt att krypa upp i läsesoffhörnet igen.

Välkommen till en härlig bokläsarhöst

//Eveline

 

FÖRSTA JUNI-DIKT

01.06.2014 08:05

Det har varit mycket nu - som alla säger idag... Men faktiskt under maj månad har jag inte prioriterat min blogg. Jag har ägnat min tid åt annat, även det mycket roligt. Idag tänker jag bara infoga FÖRSTA JUNI DIKT - den handlar om sommaren som jag är så förtjust i. (Övrigt skrivande återkommer jag till efter den 8 juni - Upplever många trevligheter omkring min person just nu :-)

/Eveline

Var glad min själ åt vad du har

Nu har du hundra sommardar

Och detta är den första

När solens lopp sin ände tar

så har du nittionio kvar

och någon är den största

 

Giv noga akt på var du står

I morgon är med ens i går

Det går så fort att vandra

Lägg märke till att vad du får

är hundra sommardagar per år

i morgon är den andra

Kajenn

BOKSAMTAL 15 april 2014: Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalmar Stefànsson

28.04.2014 10:53

Boksamtal 4 våren 2014 med temat "Villkor i livet”. - Till vårens sista läsecirkel kom Karin, Barbro, Kerstin, Erik, Sofia, Annette och Eveline och i dagens samtal diskuterade vi bl.a. om ett lands språk och människans karaktär formas annorlunda om vi bor på en ö jämfört med at bo på fastlandet. 

    Sommarljus, och sen kommer natten av Jón Kalmar Stefànsson

I denna bok blev temat ”Villkor i livet” riktigt påtagligt. ”Här finns allt om kärlek, sex, liv, död, sorg, humor, vardag och magi - även ett recept med stekt ägg och kvarg (s179)" :-)

I romanen eller de episodiska novellerna skildras de olika karaktärerna både ömsint och fantasirikt, med mycket humor och stort allvar. Författarens skrivsätt är så annorlunda och fascinerande hur han lyckas få ihop trådarna från alla utsvävningar han gör i hela boken. Den är stundtals jobbig att komma in i och svårläst, t.ex. i dialogavsnittet s105. Där får läsaren själv fundera ut vem som säger vad! De många långa meningarna utan punkt t.ex. på s226 ”Àki befinner sig…..eget språk", kan både stoppa upp och driva på läsandet. De för oss ovana isländska namnen, blir också en utmaning. Stefánsson avhandlar miljöer, relationer och karaktärer i en och samma intensiva mening. Romanen väckte blandade känslor i vår grupp, allt från humor (fniss) till sorg (gråt) samt oberördhet.

Handlingen berättas av ett anonymt kollektivt VI, en intressant ton till det mer familjära DU, som är läsaren. Vilka är då dessa VI, som skäms lite över sig själva undrade vi, (t.ex. Kjartan s126 och Benedikt s224). Är det representanter för kooperationen på 70-talet med typiska landsbygdsfördomar, som nagelfar och ondgör sig över andras utseende, val av kläder, levnadssätt och umgänge? Författaren tycks driva en aning med människorna i byn och de som är lite udda förlöjligas lite. Syfte? Kanske är det läsarens egna värderingar som utmanas!

Dessa karaktärer finns överallt på vår jord, i varje land utifrån varje lands kultur. Är det detta som författaren vill belysa med sina ”vindlingar” fram och tillbaka från stad – land – utland – rymd, vilket inbjuder läsaren att fantisera fritt.

De flesta tyckte om boken, kanske den t.o.m är den bästa under våren. Den är intressant och filosofisk och väcker en drömkänsla och fantastiska funderingar kring ”Vad är meningen med livet”, ”Varför lever vi” och som i Björgs fråga: ”Varför har jag levat?” s154? Ett par i gruppen tyckte både/och, sådär, ingen aha-upplevelse. De som inte kunde närvara i samtalet, har bidragit med sina synpunkter via mejl, vilket uppskattas.

Språket är vackert och poetiskt med humoristiska ”knorrar” t.ex. annonsen på s241: ”Kom till platsen där inget händer, inget rör på sig utom havet, molnen och fyra hemmakatter.”

Tankeväckande: - Om förnuft och oförnuft – Om tron på att ”vita medelålders män från Amerika är högsta vinsten för alla jordens nationer” s191  - Om det tvetydiga i människans längtan efter sällskap och behov av ensamhet s245.

Vackert uttryckt om tidens gång: ”Du åldras vackert” - ”Dagarna gick upp i öster och försvann i väster”-”Tiden går, den färdas genom oss och därför blir vi äldre” - ”Livet går i alla riktningar och slutar sen mitt i en mening!

Underhållande avsnitt: Om nyårsfesten s88! – Om allt "kopulerande hit och dit"! - Landsbygdsborna roar sig själva – stadsborna låter sig roas av stadens kulturutbud! - Om spöken på Lagret s94! Kring dessa spöken pratade vi om alvar och annat oknytt  läs här – dessa övernaturliga väsen och figurer i skandinavisk folktro, som även finns i moderna fantasyverk.

Starka avsnitt: - Otrohetsskildringen; Den om Hannes och sonen Jonas; Slutet, där himlastormande lycka övergår till djupaste sorg och en vägkantsbumling förvandlas till en hög med grus! - Dikten Hannes skriver till Jonas s54

                 Alla skogens kvistar knäcktes,

                 Kallvind drog och solen släcktes,

                 Intet stod när brisen bräcktes,

                 Borta allt, jag går bland gråt,

                 Lyss till fager fåglalåt;

                 Dagen dog när klandret kläcktes,

                 Kräks och fåglars ångst:

                 Ej blev rik min tankas fångst.

 

Vi rekommenderar denna härliga, tankeväckande läsupplevelse. Det blir en bok att återvända till! Framför allt till de ”inklamrade” […] stycken (t.ex. s7 -10) och mellan kapitelindelningen är intressanta och underbara avsnitt – väl värda att läsas om bara för sig själva!

Lite fakta: Enligt Lisa Ahlqvist i GP 05.02.2009: ”Hur ett språk kan leva och utvecklas på en liten yta – Romanen Sommarljus är 270 sidor och Island är 103 125 kvadratkilometer stort” – en intressant infallsvinkel.

Avslutar med ytterligare en intressant infallsvinkel av Maria Edström, SR: om ”Denna ömsinta enögdhet som författaren besitter – med tanke på att människor i verkligheten är läskigt inskränkta med oftast religiösa bottnar”!

Läsa mer av Jón Kalmar Stefànsson  - Om en pojke i - Himmel och helvete 2010; Änglarnas sorg 2011; Människohjärtat 2013;

/Eveline

 

23 april VÄRLDSBOKDAGEN

23.04.2014 10:50

Idag onsdag den 23 april är det världsBOKdagen. Det firas såklart i bokhandel och på bibliotek runt om i landet läs mer här!

                :-) :-)

För min del betyder det att jag i kväll kyper upp i min läshörna och börjar läsa Mästaren och Margarita av Michail Bulgakov, som jag fick i gåva av Annette, min fina brorsdotter. Hon kommer att få en ros av mig (som seden är i Katalonien enligt Wikipedia) nästa gång vi ses. :-)

Jag har också påbörjat Den röda soffan av Michèle Lesbre. Den ska vi samtala om den 6 maj i den andra av de två bokcirklar jag deltar i, Bokslukarna i Sundsvall (ett sammandrag kommer där så småningom).

Hoppas du som läser i min blogg också läser en spännande bok eller påbörjar någon ny idag och som du vill tipsa om här i bloggen :-)

Bokhälsningar /Eveline

TACK TILL MINA LÄSECIRKELDELTAGARE

21.04.2014 17:39

Så fort årets fyra första månader har gått och vi har avslutat vår läsecirkel för denna gång.

Tack snälla ni för de fina tulpanerna och godiset :-) i påsen.... det uppsakttades :-)

 

Jag tycker vi haft mycket stimulerande och intressanta samtal varje gång. Jag har förstått att ni också upplevt träffarna så, dels genom själva samtalen och dels genom att ni gärna vill fortsätta i höst. Som jag sa i tisdags, vill jag också gärna fortsätta att leda läsecirkeln. Om det blir i samverkan mellan stadsbiblioteket och folkuniversitetet, som det varit hittills, vet jag inte i dagsläget.

Bibliotekarie Eva Arrander och jag kommer att träffas i slutet av maj och planera för ev fortsatta läsecirklar till hösten. 

Som jag också sa, är ni välkomna att lämna förslag på böcker, även om ni i dagsläget inte kan anmäla er till någon cirkel.

Jag kommer att lägga in information på bloggen när jag vet mera.

Sammandraget om "Sommarljus"..... är på gång.

/Eveline

<< 14 | 15 | 16 | 17 | 18 >>