Blogg

UPPEHÅLL I UPPDATERING AV BLOGGEN UNDER "OMSTÄLLNINGSTID""

08.01.2015 13:50

UPPEHÅLLET I UPPDATERING AV MIN BLOGG

UNDER DENNA OMSTÄLLNINGSTID I MITT LIV

BLIR LÄNGRE ÄN JAG FRÅN BÖRJAN TÄNKT

MEN..........

JAG ÅTERKOMMER FRAMÖVER

 

/Eveline

ROMAN BLIR TEATERPJÄS

05.12.2014 19:19

I Sundsvalls Tidning 27.11.2014 kunde vi läsa:

" - att Lena Anderssons fjolårsroman "Egenmäktigt förfarande" blir teaterpjäs. Regissör och manusförfattare är Karin Parrot Jonzon och pjäsen får urpremiär på Uppsala Stadsteater den 5 september 2015. Lena Andersson har godkänt att historien om poeten Ester Nilsson och den självupptagne konstnären Hugo Rask blir teater.  -Jag har fått fria händer, inom vissa gränser förstås, säger Parrot Jonzon till Feministiskt Perspektiv. (TT)" Slut citat

 

ONSDAGSLUNCH 26.11.2014 - KULTURMAGASINETS PROGRAMSAL, Sundsvall

26.11.2014 16:29

HUR GICK DET SEN?
Det är en fråga som går som tema genom jubileumsutställningen till
Tove Jansson 100 år tiden 31 okt - 28 nov 2014 på Sundsvalls Stadsbibliotek. Det är inte så många dagar kvar, så ni som inte har tittat på den, har ännu möjlighet till det. Ta gärna med er barnen - de älskar att kika in i muminhusen...          

Onsdagslunchen idag i Kulturmagasinets programsal var mycket intressant och skickligt skildrat av bibliotekarierna

Gunnilla Grill  och Erica Wikström-Holländer.

Gunilla berättade om Tove Jansson "konstnären med många uttryck" - hennes uppväxt - familj - och konstnärskap. Erica läste högt ur några av författarens böcker, bla Bildhuggarens dotter - Hur gick det sen? - Anteckningar från en ö (ill. Tuulikki Pietilä) (1996) kan man låna på biblioteket - samt Trollkarlens hatt som var den första egentliga Muminboken;   Pappan och havet  och Sent i november - härliga barnböcker

Boken Arbeta och Älska är skriven av Tuula Karjalainen, vilken också kändes intressant att någon gång läsa.

Själv blev jag intresserad av att låna och läsa Bildhuggarens dotter - men det får jag vänta lite med - den fanns inte inne för tillfället.

/Eveline

 

 

AUGUSTPRISTAGARE 2014

25.11.2014 15:54

Årets Augspristagare har korats:

Årets svenska skönlitterära bok: Liv till varje pris av Kristina Sandberg - Kristina Sandberg fick även Svenska Dagbladets litteraturpris för ett par veckor sedan. Lite kuriosa: Kristina Sandberg är uppväxt i Sundsvall och var favorittippad till Sveriges största litteraturpris för svenska böcker.

Årets svenska fackbok: Naturlära av Lars Lerin

Årets svenska barn- och ungdomsbok: Mördarens apa av Jakob Wegelius

Lilla Augustpriset: Orangeriet av Matilde Villegas Bengtsson

BOKBYTARDAG sön 16 nov kl 14.00 Kulturföreningen Tidsspegeln och Sundsvalls stadsbibliotek

12.11.2014 18:37

Ta med dig en bok du vill att någon annan ska få chansen att läsa och kom till Kulturmagasinets programsal. Där samlas vi kring fikabordet och ger varandra lästips och byter böcker. 

Café Skonerten håller öppet så att du har möjlighet att köpa fika i samband med programmet.

 

Ibland liksom hejdar sig tiden ett slag

31.10.2014 22:46
Ibland liksom hejdar sig

tiden ett slag

och någonting alldeles
oväntat sker.
Världen förändrar sig
varje dag
men ibland blir den aldrig

densamma mer.  

Alf Henrikson

 

 

Författarföreläsning av Elin Olofsson tisdag 28 okt 2014 kl 18.00

24.10.2014 18:00
Hej bokvänner
 
Ni som deltog i vårens läsecirkel minns såklart "Då tänker jag på Sigrid" - denna starka skildring om en modern hemvändare från storstad till jämtländsk landsbygd.
 
Ni övriga kanske har läst den ändå. Om inte finns sammandrag från vårt boksamtal inlagd i bloggen  30.03.2014.  
 
Nu har Elin Olofsson skrivit en ny roman "Till flickorna i sjön", som hon ska berätta om på TISDAG 28 okt kl 18.00
 
Plats: Programsalen på Kulturmagasinet i Sundsvall
Biljett 80 kr genom Entré Sundsvall tel 060-155400 eller Kulturmagasinets reception 060-191800
KulturföreningenTidsspegeln-ABF-Sundsvalls Stadsbibliotek-Kulturmagasinet
PPla 
 
 

UTAN PERSONLIGT ANSVAR av Lena Andersson

24.10.2014 17:14

Uppföljaren till Egenmäktigt förfarande är på gång! Den finns att förhandsbeställa, som inbunden.

Utan personligt ansvar  Utan personligt ansvarav Lena Andersson.

Ester Nilsson är tillbaka. Och hon har inte lärt sig någonting!

Det blir spännande läsning!

Recensioner: Finns ännu inga men Bokhandlarn i Sundsvall har skrivit i sin blogg

NOBELPRISTAGARE 2014 Patrick Modiano fransk författare

10.10.2014 16:43

Nobelpriset i litteratur 2014 tilldelas    https://www.pileface.com/sollers/article.php3?id_article=1182     Patrick Modiano

Peter Englund tillkännagav torsdagen den 9 oktober 2014 kl 13.00 Svenska Akademiens beslut, att den franske författaren tilldelas årets nobelpris med motiveringen ”för den minneskonst varmed han frammanat de ogripbaraste levnadsöden och avtäckt ockupationsårens livsvärld”.

Patrick Modiano, född 1945, räknas som en av Frankrikes främsta författare. Med sina starkt personliga romaner, där handlingen nästan alltid utspelar sig i Paris, har Modiano sedan länge en hängiven publik såväl i hemlandet som utomlands. Modiano har bland annat belönats med Franska akademiens stora romanpris 1972, Goncourtpriset 1978 samt det prestigefyllda Prix mondial Cino Del Duca 2010.

Lilla smycket, Dora Bruder, Nätternas gräs är bara tre av Patrick Modianos författarproduktion. Jag har hört att man ska börja med Nätternas gräs, men jag har tänkt börja med Lilla Smycket, den titeln tilltalar mig. 

Recensioner: Aftonbladet    Svd 

 

En tanke till vårens läsecirklar: Vi har två cirklar på gång i Sundsvall. Jag funderar på att föreslå att vi läser samma bok av årets Nobelpristagare för att sedan alla tillsammans diskuterar boken vid en extra läsecirkelträff, under maj månad. Kanske upplägget inte passar alla, men det kunde vara intressant för oss att en gång träffas i storgrupp.

//Eveline

BOKSAMTAL 7 oktober 2014 Lucke & Lull Arvet efter en Bonnier av Björn av Kleen

08.10.2014 20:22

 Boksamtal 2 i höstens tema   -  "Kärlek-Makt-Relationer"

Lucke & Lull Arvet efter en Bonnier    Lucke & Lull : arvet efter en Bonnier     av Björn av Kleen

Till höstens andra läsecirkel kom Margareta, Anita, Inger, Toni, Gunilla, Annette, Barbro, Sofia och Eveline. Åh, vilken häftig diskussion Lucke & Lull gav underlag till! Det var iaf positivt med denna bok!

Den negativa kritiken var tongivande: deltagarna uttryckte indignation, frustration, ilska och negativ kritik till både innehåll och författarens skrivsätt och syfte. Är det en faktabok eller en "vem är vem-bok" undrade någon. Det fanns kritik till  utseendebeskrivningar. t.ex. Lull ”en kurvig brunett med bobfrisyr” (s 43), en advokat beskrivs som ”en dagenslunchgäst” (s 107) osv? Även bokens arvstvist ansågs som rättsligt omöjlig/onödig, enligt någon i gruppen. Man undrade vad huvudpersonen egentligen ville uppnå med den rättsliga prövningen? Vi har sedan 1970-talet en lag om rätt till laglott. Och vad ville författaren med denna skildring av Borgare?

De i gruppen, som hade läst Björn av Kleens förra bok ”Jorden vi ärvde” om Adeln, blev mycket besvikna. En del tyckte det var en rörig och ointressant bok, där författaren ofta bytte perspektiv i tid och rum och där hela skrivprojektet ter sig överambitiöst. Bokens tidsperspektiv kan uppfattas ryckig för den yngre generationen, som inte var med på 50-70-talen.

Släktträdet: för ”tunt” och rörigt; Titeln: tycktes fel då man tyckte det mest handlade om Anna o Jonas. Språket: ingen fin prosa. Berättelsen: ”skevar”; -den känns oredigerad och svår att förstå, tyckte några; -svårt att se helheten med alla växlingar av årtionden, karaktärer, händelser och företagskultur. Berättarjaget: skiftar, vilket gör det hela ännu rörigare tyckte några.

Fanns det inget intressant i boken? Jo, absolut! - För några av oss, däribland för mig som valt boken, just för att få inblick i den maktstruktur, som finns i megaföretag. De juridiska skyddsnät, man har möjlighet att "gömma sig" bakom och aningslösheten att låta sig underordnas av kulturella och patriarkaliska maktstrukturer i tron att så ska det vara och i syfte att själv åtnjuta guldkanten.

-Tillbakablickarna till 50-60-talen, som några av oss relaterade till och kunde känna igen oss i; - Kamratpostens betydelse för 1:a barngenerationen; - Veckotidningarnas ”influenser” i vardagen för ”1:a tonårsgenerationen och hemmafruar”; - Företagsneddragningarna på 70-80-talen; - Skillnader i värdegrund i Bonniers 5:e, 6:e och 7:e generation (s 195) och skillnader i gällande meriter för samma generationer (s 204). Avsnittet om "ungdomsklubben Gutkind" - liknande klubbar att "dana" kommande generationer finns kanske också i andra stora familjeföretag. - Och Jonas Bonniers avhopp 2013 från VD-posten i familjeföretaget (s212).

Berörande delar: - Att höra till en familj och ändå inte höra till som Anna och i viss mån även Jonas vittnar om, har författaren skildrat bra. -Även intervjun av Morgan (s 238-239) om sin relation till morfar Lucke & mormor Lull berörde positivt – finstämt återgiven av författaren, tycker jag. Uteslutningen av Anna och hennes barn, inte bara från det ekonomiska arvet utan även från det kulturella och i relationerna med övriga syskon och kusiner, är tydligt återgivet av författaren.

Intressant också att fundera kring vårt egna ”sociala och kulturella kapital/arv, i vår egen tillhörighet och samtid, som författaren gör (s 208), men det hade vi inte utrymme för att diskutera.

Författaren lyckades inte skapa någon större relation till alla läsarna i vår läsecirkel, men uppfyller iaf temat Kärlek-Makt-Relationer. Vi kanske bör läsa om den, tyckte några av oss! Ja, nu när jag lyssnat på intervjun med Anna Toss och Björn av Kleen hos Malou TV4 2013-10-02. SE HÄR ! Några av våra frågor får förklaring, tycker jag.

Björn av Kleen är kolumnist i DN och har för avsikt att fortsätta sitt ”fyra ständerprojekt”. Adel och Borgare är klart, återstår att se vad det blir av Präster och Bönder.

Avslutar med att citera sista meningen på s 232, som är ett utdrag ur ”Saffranshjärtan”, en roman av Jonas Bonnier. Den handlar om ett familjeföretag där yngste sonen David uteblir från en viktig bolagsstämma i syfte att gå sin egen väg. Att jämföras med Jonas Bonniers avhopp från Bonniers, för att återgå till sin egen valda väg - att skriva romaner. Självbiografiskt!

”Det kan inte vara meningen att vi ska leva våra liv i våra föräldrars fotspår, att vi ska vara stolta över något som de har byggt upp i stället för att vi ska skapa något själva.”

/Eveline

Recensioner: Aftonbladet    Sydsvenskan    SvD   

 

Kuriosa:

 Författaren beskrev en karaktär som "flamboyant" (glömt vilken sida) Betyder:praktfull, grann/flammande (engelska)

 Denna buske/blommande träd ur familjen ärtväxter heter Flamboyant och bilden är från Florida Keys. 

 

<< 12 | 13 | 14 | 15 | 16 >>