Blogg

BOMULLSÄNGELN - LONDONFLICKAN - DOTTERDOTTERN av Susanna Alakoski

07.09.2024 15:25

Bomullsängeln, Londonflickan, Dotterdottern av Susanna Alakoski. Om kvinnors och mäns liv, arbete och längtan - i Finland och Sverige under hela 1900-talet. En romansvit om fred och krig, vardagsliv och världspolitik, som med sitt historiska anslag berör läsarna. Mycket läsvärd!

Bomullsängeln, Alakoski, Susanna    bokomslag Londonflickan    Dotterdottern     Susanna Alakoski 2021.

Susanna Alakoski

 

Del 1 Bomullsängeln har jag tidigare skrivit om här i bloggen. Den handlar om modern Hilda, uppvuxen på den trygga gården Sorola. Efter att ha blivit ofrivilligt med barn, kastas hon ut för att tjäna som piga. Hilda träffar Helli och de tar sig till Vasa och börjar på bomullsfabriken. Där träffar Hilda sin kärlek Arvo och de får två barn. Arvo dör i 2:a världskriget och livet blir mycket hårt. Barnen flyttar till Sverige för bättre levnadsvillkor – Greta till Stockholm, Jonni till Borås och Algotsfabriken.

Del 2 I Londonflickan för Gretas drömmar om ett annat liv henne från Stockholm till London. Hon arbetar hos den intellektuella familjen Conley, umgås med barnflickorna från Schweiz och lär sig engelska. Greta arbetar ibland på London Library med att damma böcker. När hon rätar upp bokryggarna och läser titlarna, känner hon ”böckernas berusning”. Bomullsfabriken och textilindustrin är långt borta. MEN kärleken förändrat allt!. Greta träffar finländaren Henri och livet tar en annan riktning. Hon återvänder till Sverige och väljer familjeliv med man, tre barn och arbete på textilfabriken Algots Nord i Skellefteå. Skillnaden på Gretas och moder Hildas liv är, att det är fred och en modern tid. Läsaren får också följa moderns tillvaro, kvar i bomullsfabriken i Vasa och med en ny kärlek. 

Del 3 Dotterdottern utkom 2024 och handlar om Kathrine, Gretas dotter. När Kathrine på 1980-talet går på gymnasiet dör hennes pappa och hon förlorar fotfästet i tillvaron. Under en tid driver hon planlöst runt i Skellefteå med sin kompis Viveka. Kathrine jobbar lite efter skolan, för att hjälpa modern med ekonomin och ta hand om småsyskonen. MEN hon längtar bort från småstadens instängda liv, modersarvet, Finland och tyg, tyg, tyg. Hon vill inte jobba i textilen, hon vill helt bryta moderns och mormoderns mönster. Hon längtar ut till Europa och världen. Frågan är bara vart hon ska och hur? I skolan gick det inte så bra och hon saknar ett yrke. Kathrine ger sig av till Göteborg och därifrån tar hon sig vidare på olika sätt.  

Jag rekommenderar varmt alla tre delarna. De beskriver ingående tre kvinnors livsvillkor utifrån tre generationer och en samtid so känns igen. Upplysande att få veta hur tillvaron tedde sig för kvinnor i vårt grannland Finland under 1900-talet fram till nu. Susanna Alakoski har en äkta, nyanserad och jordnära berättarstil. Hon beskriver sina karaktärer med en varm lyhördhet. 

Jag hoppas Susanna Alakoski bjuds in till ett författarsamtal i Sundsvall igen - det är några år sedan nu - 5 febr 2014. Ett samtal mellan Susanne Holmlund och Susanna Alakoski är väl värt att upprepa!

//Eveline

LÅNA & LÄS 2024-2025

28.08.2024 17:41

Mina val av 2024-2025 års LÅNA&LÄS - till upptakten på Vängåvans Bokhandel i Sundsvall 26.08.2024

Burr, Samuel Pusselmakarnas Sällskap  Engelsk
observationskomik
Pusselmakarnas Sällskap är stjärnproducenten Samuel Burrs gåtfulla, hjärtevärmande pusselroman om att hitta sina egna likar - oavsett ålder. Clayton Stumper må vara strax över tjugo, men han klär sig som en farfar och oroar sig som en moster.  En supertrevlig och intressanta roman, full av pussel, gåtor, kärlek, värme och vånda. Varm, underhållande och engagerande Alexander McCall Smith, författare till Damernas detektivbyrå-serien 
 
Kingsolver, Barbara Demon Copperhead Amerika
I Lee County, Virginia, i Appalachernas sydliga delar växer Demon upp. Här är fattigdomen lika självklar som luften man andas och här marknadsför läkemedelsindustrin skoningslöst sina opioider mot de redan utsatta. Utan några andra tillgångar än sitt kopparfärgade hår, sin krassa humor och sin starka överlevnadsinstinkt, tar sig Demon Copperhead igenom barndomen och ungdomsåren.  Han bärs av drömmen som hållit honom uppe ända sedan han var liten: att en dag få se havet. Frågan är vad som krävs för att den ska bli sann.
Roman om kärlek, förlust och allt däremellan. En skoningslös blick på det samhälle som än i dag tillåter de allra svagaste att gå under. Enligt författaren är romanen en hyllning till Charles Dickens David Copperfield! Vinnare av Pulitzerpriset 2023
 
Kawaguchi, Toshikazu Innan kaffet kallnat Japan 
FantasyRoman m tidsresor (Innan sanningen avslöjas 1/11)
På en bakgata i Tokyo ligger det mytomspunna kaféet Funiculi Funicula. Det sägs att det där går att återvända till det förflutna genom att dricka en kopp av deras omsorgsfullt tillagade kaffe. Men en viktig regel måste följas: tidsresan behöver avslutas innan kaffet har kallnat. 
Vi möter fyra personer som av olika skäl utnyttjar möjligheten att resa i tiden. Det ger dem en insikt som vi alla behöver påminnas om. (att nuet är viktigare än det förflutna). Precis som med kaffet bör varje klunk av livet avnjutas. 
Funiculi Funicula är en italiensk sång skriven av Giuseppe Turco och tonsatt av kompositören Luigi Denza 1880, till minne av bergbanan på Vesuvius. 
Australiensisk film: 
Youtube https://www.youtube.com/watch?v=3zbok_QVifw
 https://www.youtube.com/watch?v=DeXqjpFucm0
 
Palmkvist, Conny R Räkna de lyckliga stunderna 443s
Första delen i Öresundstrilogi (nu korsas Sundet av annat)
Den första delen i Öresundstrilogin, en brett upplagd och drabbande berättelse om Sverige och Danmark under de dramatiska krigsåren då människor, vapen och underrättelser korsar Sundet, både öppet och i det fördolda. (Tänker på de som i dag korsar Sundet, också både öppet och i det fördolda, men med helt andra avsikter än då.) 
Den unga Ella har flytt nazisternas förföljelser i Tyskland och kommer till Helsingborg via Köpenhamn. I den svenska kuststaden finns polisen Johnny, som överförts till Säkerhetstjänsten, och nybliven änkling med sonen Pelle, som hotas av tvångsplacering på barnhem. Johnny och Ella möts under en svår tid när konsten att skilja vän från fiende är lika svår som nödvändig.  
C.P. är ny för mig – men tycks ha ett intressant författarskap bakom sig – bl.a. om motståndsrörelsen och mordet på Jane Horney 2023!
 
Nutti, Ella-Maria Till träden
Några kanske har läst mor och dotter-skildringen i hennes hyllade Kaffe med mjölk? Det här är en liknande relationsskildring fast mellan far och dotter. "Till träden" är en melankolisk berättelse om tystnaden mellan dem och att försöka förstå varför det blev som det blev och varför det inte blev. När en dotter och hennes pappa fastnar på kalfjället finns inte längre något som kan fylla ut tystnaden dem emellan. Det måste de göra själva. 
I går på Gokväll, tipsade Johanna Lundin den här boken: ”Det är ingen pratsam pappa till vardags, men en stark vilja att söka kontakt och inte veta hur. 
Om titeln: En liten bok bara 190 s med stort innehåll med tanke på träds omfång!
Det är ingen pratsam pappa till vardags. 
 
Vallgren, Carl-Johan Din tid kommer deckare
Jag minns titlar som Den vidunderliga kärleken (Augustpriset 2002)och Kunzelmann&Kunzelmann som jag tyckte mycket om. Läste i Vi Läser att denna titel är författarens stämningsfulla återkomst till romanen, efter att ha skrivit kriminalromaner under pseudonymen Lucifer samt boken om Mikael Persbrandt.
Falkenberg 1993. En okänd flicka hittas död i ett vattendrag i gränstrakterna mellan Halland och Småland. Sannolikt har hon hållits inspärrad, men i övrigt är spåren svårtydda. Kommissarie Björling är från trakten, Johanna är utredare från Rikskrim, och tillsammans börjar de samarbeta med utredningen. Så försvinner Björlings dotter under en campingtur med pojkvännen - och allt ställs på sin spets. 
 
Abgarjan, Narine Tre äpplen föll från himlen Armenien
En gång i tiden var den armeniska bergsbyn Maran en livlig plats med flera hundra familjer och en välbesökt lördagsmarknad. Numera återstår bara ett tjugotal hus.  
En berättelse om en skara gamlingar på denna gudsförgätna plats. Nästan all kommunikation med omvärlden har med tiden upphört, och eftersom de yngre generationerna redan har flyttat därifrån är byborna inställda på att byn kommer att dö ut med dem. Det är en släktkrönika med inslag av magisk realism, men framför allt är det en hjärtevärmande berättelse om åldrande, gemenskap och oväntad kärlek.
Romanen har fått sin titel från det armeniska sättet att avsluta en saga: tre äpplen föll från himlen -- ett för den som såg på, ett för den som berättade och ett för den som lyssnade 
Författaren är född i Armenien men lever idag i Tyskland. 
 
Jmf titeln med Carl Larssons JAG självbiografi nyutgåva 2013 
När Karin kliver av tåget i Grez-sur-Loing utanför Paris vet hon inte att hennes liv är på väg att förändras för alltid. Hon ser framför sig en sommar med oljefläckiga fingrar, tidiga morgnar och stilla samtal med konstnärskollegor. Där finns en brokig skara människor, men ingen sätter lika stora spår hos Karin som Carl. Snart ställs hon inför ett omöjligt val som kommer att eka genom generationer. En fiktiv skildring av en av Sveriges största kreativa ikoner, om konstnärskap, kärlek och att förlora sig själv till förmån för någon annan.
 
Han blev Cornelis - och ibland även Cornelius - med hela svenska folket. Men vem var han? I Göran Greiders dokumentärroman får vi följa pojken som växer upp i krigets Holland och kommer till Sverige och slår igenom som visartist men tidvis går ner sig i droger, sprit, svartsjuka. 
Fram växer en ny bild av den evige outsidern Cornelis - bortom de yttre skandalerna, skattebråken och löpsedlarna - och hans sånger som paradoxalt nog talade och talar till oss alla. 
Enligt Wikipedia är en dokumentärroman ett litterärt verk som stödjer sig på autentiskt material.
 
Sommaren 1914 fotvandrar kokerskan och skomakardottern Malin Blomsterberg från Skåne till Östergötland. Målet med vandringen är Ellen Keys Strand vid Vättern, och avsikten är att bli kvar. För Malin vill komma nära de stora tankarna och tänkarna,och allra mest nära författaren Ellen Key. Hon blir Ellens trotjänarinna, lärjunge och vän, sekreterare och förtrogna. Men med den stora tacksamheten kommer också rädslan för att inte duga, och för att förlora allt. En berättelse om arbetets och psykets gränser, om klass och längtan efter tillhörighet i en tid då allt är på väg att förändras. 
... griper tag i läsaren och vägrar släppa. Malin Haawinds språk är så vackert och träffsäkert att jag emellanåt måste stanna upp och hämta andan. Den här romanen kommer jag att bära med mig nära hjärtat, länge. BTJ. Helhetsbetyg: 5. 
 
Schiefauer, Jessica Tänkarens testamente
I en brytningstid mellan medeltida djävulsskräck och rationell vetenskap sveper författaren med läsaren på en strapatsrik resa genom Europa. Vi följer ”tänkaren” som ifrågasatte allt - även när det straffades med döden - i övertygelsen om att allt kan undersökas och styras. Med ett undantag: känslorna och den dotter han till sin förvåning sätter till världen. I sin jakt på kunskap om sambandet mellan kropp och själ och den mekaniska människan gör han erfarenheter och möter människor som gång på gång slungar hans tankar i nya banor.  
När han vid slutet av resan sammanfattar sin gärning är frågan vart hans strävan fört honom och till vilket pris. 
Augustpriset för Pojkarna 2011
 
Vieira Junior, Itamar Den skeva plogen Brasilien
Djupt inne i Brasiliens bortglömda inland hittar två systrar en gammal kniv under sin farmors säng. De fascineras av dess mystiska kraft och bestämmer sig för att smaka på metallen. Ett infall som kommer att påverka bådas liv för all framtid och skapa ett oupplösligt band mellan dem. 
En fascinerande och gripande historia om villkoren för bönderna i Brasiliens fattigaste region, tre generationer efter slaveriets avskaffande. Romanen förenar magisk realism med en brännande aktuell skildring av sociala orättvisor, rasism och kvinnors utsatthet.
Prisbelönt och hyllad som den hittills viktigaste brasilianska romanen det här århundradet !
 
Ingelman-Sundberg, Catharina Landet som försvann
 Landet som försvann" är en historisk roman som jag också gärna läser.  ”Doggerland” baseras på de senaste forskningsrönen om Doggerland, en stenålderskultur som påträffats i havet vid Doggers bankar i Nordsjö.

ORDBRODÖSEN av Anna Arvidsson

25.08.2024 13:01

läste den 2020 och hittade noteringar idag

Ordbrodösen / Anna Arvidsson.

Ordbrodösen     av Anna Arvidsson

Handling: från baksidesinformationen: I en värmländsk bruksort bor sedan länge en släkt som har en stark ställning och en kraft som måste hållas hemlig. Kvinnorna i släkten är ordbrodöser. Alba har aldrig önskat sig kraften, men accepterat att hennes framtid är utstakad. Inträdesprovet ska vara en ritual och när Alba misslyckas står alla handfallna. Hon skickas till en släkting i Stockholm och bit för bit börjar hon själv lägga pusslet. Men någon försöker hindra hennes sökande

Minns att jag tyckte om den - återkommer.....

Just nu förbereder jag mig för tips under Låna&Läs kvällen på Vängåvans bokhandel onsdag 28 augusti.

EN KÄRLEKSHISTORIA I CORNWALL av Liz Fenwick

29.07.2024 20:08

När Vängåvans Bokhandel, bokhandlarparet Lennart Bergström och Ewa Bång-Bergström med personal firade sitt fantastiska 40-års jubileum i januari 2024, fick jubileumsgästerna var sin 'goodie-bag' inför hemgången. I påsarna fanns spel, suddgummin, post-it-lappar, tuschpenna och en feel-good eller deckare i pocketupplaga. Jag valde denna feel-good roman, som blev en perfekt sommarläsning att njuta av under juli månad. Jag har en förkärlek för engelska romaner i miljöer, där aristrokater och vanligt folk möttes, fast de levde i så skilda världar. 

bokomslag En kärlekshistoria i Cornwall          Liz Fenwick | Orion - Bringing You News From Our World To Yours      

En kärlekshistoria i Cornwall av Liz Fenwick

Handling: Theodora "Theo" Pascoe flyttar under våren 2019 till en fiskarstuga, som hon köpt efter sin skilsmässa från maken Piers. Deras son David arbetar i faderns firma och Theo valde att flytta ensam. Stugan ligger vid floden Tamar, på gränsen mellan grevskapen Devon och Cornwall. Stugan är ganska förfallen och har stått tom i många år. Mitt emot floden Tamar ligger Abbotswood, ett förnämt gods i början av förra seklet, idag är det ett hotell, som håller stora evenemang i den fantastiska reptonträdgården. Theo kände till den då hon själv varit där för många år sedan med sin farmor Claire. Theo är trädgårdsdesigner, har ställt ut sina modeller och vunnit betydelsefulla priser. Nu vill hon först göra stugan beboelig, därefter förvandla det vildvuxna runt stugan till en vacker trädgård.

Historien tar sin egentliga början när Theo hittar en plåtlåda med brev till en viss A, undertecknade med Z. De berättar om en omöjlig kärlek mellan lady Alice Neville och fiskeförvaltaren Zachariah Carne. Växelvis får läsaren följa händelser som utspelade sig 1914 och under första världskriget samt i nutid där Theo, hennes bror Martin och sonen Davids bakgrunder nystas upp och kopplas till de två unga förälskade. 

...forts följer...

DE OVÄRDIGA av Roy Jacobsen

15.07.2024 13:23

"En ny knytnäve. Carl stirrade genom luggen ner på en stekt sill med uppsnittat skinn, bränd gräslök och en halv potatis, vad dagen hade att bjuda på." Så börjar romanen om en grupp pojkar och flickor från ett hyreshus i östra utkanten av Oslo. Tiden är 1940-tal och handlingen utspelar sig under den nazityska ockupationen av Norge. På omslagets baksida läser jag: "De ovärdig" är en brutal men livfull skildring av en miljö, tid och vardag som hittills varit nästan frånvarande i krigshistorien. Roy Jacobsen har skrivit en tankeväckande och spännande roman, som ytterligare befäster hans position som en av de stora europeiska författarna."

bokomslag De ovärdiga    

De ovärdiga     av Roy Jacobsen

Läsaren får följa Carl och hans kamrater i kampen för att överleva dagen genom att bedra, stjäla, förfalska dokument och begå brott i de fina kvarteren. Allt för att få saker som går att sälja på den svarta marknaden och bidra till familjernas försörjning. Det räcker inte med det som de vuxna kan få ihop. Ungdomarna drar sig inte för att stjäla från tyskar i hög maktställning och därmed riskera hårdare straff om de upptäcks. Carl lierar sig med nazister för att få inblick i hur ockupanterna planerar för kommande tillslag bland Oslos medborgare. En farlig och mycket vansklig mission, som när det lyckas, ger honom och kamraterna möjlighet att hjälpa sina familjer ekonomiskt. 

Berättelsen tar verkligen tag. Ibland lägger jag boken åt sidan och tänker jag vill inte läsa mer, men vet att jag kommer att läsa klart. Vilket jag gjorde och kan också glädjas åt den solidaritet, omsorg om nära och kära, alla småsyskon och vänner, som författaren skildrar med värme.   

Vi får inblick i en del av det norska folkets delaktighet i motståndskampen, ovissheten om vem som var medlöpare, quislingar, landsförrädare, eller bara likgiltiga.

Författarens språkbehandling tilltalar mig. Trots det svåra och tunga är romanen lättläst, när jag kommit in i det myller av karaktärer som finns omkring Carl. 

Tänker att titeln De ovärdiga syftar till människors utsatthet att i en krigssituation kunna forma sitt liv och leva värdigt.

En talande omslagsbild, med barn i olika åldrar med en vaksam blick, beredda att ta emot eller fly.

Roy Jabosen är en mästerlig skildrare av den lilla människans utsatthet, kamp och vedermödor under andra världskriget. I min bokcirkel har vi läst serien om Ingrid Barröy, De osynliga, Vitt hav, Fartygets ögon, Bara en mor. Rekommenderas också starkt!

Översättare: Staffan Söderblom har skickligt fångat författarens intention i denna roman, som i de om Ingrid Barröy! 

Har du inte läst något av Roy Jacobsen, så gör det!

//Eveline

EN FLICKA VÄXER UPP av Gunhild Tegen

07.07.2024 17:40

Första gången jag läste om en ung flickas uppväxt i Sundsvall i början av 1900-talet var i boken Sundsvallspromenader av Örjan Torell och Petra Torell Hagström. I "Fjärde promenaden" på sid 113 får läsaren följa Gunhild Tegens huvudkaraktär Alfa, i en självbiografisk berättelse om hennes utveckling från barn till vuxen. Jag har lånat boken på stadsbiblioteket och läst den inför Sundsvalls museums stadsvandring den 18 juli 2024 - Sekelskiftet 1900: en flickas upplevelse av händelser i staden

    

En flicka växer upp                             av Gunhild Tegen

I kapitel 1) har Alfa precis tagit studenten och besöker tant Alma på Alnön, där hennes familj bodde innan de flyttade in till Södermalm. Kapitel 2) börjar med att Alfa är sex år gammal och är ensam på barnsalen på lasarettet i Härnösand. Så växlar författaren tidsperspektiv och läsaren får en god inblick i hur det var att växa upp i en medelklass med närhet till överklass. Alfa beskrivs som en sökare, en flicka med tankar utöver de hennes kamrater tänker. Detta gör henne något annorlunda, egen och ensam. Hon har en fin relation med fadern och även modern beskrivs som en behaglig och stöttande förälder, "full av glädjeämnen". 

Författaren skriver på s147) att "tidningarna är fulla av mord, krig och olyckshändelser", vilket får mig att jämföra med dagens världshändelser. Ingen större förändring till en fredligare värld i sikte, som Frida Stèenhoff håller föredrag om under samma tid. I kapitlet på sid 154, möter Alfa "fru Harold Gote" (pseudonym för Frida Stéenhoff) och blir socialist. Alfa beundrar denna "talarinna" som "med utsökt vacker röst" började sitt tal (s158): - Världen är mitt fosterland. Sverige är den vrå av världen, där jag lade ut från land - . Alfa valde att inte gå på ett protestmöte mot Harold Gote, då hon inte ville delta i en protest mot något som hon inte kände till något om - vilket ger exempel på romanens detaljnivå och av personpsykologisk realistisk karaktär.

Alfa växer upp som en relativt ensam ung flicka, som skriver "brev till en vän, som inte finns", där hon helt kan skriva ner sina innersta tankar och känslor. Ett vackert exempel är brevet på sid 146-148). Inte ens till sin högt ärade fröken Berg, kan hon yppa allt och om kärleken vågar Alfa inte ens drömma! Hon grubblar kring Gud, att be och sin icketro! Och kring människans fortplantning, som hon med bestörtning finner ut på egen hand. Alfa tar sina studier på stort allvar och hennes iver att "plugga" gör henne avvisande mot allt som inte roar henne. På s 207) Hur i all världen kan nöjen roa någon människa? När det finns så mycket härligt arbete--- Men hon tänker också s 145) Kanske frågar jag inte så myckt efter livsverket, om jag bara blir älskad? 

Språket speglar den tidens sirliga och högtidliga sätt att formulera sig. Det är vilsamt och behagligt att läsa, men kräver läsarens förmåga till "läslugn".

Avslut: Hur går det med Alfas livsverk och kärleken? Finner hon en livskamrat/själsfrände?- Ja, det får läsaren veta så småningom. Så LÅNA och LÄS denna fina samhällsskildring från 1900-talets början. 

//Eveline

TRANORNA FLYGER SÖDERUT av Lisa Ridzén

04.07.2024 18:53

I februari intervjuades Lisa Ridzén om sin debutroman på Vängåvans Bokhandel av Anders Larsson. Det var förkväll till årets bokea och fullsatt. Lisa Ridzén berättade fängslande om bakgrunden till romanen. Det var hennes farfar, som var källan till romanens innehåll, ur anteckningsböcker över hans sista tid i livet. Hemtjänstpersonal noterade vid varje besökstillfälle farfaderns fysiska och psykiska tillstånd. Lisa Ridzén underströk dock, att detta inte var en biografi över hennes farfars liv, utan en fiktion, visserligen byggd på de noteringar som handlade om honom. 

bokomslag Tranorna flyger söderut         Lisa Ridzén

  Tranorna flyger söderut  av Lisa Ridzén

Handlingen är en sårig och trevande far-son-relation. Om den gamle fadern med sviktande ork och hälsa och den medelålders sonen som 'vet bättre' och vill fadern väl. Allt utspelar sig i en stilla tillvaro på kökssoffan hemma hos Bo, med hunden Sixten samt återkommande besök av hemtjänstpersonal och Bos son Hans. Bos hustru Fredrika har måst flytta till ett demensboende och Bo saknar henne oerhört. För att hålla kvar hustrun i sin närhet, har han dagliga samtal med henne i sitt inre. Bo har lagt Fredrikas schal i en burk med tättslutande lock, så att hennes doft ska finnas kvar så länge som möjligt. Han har ibland svårt att få upp locket, då styrkan i fingrarna börjar avta. Bo är gammal och sonen tycker att han inte längre orkar sköta hunden Sixten på ett bra sätt och vill sälja honom, vilket Bo motsätter sig. Det blir en dragkamp och källa till osämja mellan far och son. Bo tycker att livet inte längre är värt att leva om han inte får ha Sixten kvar. Han ligger mestadels på soffan och funderar på hur han ska kunna behålla hunden, mot sonens vilja. Bo har en mångårig vän Ture, som han har nästan daglig telefonkontakt med. De håller varandra 'vid liv', kan man säga. 

Hemtjänstpersonalen är bra, ffa Ingrid och några till men också någon mindre bra, enligt Bo. Av deras och sonens noteringar i dagboken, kan man läsa Bos humörsvängningar t.ex. på s229) Lördag 22 juli kl 10:00:Är här och hälsar på. Har fyllt på frysen. En ny bal med toapapper står vid bakre ingången. Gräddbakelse i kylen. Vedpåsar staplade i farstun. Vi pratar om Sixten och drar inte helt jämnt, pappa är inte på humör./Hans. Kl 12:30:Fiskbullar i sås och potatis. Bo har haft besök av Hans på förmiddagen. Det har bestämts att Sixten ska flytta, Bo är inte nöjd. Jag ställer fram maten på sängbordet, men Bo vill inte ha./Ingrid Kl 17:45Fiskbullarna står fortfarande kvar på bordet, värmer upp dem. Trugar men Bo vill inget ha. Säger flera gånger att han inte tänker gå med på att Sixten flyttar. /Kalle

Författaren belyser den åldrade Bos tankar och grubblerier om livets och ålderdomens tillkortakommanden på ett finstämt sätt t.ex. s55) Han (Hans) parkerar mig i fåtöljen. Som om jag vore fastspänd i ett passagerarsäte parkerar människor mig på olika ställen nuförtiden.

Dagarna går i en ständig pendling mellan nu och då. Bo tänker mycket bakåt på barn- och ungdomstiden och när hustrun och han träffades, gifte sig och fick sonen. Mörka tankar från barndomen om hans såriga relation med sin far och de ljusa minnena i vuxen ålder. Tankarna på arbetet och arbetskamraterna tränger sig också på. Så som det förmodligen är för de flesta.

Under intervjun berättar Lisa Ridzén att hon arbetar deltid med en avhandling i sociologi på Mittuniversitetet i Östersund och ska disputera hösten 2026. Övrig deltid ägnar hon bl.a. åt det skönlitterära skrivandet. Hon säger: "Avhandlingen undersöker män som bor ensamma i Jämtland, deras livsberättelser. Vad som är viktigt och utmärkande för dem och vilka förutsättningar de har för att leva ett gott liv. Sårbarheten är ett särskilt ämne jag intresserar mig för, eftersom jag sett många män som farit illa av manlighetsnormer", säger Lisa Ridzén. Författarens grundliga research ger berättelsen trovärdighet.

Romanen är lättläst med ett rakt och enkelt språk. Författaren lotsar läsaren genom berättelsens vemod med inkänning och empati för ålderdomens skröplighet och känslan av att inte längre duga något till. Att inte få bestämma över sitt eget liv längre. 

Om det vackra omslaget, som stämmer väl med titel och innehåll, säger Lisa Ridzén att den kom till henne en kväll då hon stod vid sjöstranden och såg ett fågelsträck av tranor flyga just söderut. Här passade även mannen in, med sin hund i solnedgången. Tjusigt, tyckte vi som lyssnade!

Avslut: Genom Lisa Ridzéns okonstlade och lätta framtoning var vi många åhörare som blev intresserade och nyfikna på boken. Vi har nästan alla haft egen upplevelse av att följa en nära anhörigs kamp för att behålla sin värdighet och makt över sitt eget liv, även i livets slutskede. Så vill jag också tänka mig det!

//Eveline

P.s. Östersunds hemtjänsts arbetssätt att vid varje besök hos "kunden" göra korta noteringar om det som är väsentligt för nästa personal att veta, är tankeväckande och ett föredöme för all hemtjänst. Jag funderar på att köpa in en anteckningsbok och föreslå detta med en god väns hemtjänstpersonal. D.s.

BOMULLSÄNGELN - LONDONFLICKAN - DOTTERDOTTERN av Susanna Alakoski

19.06.2024 11:25
Nu är Susanna Alakoski klar med sin trilogi, om kvinnors och mäns liv,arbete och längtan - i Finland och Sverige under hela 1900-talet. En romansvit om fred och krig, vardagsliv och världspolitik, som med sitt historiska anslag berör läsarna. Mycket läsvärd!
 
bokomslag Bomullsängeln    bokomslag Londonflickan    bokomslag Dotterdottern
 
Del1) Bomullsängeln  handlar om modern Hilda, uppvuxen på den trygga gården Sorola. Efter
att ha blivit ofrivilligt med barn, kastas hon ut för att tjäna som piga. Hilda träffar Helli och de
tar sig till Vasa och börjar på bomullsfabriken. Där träffar Hilda sin kärlek Arvo och de får två
barn. Arvo dör i 2:a världskriget och livet blir mycket hårt. Barnen flyttar till Sverige för bättre
levnadsvillkor – Greta till Stockholm, Jonni till Borås och Algotsfabriken.
 
Del2) I Londonflickan  för Gretas drömmar (om ett annat liv) henne från Stockholm till London.
Hon arbetar hos den intellektuella familjen Conley, umgås med barnflickorna från Schweiz och
lär sig engelska. Greta arbetar ibland på London Library med att damma böcker. När hon rätar
upp bokryggarna och läser titlarna, känner hon ”böckernas berusning”. Bomullsfabriken och
textilindustrin är långt borta.
MEN kärleken förändrar allt! Greta träffar finländaren Henri och livet tar en annan riktning. Hon
återvänder till Sverige och väljer familjeliv med man, tre barn och arbete på textilfabriken Algots
Nord i Skellefteå. Skillnaden på Gretas och Hildas liv är, att det är fred och en modern tid. Läsaren
får också följa modern Hildas tillvaro, kvar i bomullsfabriken och med en ny kärlek.
 
Del3) Dotterdottern utkom 2024 och handlar om Kathrine Gretas dotter. När Kathrine på 1980-
talet går på gymnasiet vet hon en enda sak: hon ska inte jobba i textilen. Hon längtar bort från
småstadens instängda liv, modersarvet, Finland och tyg, tyg, tyg. Hon vill helt bryta moderns och
mormoderns mönster. Hon längtar ut till Europa och världen. Frågan är bara vart hon ska och
hur? Hon ger sig ut på en planlös resa som tar henne till storstaden Göteborg och vidare.
 
Jag har läst del 1 och del 2 och rekommenderar dom varmt. Del 3 har jag precis börjat läsa!
//Eveline

FJÄRILSHJÄRTA av Moa Backe Åstot

19.06.2024 11:06
INGEN I SKOLAN TROR VILDA, när hon säger att hon är same! Så börjar den tänkvärda och medryckande boken:
 
bokomslag Fjärilshjärta    
 
 
Boken handlar om sorg, kärlek och rätten att själv definiera vem man är, om identitet och språklängtan. Den börjar med att Vilda 13 år, provar kolten som henns mamma bar när hon konfirmerades – en mörkblå, knälång Jokkmokkskolt med röda, gula och gröna detaljer.
 
Vilda är stolt över att vara same, men ingen i skolan tror att hon är same. Det vill hon ändra på och ska börja klä sig i kolt och be sin morfar, den enda i familjen som talar samiska, att lära henne språket. Hon längtar efter den kultur som länge varit förbjuden.
 
Men morfar dör plötsligt och Vilda måste på egen hand hitta fram till det samiska. Hon träffar Samuel på morfaderns begravning. Han har allt det Vilda själv saknar: kolten, språket och renarna. Vilda börjar fantisera om hur hon ska få Samuels uppmärksamhet. Men egentligen behöver Vilda hitta och förstå sig själv och sin familj, för att nå sitt mål. 
En läsvärd och tankeväckande berättelse, särskilt för unga läsare som i likhet med Vilda, kämpar för att hitta sig själva!
 
//Eveline

SUNDSVALLS LÄSFRÄMJARE 2024-2025 - TACK! Jag är så stolt och glad!

07.06.2024 11:14

VILKEN ÄRA - STORT TACK! Jag har utnämnts till SUNDSVALLS LÄSFRÄMJARE för 2024-2025 av Sundsvalls stadsbibliotek efter nominering av bl.a. Frida Stéenhoff-sällskapet i Sundsvall. Jag är hedrad, stolt och glad åt detta fina epitet, som jag nu har under två års tid. Mitt under min 80-åriga födelsedagsfest hemma hos mina kära Katarina & Henrik, kom tre representanter från Sundsvalls stadsbibliotek, Sofia Weiss, Sandra Levin och Andreas Ignell, med denna fantastiska och hedrande utmärkelse, i form av en vandringsstaty, diplom och blommor. 

Juryns motivering: Genom sin nyfikenhet och generositet sprider Eveline Santner läslust till många Sundsvallsbor, både gamla som unga. Hon värnar om bibliotek och böcker och lyckas inspirera till samtal om litteratur på många olika plattformar, såsom sociala medier, läxhjälp, högläsningar och inte minst genom sina mycket omtyckta bokcirklar. Eveline har en förmåga att knyta ihop olika kulturuttryck med varandra och därigenom visa vägen till nya spännande läsupplevelser. Via sin plats i styrelsen för den litterära föreningen Frida Stéenhoff-sällskapet bidrar hon till kunskap och att visa hur texter från förr i allra högsta grad är aktuella i dagens samhälle.

När motiveringen lästes upp, blev jag så överraskad och tänkte: GÖR JAG ALLT DETTA? Jag blev såklart både berörd och stolt! 

        

Jag har alltid lust att prata böcker och nu kommer det att bli ännu mer. Mina barnbarn kommer hädanefter bara att få böcker i sina paket av farmor. Det gäller alla jag har äran att gratulera. Det är ett roligt ansvar som Sundsvalls läsfrämjare! 

Andreas Ignell filmade överlämningen av utmärkelsen och här är klippet:  https://youtu.be/ik0oCahHdYQ För mig betyder det mycket att kunna se, lyssna och återuppleva känslan från denna synnerligen extraordinära dag <3

//Eveline

TACK OCKSÅ till nedanstående nomineringsröster på Facebook och till övriga följare som "gillat" förslaget:

Gunilla Jonasson: En självklar s k läsfrämjare är utan tvekan Eveline Santner. Hon brinner bokstavligen för litteraturen och böcker har en stor plats och betydelse i hennes liv. Ett livselixir! HenneS bokcirklar är mycket uppskattade och därför återkommande. Finns ingen annan kulturpersonlighet att nominera när det gäller läsglädje. 

Eva Arrander. Även jag håller med om Eveline Santner! Vilken geist och vilket engagemang och vilken kärlek till och tro på litteraturen!

Berth Henriksson: Eveline är den första jag kom att tänka på.

Cecilia Cecilia (Pettersson): Ja, instämmer med er andra, Eveline Santner så klart!

Ellinor Lundhall Eriksson: Eveline, Eveline!!

Marianne Staaf-Gälldin: Håller med till 100%. Heja dig, Eveline Santner!

Jag älskar böcker <3

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>