Blogg

POJKEN SOM FÖLJER SIN SKUGGA av Kadir Meral

30.06.2019 20:24

MAJ 2019: Författaren Kadir Meral kontaktade mig i våras och undrade om jag ville läsa och ge synpunkter på boken han just fått publicerat "Pojken som följer sin skugga". En relationsroman om utanförskap, integration och kärlek som sträcker sig långt över gränserna. En berättelse om att bryta sig loss, om att ta hänsyn, om att försöka ena kulturella skillnader, om att ta hänsyn till strukturer och om att möta lära sig nya strukturer. Allt i ett nytt land med det gamla landet som grund.

Jag läste den i början av sommaren och började mina reflektioner så här: jag berördes av författarens sätt att belysa den kulturella skillnaden men också likheterna i det att alla kulturer "värnar och håller på sitt" på olika sätt. Jag är själv invandrarbarn i första generationen och vet hur bemötande från de "infödda" kan te sig och kännas. Hur svårt det kan vara för föräldrar till invandrarbarn, att låta barnen anpassa sig. Tanken finns alltid där, att familjen kanske kommer att återvända. I mitt fall rörde det sig bara om invandring från Centraleuropa i början av 50-talet. Dock var tiden mycket annorlunda då och assimilationen (som dagens integration hette då) var svår trots många kulturella och etiska likheter. 

Innan jag hunnit skriva ner mina tankar om själva boken slogs mitt liv sönder och allt blev onödigt, oviktigt, omöjligt och förkrossande. 

SEPTEMBER 2019: Berit, en deltagare i läsecirkeln jag leder, läste boken och jag återger delar av hennes synpunkter:

"En berättelse om en familj som kommer men också om mottagande. En berättelse om okunskap hos båda sidorna. Hur ska de som kommer veta hur de tar sig in i en främmande kultur och hur ska de som tar emot veta hur man tar emot människor från en främmande kultur. 

Jag lever mig in i berättelsen direkt. Berättelsen om Memo börjar som en solskenshistoria, lärarutbildning, svensk flickvän, men grupptrycket från gamla gänget är svårt. Fadern klarar inte av att erkänna och acceptera en annan kultur. Vägrar att beblanda sig med svenskar och förbjuder även familjen att göra det. Vi får följa Memos tankar om fadern men inte faderns tankar. Fast vi får veta att fadern inte känner sig behövd och saknar värde i det nya landet. Modern är mer tolerant men bunden till sin man och den gamla kulturen. Det blir en svår balansgång för Memo.

Eriks föräldrar beskrivs lite för idyllisk, även Amandas (eller är det för att vi känner igen livsstilen så väl). 

s 121: ett intressant stycke: Det är som med mina föräldrar och många av deras vänner. De är inte rasister men är trångsyna mot den svenska kulturen. Ovetskap om andra kulturer och människor skapar rädsla och rädsla skapar främlingsfientlighet"

Avslut: Romanen är enkelt berättad i positiv bemärkelse, helt passande för handlingen. Den är lättläst med ett enkelt och lätt språk. Författaren förmedlar en livssituation på ett utmärkt, vardagligt och konstaterande sätt. /Berit Jansson

Mitt tillägg: Jag vill skjuta in en väsentlig skillnad från min uppväxt. Vår far var alltid noga med att framhålla att vi, som invandrare, måste göra vårt bästa för att passa in, så att vi fanns värdiga att bo här. Även om vi i vårt hem höll oss till vår kultur och våra traditioner, så skulle vi när vi vistades ute i samhället förhålla oss till det som gällde där. En klok insikt! Och vi förbjöds aldrig att umgås med någon kultur. 

/Eveline 

 

EN HELKVÄLL på KNAUST i Sundsvall

28.04.2019 12:22

Torsdagen 25 april 2019 var jag med goda vänner på en helkväll på Knaust i litteraturens, konstens och musikens tecken till god mat och dryck. 

Bra genomfört arrangemang i samverkan mellan Dorotea Bromberg och Sundvalls eminenta bokhandlarpar Lennart och Eva Bergström. Intressant att lyssna till de strålande kvinnornas samtal om sina böcker. Om Mona av Marianne Lindberg de Geer och  Maj av Kristina Sandberg. (Maj som skulle kunna vara mor till Mona). 

Musik av musikartisten Emma Ahlberg Ek med berättelsen om musikern Hillevi Öberg (1897–1979).Jag har hört berättelsen 3 ggr och är lika fascinerad varje gång. 
Till allt detta god mat och dryck! Ser med glädje fram emot fler liknande arrangemang i Knausts tjusiga Spegelsal. 
 

Marianne Lindberg de Geer & Kristina Sandberg

//Eveline

 

DELTAGARES POÄNG TILL VÅRENS 4 CIRKELBÖCKER

27.04.2019 19:50

Poäng                                 1        2        3        4        5       vet ej          =  11

1) Tidsklyftan                                          5        5                    1            =  11

2) På tunn is                                          2         6                    3            =  11

3) Finna sig                        1         4       4         1                    1            =  11      

4) Tills vattnet stiger                                          4        4          3            = 11

 

BOKSAMTAL 4 våren 2019: TILLS VATTNET STIGER av Maryse Condé

27.04.2019 13:21

Vårens sista bokträff och samtal tisdagen 23 april blev en härlig avslutning. Vi var alla överens om att detta var en höjdare - en toppenbok - med 5* av 4 och 4* av 4 och 3 "vet inte"! Vi som diskuterade livligt var Barbro, Kerstin, Anne-Louise, Toni, Margareta, Gunilla, Annette och jag. Berit deltog med sina synpunkter på distans från Halmstad. Maria mejlade att hon inte kunde komma och Gertrud meddelade återbud per telefon. 

ALLA ville säga något om vårens "bästa" cirkelbok! 

Som i alla delar stämde in med vårens underteman: lust - svartsjuka - hämnd - förlåtelse

 

Tills vattnet stiger, Maryse Condé (Pocket)                    Bildresultat för maryse coné bilder

Tills vattnet stiger        av       Maryse Condé 

Så samtalade vi: 1) Vad ska man börja med? Jo, en sån berättare hon är, Maryse Condé! Blev helt uppslukad  - sögs som in i ett hål och ville inte sluta läsa. Så bra med karaktärernas egna berättelser. Som läsare är man van med transportsträckor, men här hände det saker hela tiden. Så fängslad av boken och de levande naturbeskrivningarna. 2) Jag tycker mycket om boken, väldigt mycket. Fascineras av tempot, som "vågor som för framåt" - verkligen som i livet. 3) Vilket språk - man bara finner sig (!) - klasskillnader - värme - humor! 4) Jag läste gärna boken - men många personer och namn att hålla reda på - motsättningar otrygghet/trygghet - talar och skriver i bilder. 5) Svårt att komma in i boken - många platser att hålla reda på - behövde en karta - kul att läsa från en annan del av världen. 6) Tyckte mycket om boken - många fascinerande berättelser - ohygglig innehållsrik- andlös läsning - den delen av världen är så intressant - en sorts dokumentär roman (jmf med Annie John av Jamaica Kincaid - se vå-2017). 7) Kunde ej "bokcirkelläsa" under semesterresa,  tappade bort mig ideligen - som "semesterläsning" helt njutbar. 8) Jag älskar denna roman för sin storslagenhet - skildringen av människors värme, generositet, trots fruktansvärda levnadsförhållanden. Vad driver människan framåt? Jo, kärleken till vår nästa. Kan du inte känna kärlek - går du under. Och dessa karaktärer - huvudkaraktärerna - känner kärlek! 9) En stämning redan på första sidan - hur ska det fortsätta? Fängslande och härliga formuleringar. En högkvalitativ författare och jag tycker om att var och en får berätta sin historia. Lite förvirrande med alla okända platser och ord. Något hackig och svårläst - tappar fokus och sammanhang. Sista fjärdedelen började jag vänja mig och fick ut mer av boken. 10) Har läst boken och det var toppen! 11) Har bara hunnit halvvägs men tycker om att läsa den - annorlunda - man blir medveten om de små länderna och hur grupperingarna där är. 

Några meningar: s7) Hus uttrycker sig på sitt eget sätt. Det här talade om ensamhet och uteslutning . s207) Vad svårt det är att vara ett hjälplöst vittne till ett lands lidande.  s247) Ingen måste vara perfekt för att vara älskad. Isf skulle kärleken vara en belöning och inte ett mirakel! s262) Varför måste somliga ständigt gå med magen tom och ha tårar i ögonen? s268) Genom detta sökande visar författaren det kaos, lidande och de umbäranden som drabbar människorna i de länder Babakar vistas i. Ändå säger människor, som Jahira s283) Mitt hjärta är fäst vid det här landet

Språket: poetiskt s97) s:a stycket Nu var det slut på skogens fuktighet och svett..... husen likt hundvalpar kring sin mors mage smyckade landskapet. Vackert, bildlikt, talande och humor! s204) Livet är en haltande argbigga. s204) Bilden av Azélia var utbredd längst in i hans minne, som en gobeläng som ha inte kunde ta ner. s307) ...inte längre vara en biflod till ditt dåliga humörFascinerande även i det fasansfullt bisarra. s136Vilken rik och bördig mylla misären är!  

Övrigt: Den döda moderns nattliga dialoger med sonen fascinerar - s96) om makt; s140-142) Babakars inre reflektioner s148) Haiti är allt detta tillsammans!  Här finns allt: Rasism s135); Mystik s144) Vidskepelse s145)  

Recensioner: 1) GP 22 okt 2011 Björn Gunnarsson  https://www.gp.se/kultur/maryse-cond%C3%A9-tills-vattnet-stiger-1.862299

2) Corren.se 2011-10-17 https://www.corren.se/kultur-noje/bocker/maryse-cond-tills-vattnet-stiger-5812396.aspx

3) Sveriges Radio Kulturnytt i P1 11 okt 2011 Bengt Packalén 2/2 https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=4739107

4) Upsala Nya Tidning 2011-10-08 Magnus Dahlerus https://www.unt.se/kultur-noje/litteratur/stort-berattande-fran-karibien-1484994.aspx

5) Lektörsomdöme / Anne Marie Lundström. Maryse Condé arbetar med ett brett berättarperspektiv, personer med rötter i olika kulturer kommer till tals och i alla berättelse finns exilens smärta, politiskt våld, rasism, en korrumperad maktutövning och förhoppningar som grusas. Condé är en mästare när det gäller att gestalta nutida och historiska skeenden såväl som den karibiska naturens skönhet och våldsamhet. Utan att vara idealiserad ger Babakar prov på en beundransvärd humanism i denna mångfacetterade roman - med tillsats av magi - som löper fram till jordbävningen på Haiti 2010.

Avslut: Björn Gunnarsson/GP avslutar sin recension 22.10.2011 med: Om Svenska Akademien någon mer gång samlar tillräckligt mod för att utse en svart kvinna till Nobelpristagare, är detta den givna kandidaten.  

Min tanke 23.04.2019: Maryse Condé tilldelades Alternativa Nobelpriset 23.11.2018 "Tänk om Svenska Akademien utser Maryse Condé till 2018 års Nobelpristagare! Det skulle rättfärdiga beslutet att dela ut litteraturpriset i efterhand" .

Jag och många med mig hoppas på det!

Poäng 1-5: 4*av 4; 5*av 4; vet ej av3 

Absolut VÅRENS BÄSTA

/Eveline

 

BOKSAMTAL 3 våren 2019: FINNA SIG av Agnes Lidbeck

29.03.2019 15:20

Finna sig eller Finna sig i, ja det diskuterade vi i gruppen tisdag 26 mars. Vi som diskuterade var Gertrud, Gunilla, Maria, Margareta, Ann-Louise, Toni, Kerstin, Barbro och Eveline. Berit är som alltid med i samtalet via mejl. Annette reser just nu i Kambodja (inspirerad av oktober månads bok?) och vi ser fram till 23/4 då vi hoppas få höra om den upplevelsen. Men nu till mars boken:

Finna sig                Relaterad bild

Finna sig                            av    Agnes Lidbeck

Våra röster - från: 1) En bra bok  som helhet  - bra upplägg med en början - mitten - slut. Männen beskrivs otydligt - förutom älskaren Ivans självcentrering. 2) Välskriven och inkännande text men Anna är en konstig person med stor återhållen ilska och frustration. 3) Tråkig, monoton, hälften intressant dock är slutet bättre. Karaktären Anna inte trovärdig - osympatisk - ett feministiskt manifest! 4) Skickligt skriven men inte ur dagens verklighet! Att iaktta sig själv i allt Anna gör tyder på stort bekräftelsebehov - finns kanske ändå kvinnor som har det så här? 5) Svårt att ta sig igenom - bedrövlig - språkfattig - man får inga bilder vid läsningen - onödiga upprepningar. 6) Tycker inte om Anna - tvingade mig att läsa då det är en cirkelbok - overklig - tråkig och "äcklad" av de intima detaljerna - är det gott att skriva så? 7) Lättläst, alltså det gick fort att läsa - fångade inte alls - steril - som att läsa inlägg i t.ex. FaceBook. 8) Inte särskilt lättläst trots luftiga sidor. Krävs koncentration och flera ord att slå upp. Upprepning o ibland ältande. Analytisk, nästan dissekerande. Tappar intresset ibland, men ändå lite att fundera på! 9) Från älskarinna till vårdarinna - svårt att vara & göra allt på rätt sätt. Anna söker tips hur hon bäst ska vara - prövar "att" och "att inte" - osäker att göra rätt - detta finns tyvärr även idag bland många unga flickor-mammor, som skapar sin identitet genom att bli just mammor. 10) Ingen bra titel - bra upplägg - klart och redigt språk - ursorglig historia - karaktären så passiv - illa berörd av mammadelen. - till: ingen bra bok. ---- Eller? JO, en bra läsecirkelbok!

Vi diskuterade frågan "Vad vill författaren säga? Vad vill läsaren förstå? Och det är såklart beroende på generation, uppväxt och tillhörighet i samhället. I boken Vad ska vi läsa i bokcirkeln? skriver Lena Kjersén Edman, att författaren undersöker om det fungerar att i en roman ha en huvudperson som läsaren antagligen inte sympatiserar med. Och det kan diskuteras, men karaktären finns tyvärr IRL. Den cirkeln hade också olika uppfattningar om hur bra romanen var.  

Övriga karaktärer: hade vi inte mycket att säga om - Jens, något diffus bifigur - Ivan, totalt självupptagen - Siri lika självupptagen som sin far - Och Anna finner sig!

Språket: modernt - aktuellt - lättläst

Vi tyckte bra om de kursiva "mellanakterna", som beskriver det Anna läst sig till att allt ska vara jämfört med övriga texten, som beskriver hur det blev. 

Recensioner: 1) Expressen 6.03. 2017 Jens Liljestrand  https://www.expressen.se/kultur/sensationell-debut-om-att-vara-vit-mans-slav/

2) Boråstidning 10 februari 2018 Inger Melin https://www.bt.se/kultur/agnes-lidbeck-att-skriva-om-nagon-man-inte-tycker-om-ar-som-att-dissekera-en-levande-groda/

3) Svenska Dagbladet 7 mars 2017 Jenny Aschenbrenner (låst artikel)https://www.svd.se/tvasamheten-skildrad-med-cyniskt-bett

4) Dagens nyheter publicerad 6.3.2017 uppdaterad 19.1.2018. (låst artikel)Agnes Lidbeck, född 1981. Hon skildrar de roller som kvinnor förväntas spela. ”Finna sig” är en bok om låsning i normaliteten. Ändå skriver hon vackert och frigörande.

5) Bloggare 6 mars 2017 annette.juhlin@telia.com https://justnujusthar.com/2017/03/06/recension-finna-sig-av-agnes-lidbeck/

6) Lektörsomdöme/Ida Andersen:En roman om hur kvinnor anpassar sig till de traditionella kvinnorollerna. Anna, en extremt självmedveten medelklasskvinna av idag, blir tvåbarnsmor, agerar länge mor och hustru och blir därefter älskarinna till Ivan, skiljer sig och blir snart vårdare till sin cancersjuka älskare. Den kyligt analytiska och distanserade berättarstilen fångar lyhört alla kännetecken i fenomenet: Anna vet med skrämmande exakthet vad som krävs av henne i varje roll, hur välpolerad ytan ska vara, men saknar förmåga att protestera eller leva utifrån sina egna behov. Det lakoniska men knivskarpa och poetiska språket utmejslar tvångsmässigheten i Annas val, eller icke-val, och gestaltar skickligt hennes frusna förtvivlan över att aldrig bli sedd. En kuslig berättelse ifall kvinnliga läsare känner igen sig alltför mycket, och frågan är hur tidsenlig tematiken egentligen är. En bok att fundera över men också en vacker och sorglig familjesaga i samtiden. Helhetsbetyg: 4.

 

Anknytning till vårens undertema: Nja, LUST kanske iaf i förhållande till Ivan.

KÄNNA IGEN SIG: Jo, jag kan känna igen mig i - att nedtona det sämre - och upphöja det bättre i sin karaktär. Samt s36 att bli mamma och tilltalas "mamma" - tappa tilltalsnamnet i förhållande till barnets far!

Poäng 1-5: 1*=1 - 2*=4 - 3*=4 - 3.5*=1

Avslut: En viktig läsning med viss igenkänningsfaktor - att "anpassa sig" (vilket jag i mitt fall också känt av kulturellt).  Men ingen bok jag blir vemodig av när den är slut - för att citera Bo R Holmberg i Tankar för dagen 26.03.2019 - Längtan till lässtunden och vemodskänslan när boken är slut!

//Eveline

 

 

Om JENNY DISKI och DORIS LESSING

10.03.2019 17:42

 

Barbro, en av deltagarna hade med sig en bok om kända författares skrivbord "På spaning efter kända författare" av Catharina & David Miller. Ca 40 författare från Brittiska öarna; Virginia Woolf, Doris Lessing, George Eliot, Roald Dahl mfl och ca 40 från Norden; Selma Lagerlöf, Tove Jansson, H C Andersen, Henrik Ibsen m fl. På sid 34-35 beskrivs Doris Lessings författarskap och en bild av henne på förstutrappen i Londonhemmet efter att ha fått Nobelprisbeskedet. 

Utdrag ur texten på s 35: "Doris Lessing öppnade sitt hem för en skandalomsusad 15-åring, Jenny Diski, som själv kom att bli författare. Jenny ringde på. Doris kom och öppnade med en kattunge i famnen. Doris sa: ”Hon kan bli din katt… Hon heter Grey Cat. Kom in.” Det var början på ett mor-dotter-vän-ovän-förhållande som varade i ett halvt sekel, ända till Doris Lessings död (2013). Diski blev själv känd i Sverige, bl.a. för sina krönikor i Göteborgs-Posten. Lessings hem var en populär samlingsplats för kultureliten – särskilt som det hade centralvärme, installerad efter de litterära framgångarna. Doris lagade grytor och serverade algeriskt rödvin. 
Doris använde Jenny i sina böcker. ”Emily är förstås du”, sa hon och visade upp manus till En överlevandes minnen. Hon talade alltid om när hon hade använt något som Jenny sagt eller gjort. När Jennys egna författarplaner började ta fastare form kunde hon bli irriterad över att Doris hade snott några av hennes bästa historier och gjort dem till sina. Jenny hade Doris att tacka för att hon hamnat på rätt köl och Doris fick i sin tur stoff till sina böcker. Nu är även Jenny Diski borta (2016), sörjd inte bara av maken, som hon i sitt skrivande benämner ”The Poet”, utan av många av sina trogna GP-läsare." 

 

BOKSAMTAL 2 våren 2019: PÅ TUNN IS: En resa till Antarktis av Jenny Diski

28.02.2019 11:28
Vid vårens andra träff tisdagen den 26 februari, samtalade vi sex: Annette, Margareta, Ann-Louise, Barbro, Gunilla och Eveline. En av deltagarna har slutat och en ny har tillkommit. Maria, Gertrud, Toni och Kerstin var frånvarande. Från Toni och Kerstin har kommit reflektioner så även från Berit i Halmstad. 
    PÃ¥ tunn is : En resa till Antarktis              
     På tunn is En resa till   Antarktis           
Relaterad bild        
  av   Jenny Diski
 
Efter en kort introduktion till och från vår nya deltagare, kastade vi oss över våra korta reflektioner av dagens självbiografi, som alla tyckte var mycket fängslande - en skildring av en resa utanför och inom författaren. Egentligen mest inom henne - en uppgörelse med hur hon som dotter har förhållit sig och fortfarande förhöll sig till minnet av sin barndom och föräldrarnas påverkan på hennes liv. Ett liv som skulle kunna ha fått en rakt nedåtgående livskurva, men som hon med sin otroligt starka personlighet, mot alla odds, lyckades hålla balans på och bli så pass hel som människa. 
Flera av deltagarna uttryckte den fina balansen/avvägningen, som författaren lyckats med i berättelsen. Hennes inre resonemang, om att förlåta sig själv. Hennes beskrivning av sig själv som utanför sig själv - Jennifer / Minnnet (s 85-93). 
Hon beskriver på s 182-183 att ingen någonsin hjälpte henne som barn, alltså grannarna, som måste ha varit medvetna om vad som pågick. Vi pratade kring detta, att vi är så rädda att tränga oss på, att komma på kant, att inte veta hur vi ska agera. Konflikträdsla? Som vi förstod kom hjälpen via en klasskamrats hem, som hon fick komma till som 14-åring - Doris Lessings hem (sid 29 och 227). 
Starkt om SANNINGEN s 97-99 = Vems sanning? - Och på s 220 skriver Diski om "sanningen i sakprosa"! MEN som mamma hade hon inte försummat henne (s 196). 
Språket: vardagligt, bildlikt (s 45 fågelreservat-sängreservat, s99 sanningen som kom utfarande från folks bakhuvuden som en kaskad av avloppsvatten, s127 ..skriven med en penna doppad i tårar mm, ironiskt eller humoristiskt (här och där finns det språkformuleringar som framkallar små fniss). s 105 "Att leva med henne (modern) var som att åka skridskor på nattgammal is".  "Oron var på topp" (s 120) Vi frågde oss: Kan man skriva så? (kanske typiskt Diski - att trava motsatser på varandra, som någon sa).
 
Titeln: imponerande på svenska, så talande (Diski har verkligen gått på tunn is i livet) - engelska titeln Skating to Antarctica tyckte vi inte stämde med innehållet. Vem bestämmer titeln: författaren eller förlaget?
 
Kerstin och Anne-Louise har varit på en sådan resa till Antarktis och kände igen sig i delar av berättelsen. Kerstin kände igen fartyget och hytten men hade förväntningar på en yttre reseskildring snarare än en inre resa. "Antarktis blev bara verktyget i Diskis berättelse. Hon hade lika gärna kunnat åka till Grönlands öde vithet eller en djup obebodd granskog i Norrland" och det diskuterades livligt i gruppen. För "våra"  två Antarktisresenärer var Antarktis mål och mening med färden - till skillnad från Diski, som färdades i syfte att få vistas i vithet, stillhet och avskildhet i sin hytt! I vår grupp finns 2-3 potentiella Antarktisresenärer - det vore roligt att få skriva om framöver!
 
Vi tyckte mycket om författarens berättarstil, ett särdeles eget flyt, att fomulera, att få läsaren helt i sitt grepp, så självklart, lättsamt och avslappnat, trots svärtan/smärtan. Det är ett lugn i berättelsen, som driver läsaren framåt i många olika lager och även spännande på sina håll. Det finns också en del humor i allt det svarta. Beskrivningen av turisterna är underhållande, typerna känns igen! 
 
En träning att leva i nuet: (s 63-64) "Hur hon för sitt inre öga såg hur hon gick av båten och allt detta tar slut, hur hon försöker motverka att tiden går genom att leva en sekund i taget , hålla fast den, vara uppmärksam på varenda sekund och på så sätt göra dem tröga"! Formidabelt, som någon sa!
 
Detaljrikt/Lärorikt: alla dessa ortsnamn, isberg, färger på isar, fågelarter, sjöelefanter mfl lockar till att söka och läsa mer. Se bilder av platser, djur och isarna "Taffelisberg" som isen på omslagets bild heter. Om miljöaspekten (s 132-134) intressant aspekt på nutidens synsätt på dåtidens val av överlevnadsstrategier. 
 

RECENSIONER: 1) Svenska Dagbladet 19 okt 2004 av Torgny Nordin https://www.svd.se/diski-tar-en-iskall-omvag-for-ett-mote-med-sig-sjalv

2) Göteborgsposten 28 apr, 2016 Bella Stenberg https://www.gp.se/kultur/jenny-diski-var-en-av-samtidens-skarpaste-iakttagare-1.274086

3) Sveriges radio Radioföljetongen&radionovellen 5 april 2006 Katarina Wikars https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspxprogramid=1111&artikel=824947

4) Lektörsomdöme av  Lotta LotassUtgångspunkten för författaren Jenny Diskis nya, självbiografiska bok är färgen vitt. Det vita blir här även till ett inre tillstånd, till en själslig bländning med en längtan efter ett rent, ordnat rum, med minnen från ett slags trygghet i den psykiatriska klinikens vita lakan och med en dröm om en resa till Antarktis - vithetens utpost på jorden. Diski förverkligar sin dröm och boken är till del en gripande minnesskrift över en plågsam barndom och till del en närmast gemytlig skildring av den antarktiska kryssningens ressällskap. Minnenas smärtsamma rottrådar bryts mot blånande isberg och längtan efter självutplåning synliggörs på världens mest avlägsna plats. Korsbefruktningen lyckas. Smärtan blir aldrig för tung att bära. Det vita gnistrar i alla regnbågens färger. Detta också mycket tack vare Diskis lätta, precisa och stilsäkra språk. Hennes bok bör tala till alla dem som någon gång längtat bort. 

 

Hittade vi anknytning till vårens tema ?: Ja, under förlåtelse eller kanske bättre förståelse/lättnad – för på sista sidan skriver Jenny Diski:  ”Jag tyckte det var bättre att min mamma hade fortsatt att vara olycklig än att jag hade haft fel under alla dessa år!”

 

Avslutar med att citera författaren om lust-tvångstanke-förväntan (s 10) "Tanken blev en lust lika stark som en sexuell tvångstanke, att Antarktis var vad jag ville ha! " (s 13)" Poängen med lust är själva lusten, det verkliga nöjet med förväntan är förväntan. Uppfattningen att vi blir nöjda när vi får våra önskningar uppfyllda är falsk."

Poäng 1-5: 1=3,75*(slutet inte lika övertygande) – 6=4* - 1=stark 4* - 3=vet ej

 

OBS! sidorna jag hänvisar till är till pocketupplagan.

/Eveline

BOKSAMTAL 1 våren 2019: TIDSKLYFTAN: EN VINTERSAGA PÅ NYTT av Jeanette Winterson

31.01.2019 12:27

Vårens första träff blev ett intressant och givande samtal i en ny genre inom litteraturen, en cover/omskrivning av en klassiker. Vi som samlades i studierummet Sylphide på stadsbiblioteket i Kulturmagasinet, Sundsvall den 29.01.2019 var Gunilla, Maria, Margareta, Toni, Kerstin, Barbro, Gertud och Eveline. Från Annette och Berit har jag fått reflektioner.  

Det engelska förlaget Hogarth har inför 400-årsdagen av Shakespeares död 2016 gett i uppdrag till några uppskattade författare att förflytta dramer av Shakespeare till modern tid och skriva om dem till prosa. Jeanette Winterson, Howard Jacobson, Gillian Flynn, Margaret Atwood och Jo Nesbø är några av dem som tackat ja. Mycket spännande och perfekt att välja till boksamtal. Vårt val blev Jeanette WintersonOm sitt val av En vintersaga (1611), säger Winterson på s 281: Det är en pjäs om ett hittebarn - och jag är ett hittebarn samt Det är en pjäs om förlåtelse och en värld av tänkbara framtider - och hur förlåtelsen oh framtiden är förenade i båda riktningarna. Tiden är vändbar. = Tidsklyftan=

Tidsklyftan : en vintersaga pÃ¥ nytt                                   Bildresultat för Jeanette Winterson              

 Tidsklyftan; En vintersaga på nytt         av Jeanette Winterson

Jag som valt denna läsekonstellation var mycket förväntansfull på dagens samtal. Skulle deltagarna gilla konceptet, att läsa två i en? Jättebra! Kul idé! 

Så här tyckte vi kort: I Wintersons omskrivning finns Shakespears komedi i ett sammandrag. Bra, då läsaren kommer in i handlingen och inte bra, då läsaren blev influerad och styrd. En förvirrande inledning, rörigt och svårt att komma in i handlingen, med alla namn. En deltagare: jag litar på att författaren ska reda ut förvirringen och det gör hon! En annan deltagare har gjort en skiss på samtliga karaktärer för att underlätta!  Efterhand ordnar det till sig, då karaktärerna utkristalliserar sig. En vuxensaga, grymt sedelärande, med ett lyckligt slut. Här finns all missbruk: alkohol, våld, sex, spel, sjuklig misstänksamhet och fula ord. Någon tyckte: varför göra dessa cover inom litteraturen och klassisk musik som man gör inom populärmusiken? Tycker ändå att författaren lyckats bra med denna cover - ett fint hantverk - skrivet med humor. 

Svårt att knyta an till hur människorna agerade - Leo med sitt fruktansvärt elaka och vulgära språk - styrd av sin sjukliga svartsjuka. Pauline som stått ut med att jobba så många år och höra på Leos sarkasmer. Xeno och Mimi står ut genom att de två har en fin förtrolighet, vilket såklart spär på Leos svartsjuka. En av deltagarna var besviken på romanen, men kände att vårt samtal vidgat perspektiv. Autolycus skojarvokabulär roade oss alla - en frisk fläkt trots sin skrupellöshet. Där fanns också en ödmjukhet, som egentligen i alla karaktärerna. Även i Leos reflektioner på sid 232-233 visar en inre önskan om förlåtelse och hopp (smärtsamt, vemodigt, även patetiskt) . 

Språket bra, sago lik, raffinerat, för mycket könsord.

Vackert De inre tankarna som Xeno och Mimi har under sitt samtal på s 80-81 är så känslosamt berörande. Och så tydligt det blir att det är dessa två som egentligen älskar varandra, men står tillbaka för den stora, mullrande, dominerande karaktären Leo. Xenos tankar kring Mimi sid 230 och Mimis på sid 231 är smärtsamt att läsa. Xeno klarar inte att tänka på henne IRL, dock som en käraktär i datorspelet .

Mellanakterna tex sid 133-134, 219-222 och Rubrikerna tex sid 63 och 201; samt berättelsen om ängeln 208-209, som blir Xenos vision och dataspel. Här visar Winterson hur stort hennes författarhantverk är!

De Goda/De Onda och Svart/VittUtifrån Wintersons berättarförmåga är romanen tunn, ytlig fastän stora känslor tas upp. Men som en cover av en Shakespeare komedi, är Tidsklyftan en spännande saga och underhållande läsupplevelse med lyckligt slut? Trots allt! 

Vårens tema: LUST-SVARTSJUKA-HÄMND-FÖRLÅTELSE - allt finns med 

Våra poäng: På en skala från 1* till 5* = 1x2,5* - 4x3* - 3x3,5* - 2x4* 2xvet ej  

Recensioner:  1) Smålandsposten 21 april 2016 Annika Koldenius  https://www.smp.se/kultur-noje/jeanette-winterson-tidsklyftan/

2) Corren.se 24 april 2016 Jakob Carlander https://www.corren.se/kultur-noje/recensioner/shakespeare-la-winterson-om4106586.aspx

3) Expressen 26 april 2016 Ulrika Kärnborg https://www.expressen.se/kultur/krystad-nytolkning-av-william-shakespeare/

4) Sala Allehanda 13 maj 2016 M L Blekastad https://www.salaallehanda.com/artikel/bocker/orden-om-karlek-gar-rakt-in-i-hjartat

5) Jönköpingsposten 25 april 2016 Björn Kohlström https://www.jp.se/article/shakespeare-som-tv-spel-blir-magi/                             

6) Lektörsomdöme Marie Tonkin: Tidsklyftan förlägger Shakespeares En vintersaga till modern tid i London och New Bohemia, Prince George County, Virginia, USA. I persongalleriets nät av relationer stiger som en flodvåg svartsjuka, hämnd och förlåtelse. Har förlåtelsen fortfarande en möjlighet? Tidsklyftan är en romanvärld jag gärna vistas i och som slår upp dörrarna på vid gavel för läsaren. Winterson tycks dansa med Shakespeares klassiska teman och formulerar gång på gång vackra aforistiska sentenser, inströdda i en intrikat väv av händelser. Helhetsbetyg: 4. - -

Min beröringspunkt är Böhmen, då mitt ursprung är forna Tjeckoslovakien. ca 700 familjer emigrerade från Böhmen till Prince George County, Virginia, USA i slutet av 1800-talet. 

/Eveline

ÄNDRAD ORDNINGSFÖLJD

17.01.2019 13:08

Temat: Från Shakespeare 1611 till alternativa Nobelpriset 2018 gör att vi börjar med En vintersaga  av Shakespeare. Den finns också i en kortare/modernare sammanfattning i omskrivningen Tidsklyftan av Jeanette Winterson. 

TEMA - TITLAR - DATUM för läsecirkeln våren 2019

27.12.2018 22:22
God fortsättning - nu är upplägget klart. Det blir en ändring av första titeln till den 29 januari. 
Vi börjar alltså med Tidsklyftan: en vintersaga på nytt av Jeanette Winterson. 
Det är en omskrivning av Shakespeares En vintersaga:en komedi - något av litteraturens "Så mycket bättre"!  Vi kan hinna läsa in även Shakespears drama inför samtalet, därför omkastet av titlarna. Det kan behövas en lite längre tidsklyfta, tänker jag! :-)
Shakespears version från 1611 finns på biblioteket i 2 fysiska ex och som e-bok. Tyvärr ingen i pocket (Adlibris har häftad för 189:- utgiven 2015).  
 
Tema: Lust-Svartsjuka-Hämnd-Förlåtelse; från Shakespeare 1611 till alternativa Nobelpriset 2018
29/1 Tidsklyftan: en vintersaga på nytt (2016)av Jeanette Winterson 
 + ev En Vintersaga: en komedi av Shakespeare
26/2 På tunn is: En resa till Antarktis (2004) av Jenny Diski
26/3 Finna sig (2017) av Agnes Lidbeck
23/4 Tills vattnet stiger (2011) av Maryse Condé (alt.Nobelpris 2018)
 
Vi träffas tisdagar kl 16:00-17:30 i Sylphide. Författarinfo mm kommer med välkommenbrevet i januari.
 
                           
Gott Nytt Läsecirkelår   önskar Eveline
<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>