Blogg

BOKSAMTAL 4 hösten 2018: FLICKAN av Angelika Klüssendorf

17.12.2018 18:20

Till den 4:e bokträffen i höst kom: Kerstin, Monica, Toni, Maria, Margareta, Barbro, Gertrud och Eveline. Från Annette, Berit i Halmstad och Gunilla har vi fått synpunkter via telefon och mejl. Om Flickan blev diskussionen intensiv och livlig. En del har berörts mycket och känt stor olust vid läsningen och en del berördes inte mycket. Ja, som konstnärer brukar säga, "det är i betraktarens öga, det sker"!

Flickan                Bildresultat för angelika klüssendorf bilder

Flickan                     av         Angelika Klüssendorf

Jag återger våra synpunkter som de föll:1) Mådde dåligt - raka motsatsen till förra boken "Hemåt över isen". En lättläst bok men så arbetsam. Korthugget språk.  2) Lättläst - väckte obehag och sorg, främst över brodern Alex, flickan har en styrka - inte speciellt DDR - förekommer idag var som helst. 3) Berörde mig så illa att jag inte ville läsa, men kände att jag måste, eftersom det är till en cirkel - men har inte läst klart - författaren berättar ytligt och kommer inte på djupet. 4) En Må-dåligt-bok! psyk-dåligt att läsa - tyckte inte om Flickan från början men känslan ändrades under hand - ett så hemskt hemförhållande förekommer också idag - lakoniskt/tyskt språk - författaren skriver bra. 5) Har redan beställt uppföljaren April- tycker om boken - korthugget språk - lättläst - inte speciellt politiskt utan en skildring av hemförhållande där båda föräldrarna är alkoholiserade - Flickan är "streetsmart". 6) Ingen Feel-good - den inledande meningen väckte tanken "vad ska nu komma" (jmf med Selma Lagerlöf - prästen från predikstolen) - en dyster exposé av alla karaktärer - frånsett Ellen som glimmade till - Flickan är utsatt med råge - språket är lättläst men innehållet tungt. 7) En rapport på ytan - Flickan är namnlös och i 3:e person - blev inte berörd pga författarens ytliga berättelsesätt - förekommer inte bara i DDR - barnen har en överlevnadsstrategi, både Flickan och brodern - önskar att den hade varit mer på djupet - nedslag lite här och där blev bara yta - lättläst. 8) En sån barndom ska inget barn ha - att själv lösa sin tillvaro efter bästa/sämsta förmåga -Ingen bryr sig om  själva Flickan annat än att hon ska följa systemet - att barn orkar med så mycket och många övergrepp - smärtsam att läsa, stark och brutal - trots allt har Flickan drömmar - det är hoppfult, men till vad? 9) Flickans utsatthet universellt och inget särskilt för DDR - väckte inte mina känslor - läsaren kan väga in sina egna känslor - avskalad - lättläst - jag tycker om den - en stark, superstark tjej - trovärdig - Flickan tar efter mammans elakhet (arv). 10) författaren beskriver våldet och eländet men frossar inte i det - tyvärr blir jag inte så berörd  som jag borde bli - är nog mättad av alla bokcirkelböcker just nu! 11) Tyvärr inte specifikt för Östtyskland - finns i vårt samhälle också men vi pratar sällan om dessa flickor o brorsor - goda blänkare: den blinda damen, Elviras mamma, hunden Hugo - Flickan längtar efter sin mamma trots att hon är så elak - lättläst trots sitt tunga innehåll - informativ på ett rakt sätt - borde användas som studiebok på socialhögskolorna! 

Denna uppväxtskildning är i 3 delar Flickan - April - Jahre Später och vi ansåg några av oss, att det därigenom kan bli både djupare och även mer DDR-inblick. Föreslog att vi läser del 2 och 3 när de kommit ut i pocket och diskuterar. Några ville men inte alla, så vi läser var och en som vill.

Höstens tema: Makt och människans utsatthet stämmer även i denna hårda livsskildring.

Recensioner (hela/delvis från nätet) 1) Aftonbladet 24 juni 2013 Pia Bergström Terrormamman bakom järnridån 

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/21qEL4/terrormamman-bakom-jarnridan

2Dagens bok 2013-08-07 Camilla Hällbom 

https://dagensbok.com/2013/08/07/angelika-klussendorf-flickan/

3) Jönköpingsposten 1.3.2017 Ulla Strängberg om romanen April – fortsättning på Flickan

https://www.jp.se/article/fascinerande-om-en-absurd-varld/

4) Sveriges Radio 2 augusti 2017 Katarina Wikars om April och Flickan

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6724586 (lyssna)

5) Litteraturmagasinet 2013

https://www.litteraturmagazinet.se/angelika-klussendorf/flickan

6) Västmanlands Läns Tidning - Kristian Ekenberg om April som är en fortsättning på Flickan

https://www.vlt.se/artikel/kultur/distansen-for-stor-i-april

7)Lektörsomdöme - Karin Engvén om Flickan

I sina romaner har Angelika Klüssendorf skildrat erfarenheter som officiellt inte existerade i DDR och som var obekanta i väst. Barn och ungdomar drabbades av vanvård, växte upp med alkoholism och missbruk även i den socialistiska mönsterstaten. Utvecklingsromanen Flickan tilldrar sig på 1970-talet, berättas ur flickans perspektiv, i tredje person, med viss distans. Hennes fasansfulla familjeliv och brutala ingrepp från de sociala myndigheterna beskrivs mycket uttrycksfullt och med viss lakonisk humor mitt i tragiken. En mångbottnad roman om överlevnadsstrategier, vanmakt och förtryck. Både person- och samhällsskildringen övertygar och engagerar. En verklig angelägen roman, nu på svenska i fin språkdräkt! (vackert uttryckt tyckte vi).

 

Poäng: På en skala från 1* till 5* blir det 2x2* - 1x2½* - 3x3* - 1x3½* - 1x4* och 3 vet ej

/Eveline

 

BOKSAMTAL 3 hösten 2018: HEMÅT ÖVER ISEN av Gunilla Linn Persson

27.11.2018 18:33

Till vår 3:e bokträff i höst blev vi fulltaliga: Annette, Margareta, Maria, Anita, Monica, Kerstin, Gunilla, Toni, Barbro, Gertrud och Eveline samt Berit via mejl från Halmstad. 

HemÃ¥t över isen                Bildresultat för gunilla linn persson

Hemåt över isen         av      Gunilla Linn Persson   

Varför denna roman: Jag läste en recension i vår lokaltidning 15.02.15 och kände att jag ville ha denna roman med vid "rätt" tema. Höstens tema "Makt och människans utsatthet" känns helt rätt. 

Vad tyckte vi? Övervägande tyckte om denna finstämda, lättlästa, läsvärda, feel-good roman. Den är lätt att ta till sig, spelar på känslosträngarna och en intressant historia med återblick till den fasansfulla händelsen 100 år tidigare, som så starkt präglar nutiden. Någon uttryckte att hon fylldes av en mängd känslor. Här fanns också röster, som inte var så begeistrade av denna, men tycker att författaren skrivit intressantare romaner. Något orealistiskt mtp att Ellinor var så kunnig i poesi därute i skärgården. Vi hade delade meningar om det realistiska i att hon åkte in till Stockhom och köpte dyr parfym / kläder en gång/år (influens från mamma Hertha), men använde dagligen gamla uttjänta stövlar! Vackert med monogrammen, som Ellinor så känslosamt stryker över med handen - fint!

Miljöskildringen: Författaren beskriver miljöer, inom- och utomhus så tydligt. Flera i gruppen kände igen sig i skärgårdsmiljön av egna upplevelser bland öbor i skärgården. 

Språket: fint språk - det tyckte vi alla - poetiskt skrivet- ibland lite overkligt - naturspråk - egna påhittade ord; dillra, knistra, tillra, skulla, gniska och "Godhjärtemor" -  tjusigt hantverk av författaren. Spelar på läsarens känslor. Mindre bra med de korta meningarna, kändes ibland något "hackat". (Svårt att alltid hitta rätt ord för vad vi känner). 

Ord/Känsla romanen väckte: Utfrysning, Godhjärtemor, Raison d´être = Skäl att finnas till, Makt o utsatthet; faderns makt över Ellinor; vädrets makt över människan; kärlekens och hatets makt, Matters of the heart = Hjärtefrågor, Utsatthet, Pliktkänsla, Kärlek - Atmosfärskapande (lånar ordet från Aftonbladets recensent se nedan).

Vi pratade om: Den "stackars" Herta, så malplacerad och så förminskad av öborna. Förskräckligt!  Skärgårdsfolket känns igen och jmf med inlandsfolket. Kärvheten hungern är den bästa kryddan och att vi klarar oss själva. Vi anar att författarens egna svåra liv finns som grund. Vi associerar till Ingrid i "Vitt hav" av Roy Jabocson (se boksamtal 4 hö-2017-12-12). Jag funderade på "Isorgelkust" och har inte hittat något på Google. Kan det vara så som en i gruppen tänkt: att det är isformationerna som liknar orgelpipor, som menas? Och så kvinnorna, som inte syntes annat än "bakom köksgardinen", medans mannen beskrivs som självaste "skärgården - skärgårdskarln"!

Recensioner: 1) Aftonbladet 23 januari 2015 Lennart Bromander

https://www.aftonbladet.se/kultur/bokrecensioner/a/Mg90ko/kusligt-drama-i-skargarden

 

2) Göteborgsposten 22 jan 2015 Det här kan bli en stor succé, skriver Linda Skugge

https://www.gp.se/kultur/gunilla-linn-persson-hem%C3%A5t-%C3%B6ver-isen-1.47695

3) Östgöta Correspondenten 2015-01-25 Anna Rudberg-W Underbar och skimrande vacker

https://www.corren.se/kultur-noje/bocker/underbar-och-skimrande-vacker-7669931.aspx

4) Arbetarbladet 16 mar 2015 Kristian Ekenberg Tjorven som blev kvar på skärgårdsön.

https://www.arbetarbladet.se/artikel/kultur/tjorven-som-blev-kvar-pa-skargardson

5) Lektörsomdöme BTJ (bibliotekstjänst) Ida Andersen. Med utsökt, poetiskt språk och yppersta känsla för miljö och människosinnen, skriver författaren episodiskt fram ungdomarnas skräckfyllda färd över isen och den knotiga kärlekshistorien mellan Ellinor och Herrman. Lika levande frammanar hon öns historia, dess karaktär och berättelser. Det är en vacker, vemodig, högst mänsklig saga om skuld o kärlek att njuta av och bevara i sitt hjärta.

Det finns en fortsättning: Författaens nya roman "Jakten efter vid" återvänder hon till Elinor, samtidigt som hon går tillbaka till det tidiga 1900-talet och den föräldralösa Colombine, som hamnar på klippern Arkansas of Copenhagen.

Poäng: På en skala 1*-5* blir vårt betyg = 

2= 3* 1= 3,5* 4= 4* och 4 vet ej

Avslutar med ett personligt minne: I romanen förekommer den gamla visan Kristallen den fina på flera sidor. Jag har så gärna velat lära mig spela piano men lyckades inte så bra. Dock klarade jag en melodi - Kristallllen den fina -!  Märkligt att hitta igen den i en roman, jag så länge väntat på att läsa! Under fikastunden lyssnade vi på en inspelning av Kristallen den fina med Johan Stengård

/Eveline

 

BOKSAMTAL 2 hösten 2018: SÅNG TILL DEN STORM SOM SKA KOMMA av Peter Fröberg Idling

24.10.2018 11:47

 

Till höstens bokträff nr 2 samlades Toni, Maria, Monica, Gunilla, Gertrud, Barbro och Eveline. De som inte kunde komma har lämnat synpunkter per telefon och mejl.

SÃ¥ng till den storm som ska komma                                                  Peter Fröberg Idling 2013.

Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling

 

Bokval: Gertrud tipsade efter att hon läst denna roman för några år sedan. 

Höstens TEMA Makt och människans utsatthet stämmer mycket väl överens med denna roman.

Ord/känsla som romanen väckte: Behärskning-Makt-Vilsenhet (ett ord för varje avsnitt), Berättande-Poetisk-Suggestiv-Insiktsfull, Maktspel-Triangelspel, Kamp, Berikande, Maktkamp, Utsatthet, Långsam.

 

Fantstisk bra bok! De flesta av deltagarna tyckte väldigt mycket om denna roman. Den väckte nyfikenhet och inspirerade till att söka och läsa på nätet om den fruktansvärda grymhet som människorna i Kambodja led, under Pol Pots tid. Hur kunde Sar, som framstod som så servil och vänlig, bli så utstuderat grym, det undrade vi? Försmådd kärlek? Vad är orsaken till de mekanismer som förminskar medmänsklighet och förstärker omänsklighet? Bär vi alla på sådan dualism? Många frågor och inga svar.

 

Karaktärerna: Otroligt mångbottnade med starka politiska motiv och visioner, iaf männen. Kvinnan framställs som en bifigur till mannen och mannens behov av tillfredsställelse, socialt och sexuellt. Dock har Somaly egna drömmar och visioner som inte inbegriper männen.

 

Språket är lättläst, fastän den berör så tunga saker. Romanen är smart disponerad i tre avsnitt om Sar-Sary-Somaly, där alla tre strävar efter förändring av sina liv, utifrån sina respektive utgångslägen. DU-formen och den eftertänksamma tonen i den första delen är intressant. Författaren skriver så skickligt, så poetiskt, så spännande med tydliga miljöbeskrivningar och hur politiken fördes. Hur mycket är verkligt och hur mycket är fiktivt, funderade vi kring. Böcker med långa titlar brukar vara tråkiga, men icke den här - en fantastisk bra bok från en intressant tidsepok. Vi var alla unga då med småbarn och kände visserligen till att det krigades i Kambodja, men inte mer. Så detta var en berikande läsning, menar vi.

 

Recensioner:1) Aftonbladet 29 aug 2012 Athena Farrokhzad

https://www.aftonbladet.se/kultur/a/0EowmE/forspel-till-folkmord

2) Göteborgsposten 29 augusti 2012 Per Planhammar 

https://www.gp.se/kultur/peter-fr%C3%B6berg-idling-s%C3%A5ng-till-den-storm-som-ska-komma-1.640330

3) Expressen 30 augusti 2012 Kristian Lundberg blir djupt tagen av Peter Fröberg Idlings bok

https://www.expressen.se/kultur/peter-froberg-idling-sang-till-den-storm-som-ska-komma/

4) Svenska Dagbladet Kristoffer Leandoer – (Hela recensionen är tillgänglig för prenumeranter)

https://www.svd.se/imponerande-romandebut

Våra betyg på en skala 1-5*blir: 4*

 3* av 1

 3,5* av 2

 4* av 8 

/Eveline 

 

BOKSAMTAL 1 hösten 2018: JAG ÄR ALLT DU DRÖMT av Ali Smith

25.09.2018 12:11

 

ÄNTLIGEN börjar läsecirkeln! Det tyckte vi alla 11, som träffades tisdag 18 september till höstens första träff. Anita, Gertrud, Kerstin, Barbro,Toni, Monica, Margareta, Maria, Gunilla, Annette och jag Eveline. Samt Berit via mejl från Halmstad. KUL! Men allt annat än kul, tyckte vi om romanen.

Jag är allt du drömt                Relaterad bild

Jag är allt du drömt        av            Ali Smith

BOKVALET: Ett tips att läsa "Flicka möter pojke" av Ali Smith kom från biblioteket. Den fanns då inte i pocket varför jag valde "Jag är allt du drömt". 

HÖSTENS TEMA: "Makt och människans utsatthet" -  alla i familjen utsattes för Alhambras makt

KORT vad vi tyckte:  Inte min melodi - Kan man skriva på detta sätt - Konstruktionen för modern för mig - Som läsecirkelbok och diskussionsunderlag – Inget att läsa för sig själv - Nej inte min typ av bok - Annorlunda - inget att rekommendera - inget att ge bort - Nej, vad är detta - såg läsningen som ett jobb som skulle utföras - Lek med många komponenter - Pussel - Blir för spretigt att läsa - Ingen läsupplevelse - Mest irriterande - Gillar inte alls formen - Romanen ger inget avtryck.

ORD/KÄNSLA som romanen väckte: Utstickare - 3 x Annorlunda - Förvirrande - Utmanande - Isolation - Absurd litteratur - Rörig - Rotlöshet - Trasig - Lurad - Irritation - Hopkok

KARAKTÄRERNA: samtliga  familjemedlemmar beskrivs som självupptagna - levde i parallella världar - karaktärerna hänger inte ihop – och var Amber en verklig karaktär?- isf var hon helt super i alla hänseenden!  – några intressanta dialoger mellan Amber och enskilda familjedeltagare.

BERÄTTELSEN om den trasiga familjen är intressant och har lite nerv ändå, men i övrigt ? frågetecken ?

HUMOR: Inledningen var underbar, rolig med Mamma började mig en kväll 1968.. och precis som recensionerna på omslaget, ingav detta höga förväntningar, som inte infriades. Även att Alhambra döptes efter biografen hon blev till i.  Kul med ordombildningen av Catskill (namnet på en bergskedja i New York Sid 385  (sånt förekommer på fler sidor).

SPRÅKET: lättläst, originellt och roliga formuleringar, både enkelt och komplicerat, skruvat se sid 146-149 och 278-287. Vad menas med dessa uppräkningar av händelser bakåt i tiden? Förbryllande sidor, vi inte alls förstod oss på! Är det detta som resencenterna kallar "modern, berörande,, hänförande upplevelse och hisnande överraskande"

Vad vill författaren egentligen? Förslag från en deltagare: Reta läsaren till vansinne! Mest troligt väcka tankar och det gjorde den faktiskt – iaf blev hade vi en mycket bra diskussion om den och om författaren.

 

TITEL o ÖVERSÄTTNING: Vi enades om att det måste ha varit svårt att översätta och hitta den rätta stämningen men tyckte inte att titelöversättningen är bra – Accidental betyder Tillfällig i direkt översättning och den titeln hade gett helt andra signaler. Titeln Jag är allt du drömt och omslagstexten med bedömningar av The Financial Times och The Independent känns som att ha blivit lurad på innehållet

 

Recensioner:

1) Albert Bonniers 2006-11-03

https://www.albertbonniersforlag.se/Bocker/skonlitteratur-allmant/j/jag-ar-allt-du-dromt/

 

2) Dagens bok Alice Thorburn 4.01.2017

https://dagensbok.com/2007/01/04/ali-smith-jag-ar-allt-du-dromt/

 

3) Bokhora 2006-12-09

https://bokhora.se/2006/the-accidental-jag-ar-allt-du-dromt-om/

 

4) Bokfantomen Augusti 2017 ( 4* av 5)

https://bokfantomen.se/recensioner/ali-smith-jag-ar-allt-du-dromt/

 

5) Lektörsomdöme av Gunilla Szemenkár. Detta är en skruvad nutidshistoria om kärlek och lust och förlust och inte minst om klyftan mellan generationerna. Det är en ömsint och humoristisk berättelse med mycket svärta och i vissa stunder påminner Smiths berättarstil om en blandning av Salman Rushdies maniska ordsvall och Kate Atkinsons surrealistiska skrattspegel. Översättningen är ett litet under med tanke på de många ordvitsarna som inte kan ha varit helt lätta att transponera till svenska.

 

TIPS att läsa! - 2003 intervjuades Ali Smith av författarkollegan Jeanette Winterson.

https://dagensbok.com/2017/10/16/stillsamt-overskridande-noveller/

 

 

 

ETT TIPS att förstå s 413-414: Googla på Alhambra – världsarv 1984 i Granada/Andalusien – intressant! + Alhambra SEAT är ett bilmärke + Alhambra är namn på många biografer.

 

Avslutar med ordet PLIKT & JOBB att läsa boken till slut då läsningen ska diskuteras i cirkeln. Annars hade flera i gruppen lagt ifrån sig boken utan att läsa till slut. De orden har aldrig tidigare förekommit som orsak till att läsa ut en cirkelbok!

 

SKATTNING: Fr.o.m. i höst börjar vi med att skatta varje bok från 1-5 där 5=bäst - som jag lägger in i kommentarerna när jag fått in alla deltagarnas skattning. 

 

 

/Eveline

 

 

 

FULLSATT I HÖSTENS LÄSECIRKEL!

02.09.2018 12:29

Som tidigare blir vi ett härligt gäng, som älskar att läsa och samtala om och kring de böcker vi läser. 

Anita, Gertrud, Kerstin, Barbro,Toni, Monica, Margareta, Maria, Gunilla, Annette och jag, Eveline. Dessutom fortsätter Berit på distans från Halmstad. 

Välkommenbrev och författarinformation har skickats!

 

VÄLKOMMEN

till höstens första läsecirkel/boksamtal

på Stadsbiblioteket

i samverkan med Folkuniversitetet

Plats: Studiolokalen SYLPHIDE, vån 3, Stadsbiblioteket, Kulturmagasinet

TISDAG 18 september kl 16:00 – 17:30

Då samtalar vi om romanen: Jag är allt du drömt av Ali Smith

Bifogar information om författaren

Vi börjar med att var och en ger en kort sammanfattning om vad vi tycker om romanen.

Vi tänker också ut ETT ORD eller EN KÄNSLA som kan sammanfatta

vad romanen väckte i oss under läsningen.

Bifogar Månpockets vägledning till boksamtal:

Att fundera över vid läsningen – förslag på saker att ta upp under vår diskussion

 

Jag fixar enklare fika. Den som vill fika betalar 10 kr/gång.

 

Sundsvall 6 sept 2018      …………………………………

Eveline Santner, 070-6554282

evelinesantner@gmail.com

ANMÄLAN TILL HÖSTENS LÄSECIRKEL

21.06.2018 20:36

Nu är höstens titlar, tema och datum klara

Anmälan gör du till bibliotekarie Ulf Johansson, stadsbiblioteket, Sundsvall. 

ulf.lk.johansson@sundsvall.se 

TEMA hösten  2018

Makt och människans utsatthet

 
18/9   -  Jag är allt du drömt av Ali Smith

16/10 - Sång till den storm som ska komma av Peter Fröberg Idling

13/11 - Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson

11/12 - Flickan av Angelika Klüssendorf

KLASSIFICERING av vårens romaner 2018

29.04.2018 13:19

Vid senaste träffen klassade vi vårens romaner så här:

1) LILA av Marilynne Robinson

2) NOCTURNER av Kazuo Ishiguro

3) KLOCKAN KLÄMTAR FÖR DIG av Ernest Hemingway

4) DE FÖRDRIVNA  av Negar Naseh

Vi menar också att det inte går att göra en rättvis klassning. Klockan klämtar för dig är skriven långt tidigare än de övriga tre. Men ändå tyckte vi så!

/Eveline

 

BOKSAMTAL 4 våren 2018: DE FÖRDRIVNA av Negar Naseh - 0PRISAD ännu

27.04.2018 21:42

Så har vi kommit fram till den 4:e och vårens sista träff och till den kom Kerstin, Toni, Barbro, Monica, Margareta, Maria, Gertrud och Eveline. Annette, Gunilla och Inger hade förhinder. Gunillas och Berits reflektioner läser jag upp och väger in i sammanställningen.

Negar Naseh är den av vårens författare, som ännu inte vunnit något pris. Hon har förutom De fördrivna skrivit Under all denna vinter och tiden får utvisa!

 

 

De fördrivna          Relaterad bild

De fördrivna    av                    Negar Naseh

 

 

Några korta reflektioner: Den grep inte alls, kall och okänslig. Jämfört med förra boken Lila, så var detta inte mycket. Bättre när jag läste 2:a gången. Kalt språk och distanserat. Enda värmekänslan var den mellan Miriam och barnet. Språket ingen höjdare. Tråkigt segt och deprimerat. Inte imponerad – väntade mer av innehållet. Patetiska föräldrar. Den berörde inte i början! Det händer inget men är ändå läsvärt. Ensam om att tycka om boken. Väcker tankar och funderingar.

 

Gertrud var sist ut med vad vi tycker ”kort”. Hon belyste att författaren trycker på många punkter i parets relationsproblem, med varandra och med andra. Samtidens politiska händelser, utanförskap, parets känslokyla och strutsbeteende.

 

Våra ord/känslor: Vit melankoli – Skilda världar – Distans – Känslokyla – Relationskatastrof – Sorgsenhet – Ensamhet – Yta – Världsfrånvänt - Relation

 

Ja, vad vill författaren egentligen berätta? Vi diskuterade fram och tillbaka och var nog till slut ganska överens om att författaren beskriver ett samtida västerländskt relationsskeende, som egentligen känns alldeles förskräckligt. Egotrippade båda huvudkaraktärernan. Boken tar upp samtidens medelklass och välbeställda européers världsfrånvända livspussel och frågor de kanske borde ägna sig åt, t.ex. den svåra situationen för flyktingarna i Medelhavet. 

 

Slutsats: Författaren har i denna lilla bok spänt bågen till många samtida problem och jag hänvisar till recensionerna på nätet – det fanns faktiskt många. Intressant!

 

Recensioner: 

1) Svenska Dagbladet Malin Ullgren 7 april 2016

https://www.syd.se/medelhavets-angestfyllda-hetta

2) Hallandsposten Dan Sjögren 11 maj 2016

https://www.hallandsposten.se/n%C3%B6je-kultur/recensioner/negar-naseh-de-f%C3%B6rdrivna-1.831978

3) Expressen Ulf Olsson 7 apr 2016

https://www.expressen.se/kultur/vita-logner-i-varmen-och-lost-lasarplageri/

4) Litteraturmagazinet 

https://www.litteraturmagazinet.se/negar-naseh/de-fordrivna

5) Borås Tidning Rebecka Åhlund 15 april 2016

https://www.bt.se/kultur-noje/negar-naseh-de-fordrivna/

6) Jönköpingsposten Björn Kohlström 7 apr 2016

https://www.jp.se/article/naseh-ar-en-stor-orosskildrare/

7) Lektörsomdöme /Ida Andersen

Negar Naseh tar sig an den bräckliga relationen mellan två nyblivna föräldrar. På ett nästan obehagligt sätt, med sparsam dialog, tar författaren med oss in under huden på karaktärerna. De är självupptagna och inskränkta. Med mästerlig iakttagelseförmåga och skärpa förmedlar Naseh den plågsamma hetta, leda och isolation de lever i. Hon trappar med små medel upp spänningen i både berättelse och relation. Boken tar upp samtidens medelklass och välbeställda européers världsfrånvända livspussel och frågor de kanske borde ägna sig åt, t.ex. den svåra situationen för flyktingarna i Medelhavet.

Boken är komprimerad och klaustrofobisk som ett kammarspel. Språket är exakt och sparsmakat, personerna sammansatt skildrade med alla sina tillkortakommanden. Helhetsbetyg: 4

8) Sveriges Radio Kulturnytt/ Jenny Aschenbrenner 7 april 2016  

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6405262

 

Avslut: Någon sa - "karaktärerna är som små öar på vattnet - och katastrofen närmar sig" !

 

Tänkvärd läsning/Eveline

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOKSAMTAL 3 våren 2018: LILA av Marilynne Robinson – PULITZER & ORANGE PRIZE

30.03.2018 17:45

Till vårens tredje boksamtal tisdag 27 mars samlades Gertrud, Margareta, Maria, Gunilla, Monica, Barbro, Kerstin och Eveline. Idag saknar vi Toni, Annette och Inger samt Berit. Toni och Berit har mejlat sina synpunkter, vilket jag delger gruppen och väger in i sammanställningen.

 

Marilynne Robinson erhöll Pulitzer-Prize 2005 för Gilead och Orange-Prize 2009 för Home. Pulitzer-Prize är USA:s mest prestigefyllda litteraturpris och Orange-Prize är ett Brittiskt pris och går till kvinnliga engelskspråkiga författare. Numera heter priset Baileys Women´s prize för fiction (det har också en tid hetat Women´s Prize for Fiction).

Marilynne Robinson promoverades 27 maj 2016 till hedersdoktor i teologi – i Lund. Hon är också omtalad för att vara ”Obamas favoritförfattare”. Av det jag läst i olika länkar är orsaken den, att hon så tydligt visar att poesi, teologi och filosofi hör ihop. 

 

Lila        Bildresultat

Lila                 av        Marilynne Robinson

 

ORD/KÄNSLOR som romanen väcker – det blev många:

Tillit-Misstro, Osannolik (prästen för god), Elände, Stolthet, Ensamhet, Utsatthet/Utanförskap, Kärlek, Klokskap, Existens, Överlevare och Ömsinthet.

 

Romanens utformning: - Antal sidor 309, är inte så långt, men en del tycker att den ändå kunde ha kortats. Samma resonemang återkommer ofta. Även trosfrågor stöts och blöts, vilket vi alla känner olika för. Läsaren behöver också läsa om och gå tillbaka. - Kapitelindelning saknas och långa sekvenser utan luft på sidorna, vilket gör läsningen tröttsam. Vi vill gärna få ett naturligt paustillfälle, då vi läser en bok med djupt innehåll. Strukturen i boken känns inte bra, med alla hopp fram och tillbaka, menade några. Andra gillade tidsförflyttningen, det skapar en nyfikenhet på Lilas olika skeden i hennes liv, det lilla barnet som ”togs” omhand och ”lösdrivartiden” med Doll. Lila saknar just rörelsen i sitt gamla liv. Det är en komplicerad bok av ett komplicerat liv, som tar väldig tid att läsa – men en varm bok.

 

De flesta tycker mycket om boken, vårens bästa bok tyckte någon, den har allt (fast vi har en roman kvar att läsa under våren). Vid en första läsning tyckte en deltagare, att det var för mycket elände för henne smak. Dock vid en andra läsning kom annat i dager, en entusiasm, en intelligens, existenser som känns igen.

Vi är alla starkt berörda av dessa utsatta och oälskade barn, av Lilas uppväxt med Doll, hennes liv i St. Louis och denna fantastiska spirande kärleken. Är det kärlek mellan två vuxna, eller mellan dotter – fadersgestalt? Och Lilas tydliga kärlek till det väntade barnet – som var hennes egen, som hon inte behövde stjäla!

 

Karaktärerna är trovärdigt beskrivna, framför allt den karga Doll, den osäkra Lila, den milda John Ames. Stoltheten bland de fattiga lösdrivarna framför allt dess ledare, samt hierarkin var starkt beskrivet (de ”lägre”, som inte höll sig rena ansågs som ”sämre” t.ex. pojken som tog Lilas sparade pengar). Dessvärre är det på sina håll likadant nu i USA – vi pratade om uttrycket ”white trash” (vita personer i USA med låg social status, termen har också börjat användas i Sverige). Vi tycker också att romanen ger perspektiv på egna föreställningar/fördomar. 

 

Romanen kräver sin läsare (jmf görs med Vredens druvor av John Steinbeck 756 sidor!) och pendlar mellan poesi, teologi och filosofi, vilket är oerhört intressant. Texten tar tag i läsaren och resonemangen mellan Lila och prästen är givande. Ibland är Lila klokare med sin begränsade fostran och livserfarenhet än John Ames med sin långa och intellektuella livsbana. Författaren är skicklig att förmedla människans värdighet och den egna inneboende styrkan. Det är svåra gränser mellan att anpassa sig och bli accepterad. Församlingsmedlemmarna accepterade Lila genom prästen, de är så ”inskolade” i att ” allt prästen gör är bra, även för oss”!

 

Marilynne Robinson har stor förmåga att skildra livets villkor med ett fantastiskt språk.

Sidor att lyfta fram: 24) Lite kul när prästen hjälper Lila att dra ut stolen när hon ska sätta sig: ”Vem i hela världen behöver ha hjälp med att dra ut en stol!” 91-94) Lila som betraktare, som iakttagare, som tänkare. (Skulle kunna beskriva en depression från att gå ner på djupet till att se ljuset och ett tillfrisknande). 95) Kan inte lita på någon. Det är så jag tänker hela tiden. 95) Doll och Lila skrattar vid tanken på allt de visste som ingen annan visste. (En stark förtrolighet dem emellan) 118) Skär man någon med kniven blir det olycka hur det än gick till. 186-187) Så skön är världen – om djurbarnen och människobarnen. 209) Hon hade aldrig väntat sig att hitta så många saker som hon redan kände till, nedtecknade i en bok. 246) En fantastisk bild om den kommande brisen. 264-265) ”Väldigt ofärdigt”, sade han…..”Detta innebär inte att glädjen är en kompensation för sorgen, utan att båda, glädje och sorg, existerar i egen rätt och var och en måste erkännas för vad den är. Sorgen är ytterst verklig och förlusten känns ytterst slutgiltig. ….”Så att glädje kan vara glädje och sorg kan vara sorg, utan att någondera kastar ljus eller skugga på den andra”. 277) Någon gång ville hon fråga honom vad det var för skillnad mellan att be och att oroa sig. 287) Att minnas kändes nästan alltid som skuld, ett kvardröjande där det inte fanns någon anledning att dröja kvar, som om det man älskade gjorde anspråk på en och man inte kunde låta bli att känna det, oavsett vad.”

Och så Dolls KNIV – Detta farliga föremål, Lilas livförsäkring som hon kan lägga undan till slut, då tryggheten infunnit sig. Kanske också genom att barnet finns och att leva det här livet en dag till!

 

Ja, hur kommer det sig att livet blir som det blir? Denna eviga fråga?

- Den längtan som fanns inom Lila, ett hål där vetskapen om hennes födelse fattas och vem som höll henne vid liv innan Doll tog hand om henne”. = Hjärtskärande!

- Hur lär man sig vad det är att ha ett ”hemma”? Om man aldrig haft ett hemma!

 

Recensioner: 1) Svenska dagbladet

https://www.svd.se/spannande-mote-mellan-intellekt-och-instinkt

2) Aftonbladet 5 september 2015

https://www.aftonbladet.se/kultur/article21362413.ab

3) Sveriges Radio 7 september 2015 Annelie Dufva

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6249705

4) The Gardian 12 okt 2014 Sophie Elmhirst

https://translate.google.se/translate?hl=sv&sl=en&u=https://www.theguardian.com/books/2014/oct/12/lila-marilynne-robinson-review-john-ames-gilead&prev=search

5) Smålandsposten 15 sept 2015 Maria Store

https://www.smp.se/kultur-noje/om-det-skora-och-tvetydiga/

 

Lektörsomdöme Karin Flygare

På ett ömsint sätt beskrivs hur den övergivna och utsatta fyraåriga flickan Lila plockas upp av den kringvandrande Doll. Som vuxen träffa hon en äldre präst, Mellan dem växer en kärlek fram. En bok om ensamhet och existentiella funderingar med ett ovanligt perspektiv på utanförskap och fattigdom, ett tema som har hög aktualitet trots att den här utspelar sig under 1920-talet i den amerikanska mellanvästern, som skildras målande. Lila är en tänkvärd bok som väcker funderingar hos läsaren. En känsla av melankoli dröjer sig kvar. Helhetsbetyg: 4

 

Under vårt fika lyssnade vi på recensionen av Annelie Dufva i Sveriges Radio 7 september 2015. Hon börjar med orden: ”Hon tänkte sig ett av de där anonyma samhällena vid en landsväg. En affär och en kyrka och en spannmålssilo”. (Det kan vara var som helst i världen).

 

Avslut: Jag är mycket nöjd med att ha ”hittat” denna bok till läsecirkeln, att läsa, reflektera kring och samtala om!

 

//Eveline

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BOKSAMTAL 2 våren 2018: NOCTURNER av Kazuo Ishiguro – BOOKER-pris 1989 och NOBEL-pris 2017

28.02.2018 14:54

Så var det dags för samtal om romanen vi hade valt av 2017 års nobelpristagare Kazuo Ishiguro. Vi som träffades tisdag 20 februari var Gertrud, Toni, Barbro, Monica, Inger, Maria, Margareta, Gunilla och Eveline. Annette och Kerstin saknades idag, men vi har fått deras synpunkter via telefon och mejl. Även Berit har mejlat och skriver att hon gärna deltagit personligen.

 

Vårens tema: Nobel/Booker/Pulizer-prisad och Oprisad

Kazuo Ishiguro, Booker-prisad 1989 och Nobel-prisad 2017 är född 1954 , samma år som Ernest Hemingway (vår författare i januari) fick Nobel-priset i litteratur.

Bildresultat för kazuo ishiguro 

Ishiguro har skrivit berörande romaner bl.a. Återstoden av dagen och Never let me go. Dessa har flest av oss läst tidigare och även sett filmatiseringarna. Vi valde en för oss alldeles okänd – i novellform. Nocturner; fem berättelser om skymning och musik (2010)

 

Nocturner : fem berättelser om skymning och musik            

  Nocturner         av                Kazuo Ishiguro

 

Överlag tyckte alla om boken, någon älskade den och någon tyckte inte så mycket om den. Kanske inte direkt ”nobelnivå” rakt igenom, men ändå stor behållning av att läsa och prata om karaktärerna.

 

Man fylls av känslor när man läser dessa sparsmakade noveller, med så mycket passion för musik. Som ett kammarspel. Roligt att vi läser noveller, för omväxlingens skull. Ishiguro har förmåga att skildra miljön, man ser och upplever det han beskriver. En av deltagarna förväntade sig Ishiguro i Haruki Murakamis nivå (en av många Nobeltippade författare) och blev inledningsvis besviken. Fast varför jämföra författare, som är begåvade utifrån var och ens personlighet.

 

Vi pratade om att karaktärerna i samtliga noveller är udda människor. Eller är det udda situationer? Är vi inte alla udda människor? Är inte alla liv ödesmättade med återhållen smärta? Vem vill inte hamna i topp av karriären? Ingen vill vara förloraren!

 

Stilen är lättillgänglig och drömsk – melankoliskt skruvad. Författarens skrivsätt är så fascinerande, ett intressant lugnt och behagligt språk, harmoniskt och okomplicerat. Man blir lycklig av att läsa!

 

Författaren är skicklig i att skriva i bilder: s 124 Jag kände att det gjorde ont i foten…såg stortånageln sticka rakt upp ur kötten, som om den gjorde Hitlerhälsning…..och svimmade. S 208 Ändå tycks det mig som om han hade förlorat den där ungdomliga viljan att göra ett gott intryck och det där försiktiga sättet han hade på den tiden, något som inte var så illa i den här världen, skulle man kanske kunna säga.

 

Temat i novellerna: Musik, karriär, vägskäl och uppbrott, sammanbrott och folk med dolda agendor. Ständigt något som missas, något som inte stämmer, pratar förbi varandra, inget blir löst eller klargörs. Läsaren lämnas att tänka ut slutet – om det nu ska vara något slut – som en Kafka-berättelse.

1) Stor respekt och beundran, kanske för minnet av en dyrkande mamma.

2) Den gamla kompisen, som kräver hjälp att hitta tillbaka till kärleken till frun. Raymond som älskar kompisens frun, som älskar vem? Sin man eller vännen från förr?

3) Insikten att man måste vårda det man har kontinuerligt och inte bara när man själv vill /har tid.

4) Att anpassa sig ”göra om sig” till omvärlden krav, i syfte att få tom berömmelse.

5) Ungefär som Kejsarens nya kläder – är Eloise en virtuos i realiteten – eller imaginärt.

Tibors ev karriär, hann vi inte diskutera. Dock av kostymen att döma s 208, tycks Tibor inte arbeta som heltidsmusiker.

 

Humor – helt hysteriskt komiskt: 2) när Emily ser Raymond krypa omkring och leka hund, som ett helt naturligt beteende. s 75: När jag väl insåg att hon var där kände jag mig inte i första hand panikslagen eller generad utan snarare sårad över att hon bara stod där utan att på något sätt ha aviserat sin ankomst. 4) Lindy hade t.o.m. mer bandage än jag, som åtminstone fått behålla en öppning på hjässan, där mitt hår stack upp som palmer i en ökenoas.

 

Recensioner: 1) Skånska Dagbladet 5/10 2017 Peter Olsson

https://www.skd.se/2017/10/05/masterligt-om-uppbrott-och-yta/

2) Expressen 6.10.2010 Nils Schwartz hör soundtracket till Kazuo Ishiguro

https://www.expressen.se/kultur/kazuo-ishiguro-nocturner/

3) Boråstidning 19.11.2010 Kristian Fredén Lätta och luftiga nocturner

https://www.bt.se/recensioner/latta-och-luftiga-nocturner/

4) Sydsvenskan nov-2010 Hanna Nordenhök

https://www.sydsvenskan.se/2017-10-05/amanda-svensson-forbannat-trakig-bok

(Amanda Svenssons recension gällde ”Begravd Jätte”)

5) Dagens Bok 27.12.2010 Lena Nöjd Ökad visdom med åren

https://dagensbok.com/2017/12/10/okad-visdom-med-aren/

6) Lektörsomdöme Bo Blom

Fem noveller, alla kring temat musik och möten: den begåvade losern ställs mot den framgångsrike. Det konstnärligt äkta ställs mot ytan och den ofta tomma berömmelsen, vilket ställer frågan vilka som når toppen och varför. Bokens komposition är mycket genomtänkt, men har Ishiguro lyckats variera temat tillräckligt? Jag slits fortfarande mellan ja och nej. Blandningen av finstämt och dråpligt ger trevlig läsning för stunden, dock utan att direkt imponera. - - Bo Blom..

Lyssna på Chopin – Nocturne op 9 No 2 https://www.youtube.com/watch?v=9E6b3swbnWg

Humoristiska delar i en Sorglig helhet

Noveller är svåra att analysera och samtala om

Det blir lite av varje…..

 

//Eveline

<< 2 | 3 | 4 | 5 | 6 >>